Dostupni linkovi

Kragujevac: Neoverene knjižice odlažu operacije


Sa jednog od ranijih protesta Kragujevčana
Sa jednog od ranijih protesta Kragujevčana
Više od 1.500 radnika i članova njihovih porodica u Kragujevcu trenutno je bez overenih zdravstvenih knjižica, zbog čega se odlažu pregledi, operacije i druge intervencije.
Zbog ispražnjenih sindikalnih fondova solidarnosti, više nema novca za pomoć ni zdravstveno najugroženijim radnicima.

Bez overenih zdravstvenih knjižica su zaposleni u „Autosaobraćaju“, Fabrici „21. oktobar“, preduzeću “Šumadija DES”, koje zapošljava oseobe sa invaliditetom, kao i u firmi „Zastava bezbednosti“.

Radnici tvrde da im je zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje uskraćeno jedno od osnovnih ljudakih prava – pravo na lečenje.

"Ja sam dijabetičar i nemoguda nabavim nijedan lek besplatno nego moram da ih kupujem, a plate su nikakve.“

"To je mnogo teško za nas i naše porodice jer ne možemo da se lečimo i uzimamo lekove, a svi smo u srednjem životnom dobu tako da su nam lekovi neophodni“, pričaju rednice iz firmi koje zbog neuplaćenih doprinosa, zaposlenima nisu overile zdravstvene knjižice.

Pojedina preduzeća imaju dogovor sa Medicinom rada da se radnicima obezbedi bar primarna zdravstvena zaštita, a kako će te usluge biti plaćene niko ne zna, dok se zaposleni se za lekove snalaze kako znaju i umeju.

“Ja nekako i izdržavam lečeći se na starinski način čajevima, ali problem su deca. Imam dvoje dece koja su se sada prehladila, a sve mora da se plaća od pregleda do lekova”, kaže naš sagovornik.

Ipak, lekovi moraju da se plate, pa su sindikalni fondovi solidarnosti ostali prezni zbog čega više nema novca za plaćanje terapija i intervencija najugroženijim radnicima sa najtežim zdravstvenim problemima.

Zbog toga se, prema navodima predstavnika sindikata oni skidaju sa liste čekanja ili se njihovo lečenje jednostavno otkazuje.

“Ovih dana mnogi ljudi su ostali bez lečenja. Imamo nekoliko izuzetno teških slučajeva za koje su neophodne terapije, ali su radnici, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, skinuti sa lista čekanja i lista za primanje terapije”, kaže Marina Ignjatović iz sindikalne organizacije.

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović izjavila je u petak da sva deca do 18 godina, trudnice, porodilje, samohrani roditelji, koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu moraju biti primljeni i pregledani u zdravstvenim ustanovama.

Ona je pozvala sve kojima su bila uskraćena ova prava da se obrate Ministarstvu zdravlja.
XS
SM
MD
LG