Dostupni linkovi

Trese li se Dodikova fotelja


Milorad Dodik
Milorad Dodik

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li je uzdrmana neprikosnovena vlast Milorada Dodika u njegovoj stranci - Savezu nezavisnih socijaldemokrata. Sagovornici su bili Đorđe Vuković, profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka, i Srđan Puhalo, socijalni psiholog iz Banjaluke.

Bilo je reči o tome zašto je Rajko Vasić, dugogodišnji bliski saradnik Milorada Dodika, zatražio od njega da ode sa čela Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zbog čega je Igor Radojičić, nekadašnji predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, pohvalio Vasićevu kritiku Dodika, da li bi Radojičić mogao osnovati svoju vlastitu stanku, da li je glavni izvor nezadovoljstva u vladajućoj partiji Dodikov autoritarni način upravljanja stankom, zašto je Dodik relativno mirno reagovao na Vasićevu kritiku, da li je to znak njegove snage ili slabosti, da li će se nezadovoljnici suprodstaviti Dodiku na Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji će se održati u aprilu ove godine, kao i o tome da li će unutrašnje razmirice oslabiti vladajuću stranku.

Omer Karabeg: Nedavno je Rajko Vasić, dugodišnji bliski saradnik Milorada Dodika, zatražio od njega da se povuče sa čelne pozicije u stranci. Da li se ta pobuna u partiji mogla naslutiti nakon dosta slabih rezultata. koje je Savez nezavisnih socijaldemokrata postigao na izborima u oktobru prošle godine, ili je ona bila potpuno neočekivana?
Zlatno doba Saveza nezavisnih socijademokrata očigledno prolazi.

Đorđe Vuković: Očigledno je da Savez nezavisnih socijademokrata ulazi u sve ozbiljniju krizu, polako se talasa i slabi iznutra i spolja, ali još je to daleko od pobune. Više je javnost zatečena Vasićevim pisanjem nego što se mogu vidjeti znaci ozbiljnog unutarpartijskog obračuna, prije svega zbog toga što je godinama stvarana slika da je tako nešto nemoguće u vladajućoj partiji. No, njeno zlatno doba očigledno prolazi, što je posljedica načina djelovanja i karaktera njenog vođstva i članstva, krize u zemlji, a i činjenice da je to sudbina svih velikih partija koje su prerasle u nacionalne pokrete, pa su mobilisale mase i vladale čvrstom rukom. Kako god bilo, snaga SNSD-a već odavno nije u njenom jedinstvu, još manje u snazi i kvalitetu njenih kadrova, već se ta partija održava zbog slabosti opozicije, jakih regionalnih nacionalizama i neaktivnosti građana.

Ja vjerujem da se unutar stranke diže temperatura, ali da mi to vrenje još uvijek ne vidimo

Srđan Puhalo: Po kuloarima smo mogli čuti da se nešto dešava u Savezu nezavisnih socijaldemokrata, ali ne postoje nikakvi vidljivi znaci koji na to ukazuju. Ako izuzmemo blog gospodina Vasića, u kome je on kritički analizirao stanje u toj partiji, i pričanje čaršije, ne možemo naći nijednu objektivnu činjenicu koja govori o tome da se nešto dešava u toj partiji što bi ukazalo na neku vanrednu situaciju. Ja vjerujem da se unutar stranke diže temperatura, ali da mi to vrenje još uvijek ne vidimo i ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo šta se dešava.

Omer Karabeg: Vasićevu kritiku Dodika pohvalio je jedino Igor Radojičić, koji je dugo godina bio predsednik Narodne skupštine Republike Srpske i čovek koji je pripadao najužem vrhu stranke, da bi nakon oktobarskih izbora ostao samo poslanik u Skupštini. Kolika je snaga Igora Radojičića?


Đorđe Vuković: Igor Radojičić je dugo gradio imidž umjerenog i modernog političara stalno praveći otklon od Dodikovog stila. Više od stila, a manje od Dodikovih stavova i ideja. Možda bi on danas i želio da je taj otklon veći, ali predugo je oklijevao. Propustio je mnogo prilika da pokaže da je u stanju da uradi nešto bolje. Mislim da je dugim oklijevanjem, taktiziranjem i ćutnjom prilično vezao svoju političku sudbinu za Dodika.

