Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: "Nenamjerno" pucanje po civilima


Sarajevo tokom rata
Sarajevo tokom rata

Na haškom suđenju Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine i genocid, obrana se trenutno bavi osporavanjem terora nad stanovništvom Sarajeva tokom troipogodišnje opsade u prvoj polovini devedesetih godina. Kako bi pokazala da civili nisu namjerno gađani, obrana izvodi oficire VRS-a iz Sarajevsko-romanijskog korpusa, čiju vjerodostojnost haško tužiteljstvo dovodi u pitanje, između ostalog, i ispitivanjem o njihovoj odgovornosti za stradavanje Sarajlija – kojih je tokom opsade ubijeno oko 11,5 hiljada.

Blaško Rašević, koji je 1994. godine zapovijedao četom "Mrkovići", ustvrdio je kao svjedok obrane – da nikada nije dobio, niti izdao naređenje da se gađaju civili u gradu, naglašavajući da njegova jedinice nikada nije borbeno napadala. Suočen, pak, od strane tužiteljstva sa zabilješkama mirovnih promatrača UN o više snajperskih napada na Sarajlije sa položaja njegove čete, Rašević je ostavio mogućnost – da je gađanja bilo:

"Da li je taj civil poginuo od vatre Voske RS-a odatle, ili može se lako desiti da je poginuo od muslimanske vojske u ta doba jer je mnogo lakše njima bilo, priličnije, gađati sa svojih položaja nego, recimo, sa Špicaste stijene, tako da ja ne mogu da kažem ovdje ni da jeste ni da nije.“

Blaško Rašević
Blaško Rašević

Rašević je nakon toga i sam suočen s pitanjem – što je učinio da zaustavi snajperiranje Sarajlija sa Špicaste stijene? Svjedok je potom priznao kako je jednom prilikom napravio istragu o ranjavanju civila, te izvijestio zapovjedništvo korpusa – da nije bilo namjerno:

„Tako da sam ja obišao kompletnu svoju liniju ponovo i nekoliko puta razgovarao s ljudima je li to ko uradio. Niko nije pucao po civilima, nego da je došlo do čarke tamo između rovova.“

"Srbi genetski superiorniji"

Kao idući svjedok obrane, Luka Dragičević, pomoćnik zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a za moralna, vjerska i pravna pitanja – također je osporavao namjerne napade na Sarajlije. Nakon toga ga je haško tužiteljstvo suočilo sa njegovim ratnim uputstvima zapovjednicima jedinica – o genetskoj superiornosti Srba, te potrebi jačeg udaranja na poturice kako bi ih se natjeralo da promijene vjeru.

Prema haškom tužitelju Adamu Weberu – takvo uputstvo Dragičevića je moglo samo dodatno potaknuti srpske vojnike – da napadaju Sarajlije, bez obzira na to je li se radilo o civilima ili vojnicima. Riječima sudske prevoditeljice:

„Ovo se ne ograničava samo na vojnike, je li tako?“

Dragičević: Onako kako piše.

Tužitelj Weber: Vi kao starješina, možete li nam reći kakve bi posljedice ovakav jezik imao na pripadnike SRK-a, posebno na mlade regrute koji su tek došli u vojsku?

Dragičević: Osnovna namjera je da podignem borbeni moral, odnosno da starješine i vojnici pojačaju vjeru u same sebe.

Luka Dragičević
Luka Dragičević

Nakon konstatacije tužitelja da su njegove smjernice rasističke – Dragičević je otvoreno potvrdio kako osobno smatra da su Srbi genetski nadmoćniji nad muslimanima – stav koji je prema optužbi dodatno za vrijeme rata potaknuo zločine širokih razmjera:

„Ovo je u suštini sve tačno. To je moje iskustvo iz dotadašnjeg života. A pošto sam se inače malo bavio i biologijom, znam da je filogeneza, odnosno ontogeneza kratka rekapitualcija filogeneze, tako da stojim iza svega ovoga.”

Suđenje generalu Mladiću nastavit će se i dalje obranom od optužbi vezanih uz sarajevsko ratište, dok će se poricanjem dvostrukog genocida i progona branitelji pozabaviti kasnije.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG