Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 21:20 CET

  Iz mog ugla / Govoreći bosanski

  Gospodar života i smrti

  Kemal Kurspahić
  Kemal Kurspahić

  Multimedija

  Fotogalerija

  Ratko Mladić

  Anketa uz članak

  Arhiva anketa
  Vijest o hapšenju Ratka Mladića predstavlja značajan korak prema zatvaranju i posljednjeg poglavlja istorije balkanskih ratova devedesetih. Taj događaj mogao bi, takođe, otvoriti i simbolično novo poglavlje unutarbalkanskog pomirenja i približavanja regiona euroatlantskim integracijama. Ratko Mladić, pored svih zlodjela za koja je optužen - uključujući troipogodišnji teror nad Sarajevom i genocid u Srebrenici - bio je ključna ličnost u mom razumijevanju kako je taj rat uopšte bio moguć.

  Bio sam jedan od onih koji u takvo šta nije vjerovao. Samo koju nedjelju prije početka opsade Sarajeva učestvovao sam na konferenciji u organizaciji Aspen Instituta u Berlinu u martu 1992, na kojoj je - pored brojnih međunarodnih diplomata i eksperata za Balkan - učestvovala i Madlejn Olbrajt (Madeleine Albright) kao tadašnja predsjednica američkog Nacionalnog demokratskog komiteta. U toku i u pauzama konferencije  objašnjavao sam uvaženim sagovornicima zašto sam mislio kako rat kod nas nije moguć. Navodio sam sve pozitivne razloge, uključujući i tradiciju i kulturu poštovanja za etničke i vjerske razlike u kojoj sam rastao, ali i "negativne razloge": to, recimo, da u gradu kakav je Sarajevo ne možete gađati bilo koji dio grada a da ne ubijate i svoje. Objašnjavao sam kako smo živjeli u istim stambenim zgradama, išli u iste škole, radili u istim firmama.

  Trebalo je da prođu gotovo dva mjeseca opsade da bi mi u noći bjesomučnog granatiranja grada upravo Ratko Mladić pokazao gdje sam griješio kad sam govorio kako mi i ne možemo ratovati jedni protiv drugih.

  Te majske noći, dok su grad potresale eksplozije, snimljene su Mladićeve komande artiljeriji oko grada, u kojima je u transu u kojem je naređivao nove runde bombardovanja državnog Predsjedništva, u jednom trenutku naredio: "Tuci Velušiće, tamo nema srpskog življa mnogo!"

  Ta komanda, u kojoj srpski general pokazuje da mu je svejedno ako njegova artiljerija ubija i Srbe - ako ih nije baš mnogo - pokazala je kako se u razmišljanjima o balkanskom ratu i miru nije moglo računati na ljudske obzire ni prema "svojima" a pogotovu ne prema "tuđima".  Ta naredba odjednom je objasnila i kako je bilo moguće da srpska artiljerija i snajperi u opsadi Sarajeva u ubijanju civila u redovima za hljeb i vodu, na pijaci i u stambenim zgradama, pored ostalih građana Sarajeva ubijaju i brojne sarajevske Srbe među kojima i desetinu mojih komšija i prijatelja. Ona je imala istu ideološku inspiraciju kao i predratni poziv srpskog poslanika u bosanskoj skupštini sarajevskim "soliterskim Srbima" da se pridruže nacionalnoj stvari jer stambene zgrade u kojima žive "nisu njihova ognjišta" koja će braniti.
  Ratko Mladić je ostavio neizbrisive tragove o tome koliko je uživao u ulozi gospodara tuđih života i smrti.

  Utire se put prema regionalnom pomirenju

  O tome postoji obilje tonskih i filmskih zapisa. Osim snimaka njegovih naredbi za granatiranje Sarajeva, sačuvane su i komande o "razvlačenju pameti", o teroru tokom prve opsade Srebrenice, a posebno televizijski snimci ulaska njegovih trupa u tu "zaštićenu zonu" 11. jula 1995. kad je pred kamerama "poklonio taj grad srpskom narodu za osvetu Turcima za bunu na dahije".
  Ratko Mladić stiže na aerodrom u Sarajevu koji je pod kontrolom UN-a, avgust 1993.

  Za samo nedjelju dana njegove snage likvidirale su oko 8.000 ljudi, muškaraca od dječačke do odmakle dobi.

  Slušam jutros pokušaje balkanskih posmatrača da povodom vijesti o hapšenju Mladića ponude neki "istorijski kontekst". Nepodijeljeno je mišljenje kako to predstavlja korak prema ostvarivanju evropskih perspektiva Srbije uz uobičajenu dozu sumnjičenja kako je hapšenje posljedica pojačanog međunarodnog pritiska:  najave nepovoljnog izvještaja predsjednika haškog tribunala o saradnji Srbije; holandskog insistiranje da Srbija prije bilo kakvog približavanja Evropskoj Uniji mora uhapsiti Mladića; diplomatskih nagovaranja.

  Tim nagađanjima o motivima zašto je Mladić uhapšen "baš sada", više od petnaest godina nakon rata, svakako doprinosi i rašireno osjećanje kako se optuženi general nije mogao skrivati sve te godine bez raširene mreže jataka i pomagača i kako ni to ne bi bilo moguće bez učešća i dijelova državnih vojnih i obavještajnih službi. O tome će svakako biti još govora ali - bez obzira na sva ta nagađanja o motivima - današnje vlasti u Srbiji zaslužuju poštovanje za odluku o ispunjavanju međunarodne obaveze.

  Taj događaj ima i moguće pozitivne regionalne dimenzije. Nakon ranijeg hapšenja Radovana Karadžića, sa hapšenjem Ratka Mladića utire se put prema regionalnom pomirenju i saradnji. Sa suđenjima dvojici najodgovornijih za ratne zločine u Bosni i Hercegovini - civilnom i vojnom vođi - međunarodno pravosuđe će zaokružiti dokumentovanu istoriju "udruženog zločinačkog poduhvata" i, ispunjavanjem pravde prema najodgovornijima, ukloniće prepreku obnovi razumijevanja među nevinima na svim stranama.
  Ratko Mladić nakon hapšenja, 26. maj 2011 (Izvor: www.politika.rs)
  Ko je Ratko Mladić?

  Ratni komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, rođen je 12. marta 1943. godine u selu Božanići kod Kalinovika. Završio je Vojno-industrijsku školu pri „Teleoptiku“ u Zemunu, a potom, kao šesti u klasi, i Vojnu akademiju kopnene vojske.

  Oficirsku karijeru započeo je u Skoplju 1965. godine. Napreduje do načelnika za nastavu 3. vojne oblasti Jugoslovenske narodne armije (JNA) u glavnom gradu Makedonije. Početkom januara 1991. godine postaje pomoćnik komandanta Prištinskog korpusa. Krajem juna iste godine i odlazi u Knin. Tamo komanduje bitkama koje pobunjeni Srbi vode protiv hrvatskih snaga. Početkom marta 1992. po naređenju načelnika Generalštaba JNA Blagoja Adžić sa dužnosti u Kninu odlazi u Sarajevo. Preuzimajući dužnost od generala Milutina Kukanjca, Ratko Mladić postaje komandant 2. vojne oblasti JNA, sa sjedištem u Sarajevu. Od 12. maja 1992. godine, pa sve do kraja novembra 1996. godine, kako navodi Haško tužilaštvo, general Mladić je zapovjednik vojske bosanskih Srba.

  Aprila 1992. Mladić je vanredno unapređen u čin general-potpukovnika, a već narednog dana postavljen je za načelnika štaba i ujedno zamenika komandanta u Komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu.

  Na tu dužnost stupio je 10. maja 1992. General Mladić je, 12. maja 1992. godine, odlukom Narodne skupštine tada samoproglašene Srpske Republike u Banja Luci, a na predlog Radovana Karadžića, postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996. Redovno je unapređen u čin general-pukovnika 24. juna 1994.

  Mladić je 1995. godine optužen za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovečnosti i kršenje običaja ratovanja, pred Haškim tribunalom.

