Dostupni linkovi

Mundijal: Brazil - Hrvatska otvaraju fudbalsku feštu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Od večeras pa u narednih mjesec dana ljubitelji fudbala s uživanjem će pratiti po nekoliko utakmica najboljih reprezenatacija na planeti dnevno. Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu počinje u četvrtak uveče utakmicom domaćina Brazila, jednog od favorita za titulu i Hrvatske u Sao Paulu, koja je na rasporedu u 22 sata po centralnoevropskom vremenu. Uz Hrvatsku od balkanskih timova prvi put na World Cup -učestvuje i BiH koja prvu utakmicu igra takođe sa jednim od favorita, Messijevom Argentinom.

Luka Modrić i “Vatreni” večeras će imati čast da otvore jedan od najvećih sportskih događaja na svijetu i to utakmicom protiv domaćina i po svim procjenama kladioničara, jednog od nekoliko vječitih favorite za osvajanje Svjetskog kupa, Brazil.Kornjača Kabekao koja na ovom prvenstvu prognozira rezulatate prednost je prije dva dana dala domaćinima.I selektor Brazila, Luiz Felipe Scolari, koji je pred sam početak imao porodičnu tragediju, zbog čega je još pod znakom pitanja hoće li večeras voditi svoj tim, pred današnji meč je poručio da je ovo "njihovo svjetsko prvenstvo".

Google pak tvrdi da su Brazilci pesimisti uoči utakmice.

A izbornik reprezentacije Hrvatske, koja je na Corinthians Areni odradila zadnji trenig pred večerašnju utakmicu, Niko Kovač poručuje:

''Znamo kako zaustaviti Neymara i Brazil.No nije Brazil samo Neymar.Sjajna je to momčad.Hrvatska također ima odlične igrače.Neka Brazil malo razmišlja o nama'' samouvjeren je Kovač.

Kapiten "Vatrenih" Darijo Srna obećava da će dati sve od sebe.

''Ne mogu obećati da ćemo proći skupinu ili dobiti Brazil, ali dat ćemo svaki atom snage.Danas je veliki dan za nas.Svi Hrvati bit će ponosni'', kaže Srna.

Navijačka groznica trese BiH i Hrvatsku

Navijačka groznica trese BiH i Hrvatsku

U četvrtak navečer počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu, a prva utakmica prvog kola je ona između domaćina Brazila i Hrvatske. Sve je spremno za navijanje na ulicama i trgovima hrvatskih gradova. Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića očekuje se i do 30.000 ljudi, no više pročitajte OVDJE.

Sve je spremno i u BiH i sa nestrpljenjem se čeka početak Svjetskog prvenstva. Euforija je jača jer prvi put na fudbalskoj smotri svijeta zaigraće i selekcija BiH. Po uzoru na evropske i svjetske gradove, zastave zemalja učesnica Mundijala vijore se ulicama Sarajeva. U centru grada pod šatorom je napravljeno Zmajevo gnijezdo, odakle će ići najjača podrška bh. fudbalerima. Građani su nestrpljivi, a najveća očekivanja imaju od selekcije BiH. Više pročitajte u odvojenom tekstu.
U Sao Paulu je više od 10 hiljada hrvatskih navijača, među njima I popularana Seve O Brazilu se pak zna sve, petorostuki svjetski prvak (1958, 1962, 1970, 1994. i 2002.), koji ove godine u timu, izuzimajući Neymara, nema zvučnih imena kao prethodnih godina ili decenija, no to je zemlja fudbala i igraju na domaćem terenu i to poslije 64 godine.

Titulu brani reprezentacija Španije, koja je takođe jedan od favorita.

U Grupi A uz Brazil I Hrvatsku još su i Kamerun i Meksiko.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je jedina debitant na ovogodišnjem Mundijalu nastupiće u nedjelju 15.juna."Zmajevi" će takođe imati jakog protivnika Argentinu, koju predvode Messi, Aguero, Di Marija.Utakica počinje u ponoć o centralnoevropskom vremenu.

