Dostupni linkovi

Lukšić: Razgraničenje na Prevlaci jedino arbitražom


Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić rekao je danas da se razgraničenje na Prevlaci može riješiti "jedino arbitražom" i da se službena Podgorica već duže vrijeme priprema za takav način rješenja graničnog spora.

Lukšić je to rekao na sjednici skupštinskog odbora za medjunarodne odnose, na kome je predstavio izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore za prošlu godinu.

Poslanici opozicije su kritizirali odnos vlade prema pitanju razgraničenja s Hrvatskom, ocjenjujujući da je državna politika u tom smislu "inertna", kao i da je Prevlaka "izgubljena".

Poslanici su tražili od ministra odgovor na pitanje što će Podgorica uraditi ako Hrvatska nastavi s istraživanjem nafte i plina u podmorju kod Prevlake.

Lukšić je podsjetio da je Crna Gora diplomatski reagirala na nedavnu odluku Hrvatske da raspiše tender za eksploataciju mineralnih resursa i ocijenio da diplomatska reakcija Podgorica "dodatno afirmiše njenu poziciju nekoga ko ne donosi jednostrane poteze".

Hrvatska je nedavno objavila geografske mape uz koncesionu dokumentaciju za istraživanja u južnom Jadranu, a službena Podgorica je taj čin okarakterizirala kao "jednostrani" koji prejudicira konačno rješenje.

XS
SM
MD
LG