  Pod njegovom komandom, kako je navedeno u optužnici, ubijeno je više od sedam hiljada zarobljenih muslimana na području Srebrenice. Pod njegovom komandom granatirano je Sarajevo i snajperski su ubijani civili sa okolnih brda iznad grada.

  Novembra 1996. godine, ukazom tadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić, Mladić je smenjen sa mesta komandanta Glavnog štaba VRS i nije imenovan za Načelnika Generalštaba, pod pritsikom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

  Zvanično, vojna karijera u VRS mu se završava polovinom 1997. godine, dok nezvanično oficir VRS ostaje sve do penzionisanja, 7. marta 2002, kada ukazom Predsednika Republike Srpske "prestaje profesionalna vojna služba general-pukovnika Ratka Mladića."

  Međutim, Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice 28. februara 2001. nije penzionisan.

  Sva nepokretna imovina zamrznuta mu je stupanjem na snagu Zakona o zamrzavanju imovine haškim beguncima, usvojenog u parlamentu Srbije i Crne Gore, 7. aprila 2006.

  Utvrđeno je da je u vojnim objektima boravio do početka 2002. godine, od kada mu se gubi svaki trag. Svi dosadašnji pokušaji da bude uhapšen su propali, čak i posle hapšenja mreže njegovih jataka pre nekoliko godina.

  Ratko Mladić je od 1966. oženjen Bosom, ima sina Darka

  Izmenjenu optužnicu možete pročitati OVDE.

  Podaci o predmetu.

  Ratko Mladić se tereti za:

  - direktno učešće u genocidu počinjenom nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine;

  - široko rasprostranjenu kampanju progona, deportacija, mučenja i ubistava tokom 1992. godine u velikom delu Bosne i Hercegovine uključujući zloglasne logore poput Omarske, Keraterma, Manjače i Trnopolja u severozapadnoj Bosni i Hercegovini.

  - teror kojem su bili izloženi civili tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine;

  - ubistvo blizu 8.000 muškaraca i dečaka nakon pada Srebrenice.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Muhamed Kopic Grad: Utica,USA
  01.06.2011 21:18
  UREDNICIMA komentara,ne znam po koji puta,skrecem paznju da non-stop ustupaju prostor onima koji sire,lazuci,medjunacionalnu mrznju! Procitajte prvu odredbu vasih Pravila i odgovorite - zbog cega je sami ne postujete? 80 procenata objavljenih "komentara" blage veze nema sa tekstom K.Kurspahica.
  Hapsenje Mladica,ocigledno,nece dati doprinos "pomirenju". Masovni mitinzi podrske zlocincu u RS samo jos vise doprinose porastu - mrznje

  Ime: Za slobodu Grad: Istina
  30.05.2011 06:13
  Sloboda vidim da pokusavas da objasnis svoje vidjenje rata. Donekle si upravu. Zaboravljas da su se Slovenija a kasnije i Hrvatska odvojile cisto iz ekonomskih razloga kao i politickih problema koji su zapoceli pocetkom 80esetih i za njih su znali oni u federalnoj vlasti ukljucujuci i predstavnike Slovenije i ostalih republika. Centralna vlast u Beogradu (Jugobanka ciji je direktor pocetkom 80tih bio niko drugi nego doticni S. Milosevic) je krala federalne pare i kapom i sakom a to je ukljucivano i novac koji je odvajan za najnerazvijeniji dio Juge, Kosovo. Decenije ulaganja a dio ostao nerazvijeniji od Albanije. Etnicka kriza na Kosovu je vjestacki stvorena a Milosevic tu izlazi kao pobjednik koji uvodi cijelu drzavu u politicku neizvjesnost koja postaje tema dnevnih vjesti na medijima umjesto potencijalnih ekonomskih i kriminalnih udjela (tada kao istinski Jugosloven sam cuo prvi izlive nacionalizma i mrznje i nisam mogao vjerovati ocima i usima). Od kraja 80estetih bili ste izlozeni tolikim lazima od strane tog istog rezima koji vas je manipulisao kao malu djecu. Kao prva politicka partija na prostoru Juge se javlja srpska radikalna stranka i to nakon sto joj je odbijen prvi pokusaj da se zove cetnickom i to od vlade u BG. Uskoro hrvati pokrecu svoju politiku HDZa prema nezavisnosti prateci Sloveniju dok vecina bosanaca i hercegovaca ostavljena da ultimativno bira izmedju srboslavije ili unije sa Hrvatskom bira svoj samostalni put po uzoru na principe ZAVNOBIHa koje srpsko vodjstvo u BiH nije vidjelo niti bilo zainteresovano od obilne mrznje i osjecaja vojne i brojcane superiornosti koju im je ulijevala vlast iz BG.

