Dostupni linkovi

Nekoliko hiljada demonstranata na ulicama Skoplja


Macedonia - Heavy police presence is noticeable in courts complex in Skopje and at the mall for protests Mavrovka case monster, 11 July 2014.
Macedonia - Heavy police presence is noticeable in courts complex in Skopje and at the mall for protests Mavrovka case monster, 11 July 2014.

Nekoliko hiljada demonstranata u petak su održali miran protest u znak nezadovoljstva od izrečenih presuda u slučaju "Monstrum", koji je završio početkom prošle nedelje, kada su šestorica osumnjičenih, inače Albanaca, dobili doživotnu kaznu zatvora zbog petostrukog ubistva od pre dve godine.

Kao i prošlog petka, oni su krenuli od najveće džamije u Skoplju, Jaja-pašine, i uputili se ka zgradi osnovnog suda. Međutim, jake policijske snage su ih čekale na pola puta i nisu im dozvolili da dođu do suda. Za razliku od prošlog petka, na protestima je bilo i redara, koji nisu dozvoljavali da situacija eskalira.

Demonstranti su skandirali “UČK” i “Etnička Albanija” i nosili su samo albanske zastave, a nije bilo zastava drugih zemalja i verskih simbola kao pre sedam dana.

Među demonstrantima je bio i gradonačelnik Struge Zijadin Sela, koji je do pre nekoliko meseci bio član opozicione Demokratske partije Albanaca, ali je zbog nesporazuma sa liderom Menduhom Tačijem, isključen iz partije. Sela i nekoliko redara su se obratili okupljenima, posle čega su oni seli na ulici. Nakon toga, neki od redara i članovi porodica osuđenih u slučaju Monstrum su pozvali građane da se raziđu.

Prošlog petka demonstranti su bacali kamenje ka Osnovnom sudu. Zatim su krenuli ka makedonskoj vladi ali ih je na pola puta sprečila policija. Povređeno je 30-ak policajaca jer je na njih bacano kamenje, a oni su odgovorili suzavcem i vodenim topovima. Bilo je povređeno i desetak građana, a pritvoreno je više od 30 demonstranata.

XS
SM
MD
LG