Dostupni linkovi

Makedonija: Niz nelogičnosti u napadu na karaulu


Gošince
Gošince

Makedonski državni vrh na sastanku u utorak uveče osudio je incident na severnoj granici i konstatovao je da nadležne institucije preduzimaju sve neophodne mere i aktivnosti oko rasvetljavanja slučaja, nalaženje počinilaca i njihovog sankcionisanja. Na sastanku, na kojem su prisustvovali predsednik države, prvi čovek Sobranja, premijer, kao i ministri i direktori iz bezbednosne sfere, upućen je poziv na odgovorno ponašanje svih društvenih faktora i da se ovaj događaj ne zloupotrebljava u bilo kakve ciljeve.

U medjuvremenu, u javnosti se sve češće postavljaju pitanja o tome šta se sve događalo u karauli kod sela Gošince. Ima mnogo nejasnih stvari i nelogičnosti, smatraju analitičari. Od trenutka upada u karaulu u dva sati posle ponoći, pa do policijske blokade kod sela, prošlo je skoro 12 sati, što je prema upućenima, veoma simptomatično i neuobičajeno spora intervencija policijskih snaga. Profesor Vladimir Pivovarov, raniji šef vojne obaveštajne službe, kaže da je reakcija nadležnih bila atipična za događaj koje su vlasti nazvali teroristički čin.

“Mnogo je simptomatično to što naša zvanična lica koja su ovlaštena da brane teritoriju Republike Makedonije i ustavni integritet, nisu pružili oružani otpor. Postavlja se pitanje da li je bilo nekog dogovora izmedju strane koja je napadala i strane koja se branila, da ne bude žrtava, incidenata, već da se postigne samo medijska kampanja, u čemu se uspelo. To je i cilj onih koji su postavili zahteve, ukoliko su oni istiniti.”

Možda će se u udžbenicima o terorizmu ovakav teroristički čin izučavati kao atipičan primer ukoliko je zaista postojao, ističe Pivovarov, dodajući da to što je dozvoljeno da 40-tak naoružanih ljudi napadne karaulu u kojoj su bila samo četiri policajaca, predstavlja dokaz da je makedonska granica sa Kosovom neobezbeđena.

I Džabir Derala iz nevladine organizacije “Civil” smatra da mnoge stvari ukazuju na to da čitav ovaj dogadjaj nije takav kao što se prikazuje.

“Ako na nešto ovakvo policija reagira posle toliko vremena, šta ćemo onda pričati ako se radi o nekom opštem kriminalu, o ubistvima, o teškim pljačkama... Onda oni ne bi uopšte reagovali.”

Derala kaže da je teško poverovati da je naoružana grupa prošla graničnu teritoriju, a da to niko ne primeti i pravovremeno ne reagira. I sve veće političke partije u Makedoniji su osudili ovaj incident i traže od nadležnih organa da preduzmu sve mere o njegovom raščišćavanju.

XS
SM
MD
LG