  Ime: Za "Redzu"
  30.05.2011 00:15
  Slusaj "Redzo". Meni je tako slicno predavanje drzao moj komsija "Redzo" kada je dosao kod mene na kafu u B.Luci pod punim ratnim naoruzanjem dok su gradovi kao Sarajevo, Tuzla itd bili pod opsadom te mi uz to tvrdio kako se on kao Srbin osjeca ugrozenim u BiH. Da bi nakon nekoliko dana, nekoliko drugih ugrozenih Redza doslo i istjeralo mene i moju porodicu iz grada (valjda zato sto sam ih ja i moja porodica ugrozavali).
  Mani se fasizma i cetnistva. Ni u najgorim snovima nisam mogao pomisliti da imate toliko mrznju prema svojim komsijama al eto po tvom "zdravom" razmisljanju krivi smo sto smo zivi.

  Ime: Redžo
  29.05.2011 00:27
  Anonimni, nemoj se praviti nevješt! Čim ti znaš za Ortegu i Gaseta znaš ti i istinu. Vjerovatno si gledao snimak kako Alija vrši smotru mudžahedina i znaš da mudžahedini nisu legenda pošto ih je dosta ostalo da živi u BiH. Vjerovatno znaš i za tvrdnju one njemačke novinarke da je vidjela rahmetli Bin Ladena kod rahmetli Alije. Ti zliočini koje su vršili pojedinci iz ARBiH su odnijeli hiljade života srpskih i trostruko više muslimanskih, jer su išle odmazde.
  Srbska mržnja ne dolazi zbog rase jer smo iste rase, ne dolazi ni zbog krvi jer oni smatraju Muslimane poturicama, Srbima muslimanske vjeroispovijesti, dolazi otud što su Muslimani u prošlosti bili odani turskom okupatoru, pa su posle bili odani i Austrougarskoj, pa su u drugom svjetskom ratu bili odani Rajhu,( Handžar divizija), i NDH (u ustašama ih bijaše desetine hiljada, u četnicima par hiljada i u partizanima malo više od toga). Pa su devedesete napravili savez sa Hrvatskom i vezivali zastave jednu za drugu. (Ko je tjero Aliju da se svrstava uz Tuđmana? ŠtoMakedonci nisu ratovali?) Pa kad stalno staješ nasuprot nekoga onda i nagraišeš kad tad.
  Ali da Alija nije istisnuo Fikreta Abdića rata u BiH ne bi bilo i BiH bi sada bila kao Slovačka.

