Dostupni linkovi

Sud BiH: Nije bilo osnova za zadržavanje Đukića u zatvoru


Na osnovu odluke Ustavnog suda BiH od 23. januara 2014. godine, kojom je utvrđena povreda prava optuženog Novaka Đukića , te ukinuta drugostepena presuda Suda BiH, a koja je u sud zaprimljena dana 14. februara 2014.godine, vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je istog dana donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne dugotrajnog zatvora osuđenom Đukiću, kažu iz iz Suda BiH nakon vijesti o Đukićevom odlasku na liječenje u Beograd.

"Optuženi je po navedenom rješenju odmah pušten na slobodu, s obzirom da je ukidanjem drugostepene presude Suda BiH prestao da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenog. Optuženi Novak Đukić se uredno odazivao i prisustvovao ročištima Apelacione sjednice, kojom prilikom je od strane Vijeća bio posebno upozoren da je dužan obavijestiti Sud o svakoj eventualnoj promjeni adrese", saopćili su iz Suda BiH.

Đukića je sud proglasio krivim za smrt 71 lica, koji su poginuli 25. maja 1995. godine u tuzlanskom naselju Kapija, pri čemu je ranjeno oko 130 civila.


XS
SM
MD
LG