Srđan Puhalo: Sada se šire priče da je to što je Radojičić napisao na Twitteru - da je Vasićeva analiza stanja u SNSD najbolja analiza ikada napisana - samo jedna konstatacija koja ne mora da znači i podršku gospodinu Vasiću. Igor Radojičić je na posljednjim parlamentarnim izborima ostvario najbolji rezultat od svih poslaničkih kanidata SNSD-a, što govori da birači cijene njegov način ponašanja u politici. Mislim, međutim, da on nema mogućnosti da kapitalizuje taj svoj izborni rezultat. Sve te priče koje sada čujemo - da će on reaktivirati svoju raniju političku partiju - nisu mnogo realne, jer je SNSD toliko jak da takva partija ne bi imala mnogo šanse da zaživi.

Omer Karabeg: Kako tumačite činjenicu da je Milorad Dodik pustio niz vodu čoveka kao što je Igor Radojičić, koji mu je bio vrlo veran i koji je najpopularniji od svih političara SNSD-a. Takav čovek bi trebalo da bude vrlo značajan za stranku kojoj pada popularnost, a Dodik se ipak odlučio da ga skloni u stranu.
Iznenadio bih se kada bi se Radojičić pojavio u javnosti sa nekim jasnim i odlučnim planom da se suprodstavi Dodiku.

Đorđe Vuković: Mislim da je preuranjeno govoriti da je Dodik pustio Igora Radojičića niz vodu. Iskreno rečeno, više bih se iznenadio kada bi se Radojičić pojavio u javnosti sa nekim jasnim i odlučnim planom da se suprodstavi Dodiku, nego kada bi se sutra pretvarao kao da ništa nije bilo i rekao da je cijela priča prenaduvana. Ne bih isključio mogućnost da Dodik Igora Radojičića postavi za gradonačelnika Banjaluke, jer SNSD u Banjaluci doživaljava velike potrese, a o njima se malo priča. U slučaju da ga postavi za gradonačelnika Banja Luke, kada mu već nije dao mjesto premijera, izbjegla bi se mogućnost da Radojičić aktivira svoju Demokratsku socijalističku partiju, koja se svojevremeno ujedinila sa Dodikovim socijalistima. O tome se već godinama priča po kuloarima.

Omer Karabeg: Zašto se Dodik predomislio i odustao od ranije najavljenog plana da Radojičića postavi za premijera, pa je na tom mestu zadržao gospođu Cvijanović?


Srđan Puhalo: Ja nisam siguran da se baš tako eksplicitno tvrdilo da je premijersko mjesto predviđeno za gospodina Radojičića. To su bile neke dvosmislene poruke koje je svako tumačio onako kako želi. S druge strane, pitanje je da li bi jedan racionalan političar, kao što je Radojičić, prihvatio da u ovom trenutku bude premijer Republike Srpske imajući u vidu sve probleme sa kojima bi se susreo - od nedostatka novca i velike nezaposlenosti do malih investicija.

Omer Karabeg: Gospodine Vukoviću, sudeći po onom što ste do sada rekli i vi i gospodin Puhalo, vidim da ne smatrate realnim nagađanja da bi Radojičić mogao aktivirati nekadašnju Demokratsku socijalističku partiju, koja se svojevremeno ujedinila sa Dodikovom Strankom nezavisnih socijademokrata, i odvojiti je od Dodikove stranke.


Đorđe Vuković: Sve zavisi od toga za koju će se strategiju Dodik i najviši organi partije opredijeliti u pokušaju da obuzdaju prve javne manifestacije nezadovoljstva i talasanja unutar stranke. Ako Dodik odluči da isključi Igora Radojičića iz stranke, to bi moglo da dovede do toga da Igor Radojičić, eventualno sa Nebojšom Radmanovićem i grupom nekadašnjih kadrova Demokratske socijalističke partije, ponovo aktivira tu stranku. Ako bi se tako nešto dogodilo, a ovo govorim samo hipotetički, mislim da bi za Radojičićem prije krenuli mlađi, urbani ljudi nego oni stari, prilično iskompromitovani i u javnosti omraženi kadrovi koje je lako diskreditovati njihovim biografijama.