BIH i Argentina su u Grupi F u kojoj su još Iran i Nigerija.

Inforamcije iz tabora Zmajeva govore da će tim legendrnog Safeta Sušića Papeta na još slavnijoj Marakani u Rio de Ženieriu nastupiti u najboljem sastavu, predvođeni Džekom.

Popularni Ćiro Blažević prognozirao je da ako "Zmajevi" prođu drugi krug, Džeko bi mogao biti strijelac prvenstva.

Za reprezenatcije BIH i Hrvatske kako se najavljuje navijaće se i u susjednim državama regiona, što je svakako veliki korak naprijed u odnosu na ranije.

Mundijal traje do 13. jula i za to vreme će se 32 ekipe boriti za titulu šampiona koja donosi nagradu od 25,7 miliona eura, a poražni u finalu utješiće se sa 18, 3 miliona eura.

Ukupan fond koji će FIFA podijeliti selekcijama koje učestvuju na Svjetskom prvenstvu iznosiće čak 422 miliona eura, odnosno dva miliona više nego prije četiri godine u Južnoj Africi.
Reprezentacija BiH
Reprezentacija BiH
Ekipe koje se budu plasirale u drugi krug takmičenja, svaka od njih 16, dobiće po 5.8 miliona eura nagrade, uz već zarađeni novac za svaku odigranu utakmicu u prvom krugu. Novac će dobiti i klubovi koji su dali igrače na raspolaganje reprezentacijama, ukupno oko 70 miliona dolara.

Legendarni Maradona u srijedu je FIFA-u, optužio da jede fudbal jer zarađuje i raspolažu milijardama a pobjednik i ostali dobi'e značajno manje svote.

Odigraće se 64 utakmice na 12 stadiona, od kojih je sedam izgrađeno za potrebe Svjetskog prvenstva, dok su ostali renovirani. Domaćini najboljim fudbalerima biće Sao Paulo, Rio de Žaneiro, Brazilija, Kuritiba, Kujaba, Manaus, Porto Alegre, Fortaleza, Resife, Belo Horizonte, Natal i Salvador.

Prvi put u istoriji Svjetskih prvenstava biće korišćena tehnologija na gol liniji, sistem koji bi trebalo da pomogne sudijama u donošenju odluka prilikom sumnjivih situacija.
Germany -- Black, red and golden stripes adorn the face of the Karl Marx statue at the Marx Monument in Chemnitz, June 6, 2014
Germany -- Black, red and golden stripes adorn the face of the Karl Marx statue at the Marx Monument in Chemnitz, June 6, 2014
Osim već pomnutih Brazila i Španije, favoriti su još, kao i uvjek Njemačka, Argentina i Urugvaj naročito ako se Suarez opravi, a na putu je prema posljendjim inforamacijama iz njihovog tabora. Ovogodišnje iznenađenje prema procjenama stručnjaka mogla bi biti Belgija.

Večeras će glavni gosti VIP lože na stadionu Arena Corinthians biti brazilska predsjednica Dilma Rousseff i hrvatski premijer Zoran Milanović.Sa njima će biti i generalni sekretar UN, Ban Ki moon.

Na tribinama će se naći i predsjednica Čilea Michelle Bachelet, paragvajski predsjednik Horacio Cartes, ekvadorski Rafael Correa, urugvajski Jose Mujica, predsjednik Republike Kongo, Denis Sassou Nguesso te predsjednici Surinama i Angole - Desire Bouterse i Jose Eduardo dos Santos, kao i potpredsjednik Gane, Kwesi Bekoe Amissah-Arthur.

Zanimljivo je da od državnika koji su najavili dolazak na otvorenje SP-a, sa Starog kontinenta dolazi samo hrvatski premijer Zoran Milanović.
XS
SM
MD
LG