Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 01:52 CET

Popularna nauka

Naučnici otkrili najmlađu crnu rupu u galaksiji

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Američka svemirska agencija NASA je objavila nevjerovatnu fotografiju strukture za koju vjeruju da je najmlađa crna rupa u Mliječnom putu.

Snimci koje je napravio rendgenski opservatorij Chandra, teleskop koji snima svemir iz orbite 139.000 kilometara iznad površine Zemlje, potvrđuju da se u čudnom oblaku koji je ostao iza supernove nalazi veoma mlada crna rupa.

Ovi ostaci supernove, nazvani W49B, su stari samo oko hiljadu godina. U historiji svemira, za koju se vjeruje da je duga 14 milijardi godina, to predstavlja samo jedan mali trenutak.

Crna rupa je udaljena oko 26.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

"Čini se da je zvijezda koja je prije tu postojala nestala na veoma čudan način. Kada je zvijezda eksplodirala, mlazovi materije su izbacivani sa polova, zbog čega je supernova izdužena i ima oblik elipse. Eksplozije u svemiru su u većini slučajeva simetrične", kazala je Laura Lopez sa Tehnološkog instituta u Massachusettsu.

Još jedna zanimljivost je činjenica da ne postoji neutronska zvijezda. U normalnim slučajevima, nakon kolapsa ogromne zvijezde ostaje gusto jezgro.

"U ovom slučaju postojanje crne rupe pokazuje nedostatak pulsiranja neutronske zvijezde. U drugim situacijama, crna rupa se potvrđuje njenim utjecajem na okolnu materiju", kazala je Megan Watzke, glasnogovornica opservatorija Chandra.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika