Dostupni linkovi

Kineski predsednik kritikuje japansko ulepšavanje istorije


Predsednik Kine, Si Đinping je, povodom današnjeg obeležavanja 77. godišnjice od početka rata između Kine i Japana, kritikovao je one u Japanu koji "ulepšavaju istoriju agresije".

Napetost između Pekinga i Tokija raste, a ovogodišnja komemoracija, u okviru koje je najavljen i govor Sija, održava se usred antijapanske propagandne kampanje Pekinga.

Vlade dveju zemalja spore se oko nenaseljene grupe ostrva u Istočnom kineskom moru, a Japan je prošle nedelje novim tumačenjem Ustava umanjio ograničenja za vojne aktivnosti zbog čega je Kina negodovala.

"Nažalost, gotovo 70 godina nakon pobede u kineskom ratu za nezavisnost protiv japanske agresije i u antifašističkom ratu, i dalje postoji manja grupa ljudi ignoriše istorijske činjenice i desetine hiljada života izgubljenih u ratu, ide protiv toka istorije i negira, čak i ulepšava, istoriju agresije i ugrožava međunarodno
uzajamno poverenje i stvara regionalnu napetost", rekao je kineski predsednik Si Đinping.

Japanske snage koje su od 1905. godine bile na severoistoku Kine, 1937. godine sukobile su sa kineskim vojnicima pokušavajući da uđu u grad Vanping, nadomak Pekinga.

Taj sukob smatra se prvom bitkom u drugom Kinesko-japanskom ratu koji je trajao do poraza Japana, 1945. godine.

Kina i Japan su sad povezani milijardama dolara trgovine, investicija i pomoći, ali vladajuća kineska Komunistička partija ne zaboravlja agresiju Japana.

XS
SM
MD
LG