Dostupni linkovi

Nevreme u Srbiji: Grad lomio prozore i uništio useve


Jak grad koji je u nedelju popodne ponovo padao širom Srbije, naneo je veliku štetu poljoprivrednim usevima, a najteža situacija je u Golupcu, gde je nevreme lomilo prozore i uništilo useve. Grad je tukao i Paraćin, Ćićevac i Pojate u kojima je takođe izazvao velike štete.

Nakon obilnih padavina u nedelju uveče kada su mnogi putevi bili poplavljeni, situacija je u Novom Sadu stabilna. Problem trenutno predstavlja voda koja je ušla u podrume i dvorišta.

Tokom nezapamćenog nevremena, u pojedinim delovima Opštine Golubac, pala je velika količina grada koji je potpuno uništio voće, povrće i druge useve, razbijao prozore i izloge. Nevreme je izazvalo prekid u snabdevanju električnom energijom, a pojedini delovi grada ni u ponedeljak ujutro nemaju struju. Voda je prodrla u podrume i odakle se još uvek izbacuje pumpama, a građani čiste dvorišta i ulica od nanosa blata.

Vladica Buljubaša, načelnik opštinske uprave kaže za Radio Slobodna Evropa da je u Golupcu juče proglašena vanredna situacija.

“Trenutno crpimo vodu iz objekata u koje je prodrla i radi se na raščišćavanju debelih naslaga blata i otpada. Štab za vanredne situacije je juče u 17 časova proglasio vanrednu situaciju na teritoriji Opštine Golubac”, kaže Buljubaša.

U ponedeljak ujutro su u Golupcu formirane opštinske komisije za procenu šteta na objektima i usevima, ali po rečima našeg sagovornika, prema onome što se može videti u tom gradu i prvim izveštajima iz okolnih sela, šteta je izuzetno velika, na pojedinim usevima i stoprocentna.

Slobodan Živković, iz tog mesta kaže za da su tokom nevremena ulice bile pod vodom i santama leda koje su se formirale od grada koji je nemilosrdno tukao po usevima i objektima.

“Grad je tukao nekih dvadesetak minuta i za to vreme je lomio stakla na prozorima i izlozima, dizao je crep sa kuća, a u mom dvorištu sigurno je bilo 40 centimetara leda. Povrće, voće i ostali usevi su uništeni. Ja imam baštu u kojoj više ništa nema. Paradajz, krompir, luk…, sve je sravnjeno sa zemljom”, kaže Živković.

Jako gradonosno nevreme zahvatilo je Opštinu Paraćin nanoseći veliku štetu poljoprivrednim kulturama u nekoliko sela u istočnom delu opštine, a razmere štete i posledice nevremena biće utvrđene u narednih nekoliko dana.

Jaka kiša padala je i u Ćupriji, Jagodini, Rekovcu, Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu izazivajući uglavnom probleme u saobraćaju i potapanje podrumskih prostorija.

Novi Sad: Problemi u podrumima i dvorištima

Kiša koja je satima padala u Novom Sadu nanela je veliki problem stanarima u nekoliko zgrada u samom gradu kao i kućama u obližnjim mestima. U gradu su poplavljene i neke prostorije Fakulteta tehničkih nauka. Portparolka te naučne institucije, Bojana Bokan kaže da su u prostoriji imali kompjutere i laboratoriju.

„Od jutros angažovano je 22 ljudi koji aktivno izvlače vodu i do sada je sve izvučeno, voda je eliminasan iz prostorija naše zgrade „TMD“-a odnosno Tvronice mašinskih delova. Voda je tokom kiše bila oko 30 centimetara. Trenutno se još ne zna koliko je oprema stradala, neke kompjuterske jedinice su poplavljene, međutim sad se čeka da se to osuši pa ćemo onda sanirati štete, i imati tačne podatke o vrednosti štete“, kaže za Radio Slobodna Evropa Bokan.

Trenutno je situacija stabilna i putevi su prohodni u opštini Novi Sad. Međutim, to nije bilo tako tokom noći kada zbog obilnih padavina kanalizaciona mreža nije mogla da odvodi svu vodu, pa je na nekoliko tačaka u gradu bilo većih problema. Iz službe za odnose sa javnošću Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, Davor Santrač kaže da su ekipe tog preduzeća sve vreme bile na terenu.

„Nijedan sistem otpadnih voda na svetu nije projektovan da tu količinu vode apsorbuje u kratkom roku, pa ni naš sistem nije mogao. Dodatni problem je količina mulja i lišća i drugog otpada koju povlači kiša sa sobom. Jutros smo imali problem u prigradskim naseljima u Veterniku i Futogu, kao i na rubovima grada. Naše ekipe su svre vreme bile na terenu i naših 150 pumpi su radile“, objašnjava Santrač.

Zbog obilnih padavina zasedao je i Štab za vanredne situacije.

„Zbog poteškoća u funkcionisanju pojedinih delova grada doneli smo odluku da se proglasi redovna odbrana od poplava na teritoriji Novog Sada i vanredna odbrana od poplava u najugroženijim mesnim zajednicama. Precizna procena je u toku, a to će verovatno biti Kovilj, Klisa, Slana bara, Vidovdansko naselje i Sajlovo. Sve ekipe su na terenu i tako će biti dok god se ne reše svi problemi”, stoji u pismenoj izjavi gradonačelnika Novog Sada Miloš Vučević.

Osim problema u Novom Sadu, obilne kiše mogu naneti štetu i poljoprivrednicima. Kako nam objašnjava Goran Puača iz Asocijacije poljoprivrednika, još se skupljaju informacije o stanju na terenu.

„Još je nepoznanica kakve su posledice, pošto ne znamo količinu vode koja je pala. Skupljamo informacije ovih dana. Ako i narednih dana kiša bude padala imaćemo problem, kao što smo imali i prošle godine na poljoprivrednim zemljištima. Znači ako bude padala, biće čupavo“, naglašava Puača.

Nadležni kažu da stanari koji imaju problem sa vodom u svojim kućama treba da se obrate vatrogascima ili Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

XS
SM
MD
LG