  Ime: Sloboda Grad: Beograd
  29.05.2011 00:26
  OVO JE NASTAVAK-Zvanicno je poceo rat ubijenim Srpskim svatom u centru Sarajeva i Srbi su u uvuceni u kosmar iz kojeg se ni dan danas nismo oporavili.U pocetku taj prikriveni mentor se nije pojavio u sukobu,da bi kada su Srpske jedinice tada uglavnom drzale veci deo teritorije Bosne, pojavljivao kao crna senka u liku SAD-e tj Engleske,koja je godinama mesetarila po Balkanu ,isti sceniro se desio posle i na KOSMETU.Potpuno isti scenario vidimo posle i u Iraku,Avganistanu i sada u Libiji.Dakle ratom koji se desio u bivsoj Jugolsaviji niko nije dobio,dobili su najvise Nato lideri Amerika i Engleska,a mi smo ostali zavadjeni i podeljeni.Elem da li mozete da se slozite da su Srbi u drugom svetskom ratu doziveli potpuno istu tragediju,kao sto su i Jevreji doziveli tragediju u porobljenoj Evropi.Ja mislim da mozemo!!!!!Da li je zlocinu u Srebrenici predhodila jedna serija zlocina nad Srbima u okolnim selima Srebrenice i Bratunca od strane Nasera Orica(telohranitelju S.Milosevica),ajde da budemo realni.Desili su se.Koliko puta je tada komadant vojske R.Srpske opomenuo mislim Holanadski bataljon da muslimanske jedinice odlaze iz zasticine zone tada Srebrinice i ubijaju ljude u selu Kravice recimo.Vise puta.Kada nesto ne mozes da resis pregovorima,ide se vojnim putem.Naser Oric bezi iz Srebrenice i ostavlja slabo naoruzanu jedinicu,zene i decu.Srpska vojska je usla u Srebrenicu,i da li se slazete da su zene i deca prebaceni iz Srebrenice prema Tuzli.Ko ostaje.Ubijanje one nesretne dece izvrsacaju paravojna jedinica Skorpioni(ja sam rekao da to nisu Srpski vojnici,koji deci pucaju u ledja,jer to pravi Srpski vojnik ne radi),i gle cuda Srpska jedinica regrutovana od francuske obavestajne sluzbe pod vodstvom Z.Pelemisa(koji tvrdi da je tu ubijeno 800-900 vojnika DNK dokazano), a glavni ubica Hrvat Erdemovic.Za vreme ubijanja tih nesretnika Ratko Mladic sa svojom vojskom nije ni bio u Srebrenici.Dakle imate knjigu Vatikanske ubice koju je napisao Dr,Alberto Rivera i videcete da jedan krvavi sukob koji Nam se svima desio dolazi iz trece kuhinje koja ima interese na ovim prostorima.Procitajte pa mozemo da razgovaamo trezveno i ljudski.Sto kazu ne moramo da se volimo,ali mozemo da se postujemo.Ima bi jos dosta da pisem,ali ovako sam u kratkim crtama mozda ne povezanim kao deo i ucesnik tih istoriskih desavanja mogu da
  ispricam.Ova mediska halabuka koja se ne stisava,ne donosi nikome dobro.Svako ostaje na svojim pozicijama,mrznja se podgreva,a onda ce neki veliki kuvar tu mrznju da pojaca i da ponovo zakuva ljutu corbu.

  Ime: sloboda Grad: Beograd
  29.05.2011 00:23
  Proslo je od rata 15 godina i vidim da se pozicije muslimana nije nista promenilo.Hajde da se vratimo od 90 godine,kada su se pocela da se priprema teren za desavanja u bivsoj Jugoslaviji.Naj iskrenije ja sam tada bio pripadnik Jna(dakle septembarska klasa 90-91) i Vec tada se osecalo pre svega kod Slovenackih i Hrvatskih vojnika i oficira,da ce Jugoslavija krenuti u jednu provaliju iz koje se nece nikada vratiti.U tom periodu naj tvrdokorniji Jugosloveni su bili Srbi,Crnogoci,tada Bosanci,sada Bosnjaci I Makedonci.Niko nije ni pretvideo sta moze da se desi,sa Bosnom.Ocigledan plan da se od jedna ogromna populacija Srba u Hrvatskoj ocisti,i da se nastavi sa zapocetim procesom iz drugog svetskog rata.Osecalo se to Vec od 89 godine,Hrvati su na svakom mestu iskazivali netrpeljivost prema Srbima(osetio sam to na moru u Baskim vodama i Makarskoj) i taj pritisak se pojacavao iz dana u dan,iz godine u godinu.Prvi znak politicki da ce se sa Srbima u Hrvatskoj krvavo obracunati bila je ustavna odredba kojom se Srbi brisu kao konstutivni narod u tada SR Hrvatskoj,vracaju se ustaski simboli(kuna i sahovnica) i krece se u jedan progon (sikaniranje,izbacivanje sa posla,prebijanje,a kasnije i otmice i ubijanje Srba-porodice Zec i jos mnogih drugih).Tada su Srbi shvatili da je zapoceti proces konacnog resenja(nacisticki izraz)sa Srbima zapoceo i Srbi se samo organizuju i odvajuju delove Hrvatske u kojoj vecinski Srbi zive.Mozda se i secate da je na celu SDS-a bio Jovan Raskovic koji je trazio samo kuturnu i teritorijalnu autonomiju,ali da je Hrvatska vlast to odbila.Sta se desava sa kasarnama.Recept iz Slovenije preuzeli su i Hrvati,a posle i Bosnjaci.Jna je bila u tom trenutku jedna regularana sila u jos ne raspaloj Jugoslaviji.Doslo je do blokada kasarna,isecanje struja,prekida vode,da bi se na kraju doslo i do streljackog i minobacackog napada na kasarne.Prebijanje vojnika,a u nekim prilikama i ubijanja.To se desilo u Sloveniji,Hrvatskoj i na kraju u Bosni.Najbolji primer da su Srbi kao narod verovali u opstanak Jugoslavije.Zato su i ostajali u Jna, a prva drzava u kojoj su trebali da budu i Bosna,Srbija i C.Gora trebala je da se i dalje zove Jugoslavija(i prvi predsednik da bude Alija Izetbegovic).Medjutim stranim mentorima koji su zapoceli i zavrsili rat u Sloveniji, ugurali Hrvate u pricu sa zavrsetkom Srpskog pitanja,poceli su da mesetare vec po Bosni.Dobro se secam tog referenduma,kojim su trebali tadasnja vlast u Bosni da preglasaju Srbe u skupstini,a vec su se naoruzavale tada TO i paravojne jedinice muslimana,pocelo se sa odvajanjem grada-barikadama i sa prvim oruzanim carkama.

