Dostupni linkovi

Među migrantima bi se mogli naći i potencijalni teroristi


Sirijski migranti na putu kod Velesa, maj 2015.
Sirijski migranti na putu kod Velesa, maj 2015.

Problem sa migrantima je izuzetno ozbiljan i ne sme biti tretiran kao lokalni ili regionalni, kažu iz makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Portparol Ivo Kotevski uverava da policija ulaže maksimalne napore na suzbijanju ovog problema, ali istovremeno priznaje da se on ne bi mogao rešiti bez dobre koordinacije i saradnje sa susednim zemljama.

“Ukoliko želimo da se nađe neko konačno rešenje, ono se mora tražiti na globalnom nivou. Ili povećavanjem bezbednosti u matičnim zemljama i stopiranjem talasa azilanata ili odgovarajućim regulisanjem u zemljama koje su krajna destinacija, odnosno olakšanjem procedura za prijem azilanata”, navodi portparol.

Kotevski kaže da je saradnja sa policijama susednih zemalja dobra, te podseća na potpisane dogovore sa skoro svim državama, kojima se reguliše i zajedničko patroliranje na državnim granicama.

“Jedino takav dogovor nismo potpisali sa susednom Republikom Grčkom I, na žalost, u ovom trenutku ne bi mogli reći da je saradnja na najvišem nivou. Mi smo u više navrata pokretali inicijative o potpisivanju i promovisanju zajedničkih dogovora i aktivnosti sa grčkom policijom, ali bar za sada nemamo odgovor sa njihove strane”, pojašnjava Kotevski.

Bezbednosni rizici

Eksperti kažu da je potrebna pojačana kontrola granica, ali u saradnji sa zemljama članicama Evropske unije, kako bi se sprečili ilegalni prelasci migranata.

Blagoja Markovski iz Balkanskog foruma za bezbednost ocenjuje pozitivnim vladin predlog o zakonu o migrantima, kojim bi bio omogućen ulaz migranata u zemlju, ali da kasnije budu prebačeni na konačnu destinaciju.

Migranti uhapšeni kod železničke stanice u Skoplju, maj 2015.
Migranti uhapšeni kod železničke stanice u Skoplju, maj 2015.

“S obzirom na to da ovaj problem ima regionalni značaj, apsolutno je potrebna saradnja organa unutrašnjeg reda u zemljama iz susedstva, ali i između organa koji se bave problematikom zbrinjavanja ovih lica, kao što su socijalne ustanove, Crveni krst itd.”, ocenjuje Markovski.

Markovski ne isključuje mogućnost bezbednosnih rizika koji mogu izazvati migranti. Nije nepoznato da sa ovim ljudima koji iz ekonomskih razloga beže iz svojih zemalja, dolaze i drugi, koji nisu naivni i imaju druge motive.

“Među tim migrantima može biti ljudi koji nisu pobegli samo iz ekonomskih razloga, već zbog političkih motiva beže i ostaju u određenoj zemlji, prenoseći svoju ideologiju. Među njima se mogu naći i takvi koji imaju i terorističke ambicije”, upozorava Markovski.

Da se problem sa migrantima ne treba zanemariti govori i nedavna reportaža britanskog Kanala 4 o navodnom kidnapiranju sirijskih migranata, koje je albanska mafija držala zarobljene u kući u jednom kumanovskom selu.

Inače, proteklog vikenda u blizini Velesa je povređeno 14 migranata kada je kombi koji ih je prevozio izleteo sa puta, a u nedelju naveče je policija u ovom gradu isterala iz voza oko 200 migranata koji su išli iz Gjevgjelije ka Skoplju.

Kako javljaju mediji, i u Skoplju je policija u nedelju naveče privela petnaestak migranata koji su sedeli na travnjacima pored bulevara u naselju Aerodrom.

XS
SM
MD
LG