Koliko je gospodin Radojičić jak zavisi od toga koliko ima uticaja na poslanike u parlamentu Republike Srpske

Srđan Puhalo: Koliko je gospodin Radojičić jak zavisi od toga koliko ima uticaja na poslanike u parlamentu Republike Srpske. Ako bi on izašao iz SNSD-a vrlo je važno koliko može da povuče poslanika za sobom. U tome je stvarna moć. Sve ostalo je manje važno. Ako iza sebe imate 10 ili 20 hiljada članova stranke - to ne znači ništa, ali, ako imate uticaj na izvjestan broj poslanika, onda možete učiniti da SNSD izgubi vlast. To su jedini pravi aduti.

Omer Karabeg: Govori se se da Igor Radojičić kontroliše osam poslanika.


Srđan Puhalo: Da, ali to je čista spekulacija. Mi nemamo nikakav, ali baš nikakav opipljiv način da stvarno vidimo kolika je njegova moć. To su neka naklapanja koja mogu biti tačna, ali ne moraju. U priči, kojom se mi sada bavimo, mnogo je nepoznatih, jer niko do kraja ne otkriva karte.

Omer Karabeg: Da li je glavni izvor nezadovoljstva u stranci Dodikov način rukovođenja partijom?
Srđan Puhalo
Srđan Puhalo

Srđan Puhalo: Opet se vraćam na blog Rajka Vasića, jer to je jedino što imamo opipljivo u ovoj priči. Vasić kaže da je partija nadrasla svog predsjednika Milorada Dodika. On smatra da je potrebno da se neko drugi bavi partijom, a da se Dodik bavi državničkim poslovima. To je, čini mi se, vrlo racionalan pristup, jer koliko god se u Republici Srpskoj stvarala slika da Dodik sve može i da sve stiže, sasvim je jasno da to nije tako. Drugo, dobar dio ljudi, koji danas odlučuju u SNSD-u, došli su na gotovo, kada je ta partija već bili na vlasti i kada je stranačka infrastruktura bila uspostavljena. Oni danas, da tako kažem, kupe med dok oni koji su u toj partiji bili 2000. godine osjećaju da su zapostavljeni, marginalizovani i da polako gube uticaj i u partiji i kod samog Dodika. I otuda krik gospodina Vasića da je krajnje vrijeme da se i oni čuju, jer će u protivnom doći do loših rezultata na izborima i urušavanja partije.

Omer Karabeg: Dodik ne podnosi ljude koji mu oponiraju, on oko sebe ima samo poslušnike koje dobro nagrađuje. To onda stvara nezadovoljnike u partiji.
Mislim da oni sada, zapravo, pokušavaju da svoju političku sudbinu odvoje od sudbine Milorada Dodika

Đorđe Vuković: Naravno. Tako je to u autoritarnom društvu, gdje se stalno traži vođa, gdje se zahtijeva čvrsta ruka, gdje se jedan čovjek godinama zove šefom. Ali Dodikov način vladanja je bio njihov izbor. Sami su za to krivi, a sada se žale. Mislim da oni sada, zapravo, pokušavaju da svoju političku sudbinu odvoje od sudbine Milorada Dodika, što je licemjerno, jer to rade u trenutku kada je njegov pad gotovo neizbježan. Pitanje je kada će se to desiti, ali zahtjev za unutarpartijskom demokratijom trebao je da se javi u trenutku kada je njegova moć bila na vrhuncu, a ne sada kada ona ipak jenjava. U tom kontekstu tumačim Vasićevo pisanje. On, rekao bih, više nešto isprobava nego što zahtijeva Dodikovo odstupanje sa političke scene.