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.05.2011 16:54
  ortega y gaset, navodis navodne bosnjacke zlocine koji nisu dokazani a vjerojatno se nisu ni desili

  ne mozes porediti srpske zlocine dokazane na najvisim svjetskim sudovima sa vasim izmisljenim mitovima i legendama o mudzahedinima, i ppojedinacnim incidentima jalijasa poput juke, cele i njima slicnih

  nikad vam nece uspjeti da bosnjacima dokazete plan za unistenje srba, a vama je plan za unistenje bosnjaka dokazan i to na najvisem nivou ... u tom planu sudjelovali su srbi od seljaka i radnika do univerzitetskog profesora ... toga bi se svaki srbin trebao stidjeti i duboko se nad tim zamisliti

  pojedinacnih zlocina je bilo na svim stranama, ali sta ti ocekujes da se u ratu desava? naravno da ce nezgodni momci raditi nezgodne stvari ali mi ovdje govorimo o strateskoj namjeri srba da uniste bosnjake i to bez ikakvog istinskog razloga osim iskonske mrznje zasnovane na rasi i krvi

  jasenovac mozes podmetati mozda hrvatima i hrvatskoj ... ni bosnjaci ni bosna i hercegovina nemaju s tim nikakve veze osim mozda u vasim guslarskim pjesmama

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.05.2011 16:48
  Pusti ti snimke Redzo. Ima presuda generalu Radislavu Krsticu u kojoj pise da je saucesnik u genocidu. Ima priznanje srpskog profesora-doktora za ucesce u zlocinu protiv covjecnosti i laznoj propagandi o ugrozenosti Srba.
  Nema nista ni priblizno slicno tome na bosnjackoj strani tj. na strani snaga Republike BiH. Zlocina je bilo na svim stranama, ali ono sto su Srbi planirali i radili, s tim se mogu porediti samo nacisticki zlocini.

  Ime: Tuzna faca
  28.05.2011 16:20
  Takozvani Redzo...
  Kazi nam koji su to tkz snimci koje si ti izmislio a koje niko od nas dosada nije vidio. Jednonacionalni i etnicki ocisceni srpski entitet kao i
  njihovi "tvorci" (Plavsicka,Krajisnik,Karadzic,Mladic...i ostali) kojima se sudi zbog toga u Hagu najbolje pokazuje ko je u pravu...... a ko nije.

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.05.2011 14:59
  Gospodine Redzo

  Hvala vam sto ste tako dobro objasnili prosli rat a oni koji nista neznaju bolje bi bilo da ne komentarisu .Nama svima je potrebna istina a ne kojekakve gluposti .
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.