Dostupni linkovi

Nezadovoljstvo zbog EULEX-a, vlast kritikuje podizanje tenzija


EULEX, ilustrativna fotografija
EULEX, ilustrativna fotografija

U Severnoj Mitrovici nastavlja se sa nezadovoljstvom prema misiji EULEX. To nezadovoljstvo je još od samog dolaska ove misije na Kosovu, a u međuvremenu, pojedini predstavnici Srba u ovom delu su, nakon hapšenja sugrađana zbog ratnih zločina i ostalih krivičnih dela, u nekoliko navrata najavljivali prekid saradnje sa ovom misijom.

U utorak je Severna Mitrovica osvanula i sa posterima na kojima piše ‘EULEX go home’ (EULEX idi kući) i ‘Neprijatelji srpskog naroda’. Na posteru pored logoa EULEX-a, nalazio se i kukasti krst, odnosno svastika.

Ksenija Božović, predsednica Skupštine Opštine Severna Mitrovica kaže da ne opravdava ovakvo ponašanje na severu, i ističe da je sada najmanje potrebno „da se podižu tenzije u ovako teškoj situaciji“.

„Ja kao predsednica Skupštine ne znam ko stoji iza toga. I ja sam kao ostali građani zatečena što je grad bio oblepljen tim plakatama. I uopšte to u ni jednom slučaju ne opravdavam. Mi smo za svaku dobronamernu saradnju, i otvoreni smo za saradnju. Samo apelujemo da EULEX nema dvostruke aršine, nego što se tiče slobode pravde i kretanja, to treba da bude jednako i za srpsku i za albansku zajednicu“.

Božović, inače iz SDP Oliver Ivanović, kaže da saradnja sa EULEX-om postoji, a pogotovo nakon hapšenja lidera ove inicijative Olivera Ivanovića.

„Mi smo non stop sarađivali sa EULEX-om i apelovali i ukazivali na nepravilnosti u pojedinim delovima njihovog rada. Inače smo na svaki sastanak i na poziv EULEX-a bili blagovremeno obaveštavani i blagovremeno smo prisustvovali sastancima“ , kaže ona.

Marko Jakšić
Marko Jakšić

Marko Jakšić, jedan od lidera Srba na severu, a inače funkcioner Demokratske stranke Srbije, u izjavi za RSE kaže da je EULEX na tim prostorima nepoželjan zbog ‘pristrasnog rada’.

“Ovo što danas imamo prilike da gledamo jeste da je EULEX i njegovo ponašanje je zasnovano na tome da faktički konstituišu, instruišu ili na terenu napravi još jednu Albansku državu na Balkanu. On se svojski trudi u tom smislu. A sa druge strane ono što takođe radi jeste da se isključivo bavi hapšenjima Srba, progonom Srba, i to sve sa ciljem da se jedan deo srpskih predstavnika sklone i uklone sa ovih prostora, a narod koji će da ostane ovde neće imati svoje vođe i svoje predstavnike“.

Jakšić dodaje da kada bi EULEX radio po zakonima Srbije, a ne Kosova, i Srbi bi onda imali drugačiji odnos prema ovoj misiji.

EULEX je inače međunarodna misija za vladavinu prava na Kosovu, a koja deluje od proglašenja nezavisnosti. Mandat ove misije je ove godine produžen na još dve godine, kada će se istovremeno ubrzati prenos njenih aktivnosti na kosovske. EULEX se do sada bavio i vrlo osetljivim pitanjima lokalnog pravosuđa, posebno u vezi korupcije.

XS
SM
MD
LG