Možda je ono što Vasić predlaže bolja opcija za Dodika, iako ovaj to ne misli. Vasić smatra da bi SNSD ostao koliko-toliko jedinstven u varijanti u kojoj bi Igor Radojičić došao na čelo partije i na neki način modernizovao stranku, a Milorad Dodik otišao kao počasni predsjednik, da mu se ne bi dogodilo da doživi onu vrstu političke tragedije koju su vođe imale u srpskoj političkoj kulturi i tradiciji. Mogao bi da produži svoju karijeru kandidujući se na nekim narednim izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Omer Karabeg: Zanimljivo je da Dodik nije oštro reagovao na Vasićevu kritiku i Radojičićevu podršku toj kritici. Nije bilo nikakvih isključivanja iz stranke, nije bilo nikakvih pretnji. On je otprilike rekao da je to privatni blog Vasića. Mislite li da bi mogle uslediti oštrije mere?


Srđan Puhalo: Mislim da je to vrlo mudra odluka gospodina Dodika. On takvim ponašanjem želi da pokaže dvije stvari. S jedne strane, on želi da pokaže da SNSD dozvoljava javno iznošenje nezadovoljstva, a s druge strane, pokazuje koliko je moćan, jer nema potrebu da reaguje na tu kritiku. On time šalje poruku da i dalje kontroliše situaciju i čini mi se da to i jeste tako, jer se nakon Vasićevog bloga Radojičićevog twitta ništa nije desilo. Voda se nije uzburkala, ona je i dalje mirna. Ja mislim da se čeka sabor stranke u aprilu, kada će vjerovatno mnoge stvari biti jasnije, ali do tada, čini mi se, da je članstvo SNSD-a umireno.

Omer Karabeg: Ali, gospodine Puhalo, Dodikova relativno blaga reakcija mogla bi biti i znak njegove slabosti. Dodik je ranije i na mnogo manje stvari koje su bile uperene protiv njega, pa i na neke marginalne kritike, veoma oštro reagovao, a sada njegov dojučerašnji bliski saradnik traži njegovu ostavku.
Čak su i oni od kojih se očekivalo da bi mogli da podrže Vasića i Radojičića ćutali

Srđan Puhalo: Može se to i tako posmatrati, ali moja intuicija mi govori da je to drugačije, jer se nakon tog probnog balona ništa nije desilo. Čak su i oni od kojih se očekivalo da bi mogli da podrže Vasića i Radojičića ćutali ili su rekli da je u pitanju kriva interpretacija bloga i twitta. Nisam siguran da je to znak slabosti. Budimo realni. Osamdeset procenata SNSD-a je Milorad Dodik i to vrlo dobro znaju svi i u toj partiji i u Republici Srpskoj, tako da nisam siguran da je ta vaša teza ispravna.

Omer Karabeg: Gospodine Vukoviću, kakvo je vaše mišljenje? Da li je Dodikova blaga reakcija na Vasićeve prozivke znak njegove snage ili slabosti?
Đordje Vuković
Đordje Vuković

Đorđe Vuković: Dodik je, kao što ste rekli, znao da bude i glasan, i drzak, i oštar, i beskompromisan kada je na suprotnoj strani imao one koje prepoznaje kao svoje političke neprijatelje. Dodika je Vasić sigurno iznervirao, ne toliko zbog mišljenja koje je iznio, već zbog toga što je to javno objavio. Mislim da ovo što je Rajko Vasić uradio Dodika više iritira nego što ga boli. Rajko Vasić sigurno nije politički neprijatelj Milorada Dodika, ali mislim da se Dodik na neki način plaši Igora Radojičića. Dodikova oštra reakcija bila bi apsolutno pogrešna i slažem sa kolegom Puhalom da je Dodikova odmjerenost bila mudar potez. Ali to pokazuje da ni Igor Radojičić, ni Rajko Vasić nisu ni politički, ni unutarstranački protivnici Milorada Dodika i da oni sigurno neće uraditi ništa što bi ubrzalo njegov pad, a pogotovo neće raditi na tome da on doživi poraz i poniženje. Kada bi Igor Radojičić u ovom trenutku nastupio kao otvoreni politički protivnik Milorada Dodika, što ja ne očekujem, to bi značilo da je u međuvremenu stvorena i podržana - što iznutra, što izvana - neka mreža koja bi mogla da se suprotstavi tradicionalnim snagama unutar SNSD-a, ali mislim da u ovom trenutku takve snage nema.

