Dostupni linkovi

Nepoznati detalji razgovora


Barak Obama i Benjamin Netanjahu prilikom susreta u Vašingtonu prošle godine
Barak Obama i Benjamin Netanjahu prilikom susreta u Vašingtonu prošle godine
Američki predsjednik Barak Obama primio je u Bijeloj kući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Prvi susret poslije nesleganja oko odluke Izraela da gradi nove stanove za jevrejske naseljenike u okupiranom Istočnom Jerusalimu trajao je sat i po, ali nakon susreta nisu obelodanjeni nikakvi detalji.

Izraelski premjer Benjamin Netanjahu i američki predsjednik Barak Obama dva puta su se sreli u Vašingtonu, neuobičajeno bez kamera, izjava za medije saopštenja čak ni protokolarnih fotografija.

Netanjahu i Obama su prvo razgovarali 90 minuta u Bijeloj kući, a više je nego čudno da se američki predsjednik nije pojavio pred kamerama zajedno sa svojim gostom.

Zatim je Netanjahu zatražio da se konsultuje sa saradnicima, citiraju agencije jednog američkog zvaničnika koji je želio da ostane anoniman. Nakon jednog sata konsultacija, Netanjahu je zatražo da se ponovo sastane sa američkim predsjednikom sa kojim je razgovarao još 35 minuta.

Nepromjenjen stav

Iraelski premijer je zatim napustio Bijelu kuću, a da nije ni pogledao u pravcu gdje su stajali novinari. “Privatni sastanak“ kako ga je kvalifikaovala Bijela kuća održan je usred spora SAD i Izraela oko nastavka gradnje naselja od 1600 jeverjskih stanova u istočnom Jerusalimu, koja se ispriječila pred prethodno dogovorenim indirektnim mirovnim pregovorima Izraela i Palestine uz posredničku ulogu američkog izaslanika za Bliski istok Džordža Mičela.

Zbog ovoga su američko-izraelski odnosi veoma loši, kako je rekao izraelski ambasador u Vašingtonu, najgori u posljednjih 35 godina.

Na protivljenje Sjedinjenih država da se nastavi sa gradnjom u istočnom Jerusalimu na koji pravo polažu Palestinci, Benjamin Netanjahu je juče u Vašingtonu vrlo ekplicitno rekao da nemaju namjeru odustati.

"Jevreji su sagradili Jerusalim prije 3000 godina i jevrejski ga narod gradi danas. Jerusalim nije naselje to je naša prijestonica."

U skladu sa ovom porukom u trenutku dok su u Bijeloj kući tekli američko-izraelski razgovori, mediji u Izraelu su javili da su opšinske vlasti u Jerusalimu dale konačno zeleno svijetlo da izgradnju 20 stanova na mjestu gdje se nalazi jedan palestinski hotel u istočnom Jerusalimu, dijelu grada u kome većinu stanovnika čine Arapi.

Podrška SAD "jaka kao stijena"

Netanjahu je uoči sastanka sa Obamom izjavio da "ako Amerikanci budu podržavali nerazumne palestinske zahtjeve o prestanku dalje izgradnje u Jerusalimu, mirovni proces bi mogao da bude blokiran u narednih godinu dana".

Sasvim je očekivano da je Netanjahu ovakvim tonom govorio na konferenciji u Vašingtonu koju organizuje najveća izraelska lobistička organizacija, Komitet za američko-izraelske odnose (AIPAC).

Američki državni sekretar Hilari Klinton je na istom mjestu poručila da se Izrael suočava sa teškim, ali neophodnim izazovom na putu ka postizanju mira na Bliskom istoku.

Klinton je rekla i da, uprkos nedavnom neslaganju oko izgradnje naselja u istočnom Jerusalimu, Izrael može da računa na podršku Amerike kada je riječ o bezbijednosti i da je ta američka podrška "jaka kao stijena", mada je trenutno status kvo na Bliskom istoku, kako je ocijenila, neodrživ.

Osim sa Obamom i prethodni Netanjahuovi sastanci s potpredsjednikom SAD Džo Bajdenom u njegovoj rezidenciji i sa državnom sekretarkom Hilari Klinton u hotelu Mayflower u Vašingtonu, takođe su protekli bez izjava i fotografija. A izeraelski se premijer usput se sastao i s najvišim zvaničnicima američke administracije, no Vašington je s niskim protokolarnim nivoom susreta i uskraćivanjem publiciteta, jasno pokazao nezadovoljstvo potezima izraelske vlade.
XS
SM
MD
LG