Dostupni linkovi

Kosovo očekuje finalizaciju sporazuma o pravosuđu u Briselu


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Kosovski zvaničnici zaduženi za dijalog očekuju da će se u ponedeljak postići sporazum o sastavu i organizaciji sudova na severu Kosova, a u sklopu ranijeg postignutog sporazuma na osnovu kojeg će jedan osnovni sud raditi za sedam opština na severu. Opozicija optužuje vlast što je otišla za Brisel bez konsultacija sa Skupštinom, dok analitičari smatraju da za to nema potrebe.

“Mi očekujemo da će se razgovarati o implementaciji toga što je već bilo dogovoreno u dijalogu, i o tome kako dalje”, kazala je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU, Federice Mogherini, pre početka dijaloga.

U kosovskoj delegaciji su, pored premijera Ise Mustafe, njegov zamenik, Hashim Thaci, ministar evropskih integracija, Bekim Collaku, ministar unutrašnjih poslova, Skender Hyseni, te ministar pravde Hajredin Kuci i Edita Tahiri, zadužena za dijalog sa Srbijom.

Thaci je u nedelju na Facebook profilu objavio da se otvara novo poglavlje dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a da se od ove runde očekuje finalizacija sporazuma o pravosuđu. Takođe, dodao je on, uradiće se i procena dosadašnjih postignutih sporazuma.

Edita Tahiri je za RTK izjavila da će sudovi na severu u potpunosti funkcionisati na osnovu zakona Kosova.

„Već postoji sporazum koji je postignut u Briselu, a na osnovu kojeg će jedan osnovni sud raditi za sedam opština, onako kako i predviđa naš zakon o osnovnim sudovima. Takodje, predvidjena je i kancelarija tužilaštva. Sporazum o sastavu i organizaciji je u procesu i očekujemo da će se ovo okončati tokom današnjeg sastanka a kako bi počelo njegovo sprovođenje“, kazala je Tahiri.

S druge strane, i pokret Samoopredeljenje je ocenio da Mustafa i Thaci odlaze za Brisel a „bez dozvole Skupštine Kosova, i bez predstavljanja stavova, platforme, ili cilja“. Poslanik Glauk Konjufca je saopštio da je bilo dovoljno vremena da se Skupštini predstavi plan o nastavku dijaloga.

„Ne postoji nikakav zvaničan dokument u Skupštini, pa ni u Vladi, o agendi dijaloga. Sastanak se održava skriveno od građana i institucija i može se reći da je nelegitiman i neprihvatljiv“, kazao je Konjufca.

U međuvremenu, iz predsedništva Skupštine Kosova saopšteno je da će premijer Isa Mustafa po povratku izvestiti Skupštinu o novoj rundi dijaloga u Briselu. Nakon sastanka predsedništva, Ismet Beqiri, šef parlamentarne grupe DSK-a, kazao je da je ova partija uvek bila za dijalog, ali da je i mišljenja da se ovom procesu treba odrediti i vremenski period.

Halil Matoshi
Halil Matoshi

Kosovski publicista, Halil Matoshi, kaže da je i pored šestomesečne institucionalne blokade prošle godine, kosovsko rukovodstvo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom. On navodi da će se na sastanku govoritio sudovima na severu Kosova, o telekomunikacijama, a, po njemu, najveći problem će biti status asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu.

„Dijalog će se nastaviti sa ovim pitanjima i verujem da će se postići određeni sporazumi. A što se tiče unutrašnje i izbegličke krize, Trepče, Jablanovića, mislim da to uopšte neće biti tema razgovora sad za sad“, kazao je Matoshi.

Što se kritika opozicije tiče, on navodi da je procena pokreta Samoopredeljenja pogrešna, uzimajući u obzir i da je sam ovaj pokret pre nekoliko meseci, dok je funkcionisao „opozicioni blok“ bio spreman da vodi dijalog sa Srbijom.

„Mislim da je u ovoj situaciji sve u redu, i ne smatram da Skupština Kosova treba da da dozvolu Vladi da vodi razgovore“, zaključuje Matoshi.

Nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa dešava se u vreme kada se zemlja suočava sa problemom ilegalne migracije, kada opozicija najavljuje nastavak protesta zbog Trepče, nakon onih nasilnih posle kojih je usledila smena smena Aleksandra Jablanovića, ministara za zajednice u Vladi Kosova.

XS
SM
MD
LG