Omer Karabeg: U aprilu ove godine održaće se Sabor SNSD-a na kome će se Dodik, kako je izjavio, ponovo kandidovati za predsednika. Može li iko da ugrozi Dodika?


Srđan Puhalo: Mislim da će Sabor raščistiti čitavu ovu situaciju. Tada ćemo vidjeti koliko je ko moćan i jak. Ja sa nestrpljenjem očekujem taj događaj da vidim ko su protivkandidati koji će smjeti da stanu na crtu Miloradu Dodiku. Ipak, poznajući politički život u Bosn i Hercegovini, mislim da je na tim stranačkim kongresima sve unaprijed izrežirano i dogovoreno, tako da sumnjam da će se tamo nešto značajno dogoditii. Jedino izborni neuspjeh političke stranke dovodi do pravih promjena. Dok god je SNSD na vlasti neće biti nekih većih turbulenicija u toj stranci. Taj sabor će jedino pokazati ko je u nemilosti, a ko je u dobrim odnosima sa gospodinom Dodikom, i ko će preživjeti, a ko neće ovaj prividni sukob o kome mi sada pričamo.

Ako bi neko mogao da zamijeni Dodika na mjestu predsjednika stranke, mislim da bi to mogao biti samo Igor Radojičić, ali ne tako da bude njegov politički protivnik, nego da bude podržan od Milorada Dodika

Đorđe Vuković: Milorada Dodika u SNSD-u odavno niko ne može da ugrozi. Samo on sam sebe može da ugrozi. Ako bi neko mogao da zamijeni Dodika na mjestu predsjednika stranke, mislim da bi to - po potencijalima koje ima - mogao biti samo Igor Radojičić, ali ne tako da bude njegov politički protivnik, nego da bude podržan od Milorada Dodika. Međutim, s obzirom da je gospodin Dodik najavio svoju kandidaturu, mislim da do takvog scenarija neće doći, jer bi to značilo Dodikov poraz na koji on neće pristati. U tom kontekstu vidim i prijedlog, ili promišljanje, njegovog i ranije i sada bliskog saradnika Rajka Vasića - čovjeka koji samostalno misli za razliku od mnogih, ne samo unutar SNSD-a, već uopšte u Republici Srpskoj. Scenario koji Vasić priželjkuje je da Milorad Dodik polako napušta partiju i da mu se pruži prilika da, ako želi da nastavi politički angažman, ide prema Sarajevu. Jer, nastave li se napadi, pritisci i osporavanja Republike Srpske, Milorad Dodik bi na narednim izborima bez problema mogao dobiti mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH. S obzirom da se ne može ponovo kandidovati za predsjednika Republike Srpske, za njega bi ovo što mu predlaže njegov prijatelj, partijski kolega i ideološki istomišljenik, bila najbolja opcija. Međutim, s obzirom da to ne zavisi samo od njegove volje, već i od mnoštva uslova izvana, takav scenario se neće desiti.

Omer Karabeg: Mislite li da će unutarpartijske razmirice - bile one prividne ili ne, ali o njima se govori i one su prisutne u javnosti - oslabiti vladajuću stranku u Republici Srpskoj?


Đorđe Vuković: Naravno. To je neizbježno. Bez obzira kako će se te razmirice prikazivati u javnosti.

Srđan Puhalo: Mislim da neki drugi faktori utiču na pad rejtinga SNSD-a i da su to ponajmanje unutarpartijska sukobljavanja, mada ona dosta slabe efikasnost i funkcionalnost vladajuće stranke. To su, prije svega, nedostatak novca, nezaposlenost, problemi u školstvu i zdravstvu, problemi oko punjenja penzionog fonda, kao i ponašanje međunarodne zajednice, koja sada ima i druge partnere za razgovor osim SNSD-a. Sve to utiče da aura nezamjenjivosti, nedodirljivosti i svemoći SNSD-a polako blijedi, a ta stranka se, osim što ima sve te probleme, sada mora i o svom jadu zabaviti.

XS
SM
MD
LG