Dostupni linkovi

Jajce se vratilo na turističku scenu


Bedeker kraljevskog grada
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Grad Jajce desetljećima privlači ljubitelje priodnih ljepota, kulturne baštine, fotografe, umjentike, istražitelje, hodočasnike i turiste. Do devedesetih godina ovo mjesto je godšinje posjećivalo i do 250.000 turista. Posljednje dvije godine mnogo se uradilo na poboljšanju turističke ponude ovog, kako kažu, bisera bh. turizma. Turiste privlače i brojne manifestacije, koje se organiziraju u ovom gradu, poput skokova na Plivi i svjetskog prvenstva u ribolovu.

Za Jajce kažu da je grad kulturnog nasljeđa, zelenila, vode i kamena.

U ovom gradu izgrađen je jedan od prvih hotela u Bosni i Hercegovini, a osamdesetih godina Jajce je proglašeno kao najuređenije turističko mjesto u bivšoj državi.

Jedan od kulturnih spomenika Jajca jeste i srednjovjekovna tvrđava, sagrađena u 13. stoljeću. Ovo mjesto bilo je sjediše bosanskih kraljeva.

„Sistem gradskih zidina s kulama, tabijama i kapijama spušta se sve do rijeka Plive i Vrbasa, gdje su nekada rijeke bile prirodna odbrana od neprijatelja, tako da je cijeli kompleks gradskih zidina Jajca, zajedno sa ovom srednjovjekovnom tvrđavom na vrhu, stjenovita i jajolike gromada što sve čini srednjovjekovni utvrđeni grad, koji je bio od velikog značaja u Srednjem vijeku“, kaže turisitčki vodič Aida Softić-Joldić.

Jedna od turističkih atrakcija koja se nalazi u staroj historijskoj jezgri Jajca su i katakombe.

„Riječ je o podzemnoj crkvi Hrvoja Vukčića Hrvatinića iz 14. stoljeća. To je jedan od posebno značajnih spomenika koji se mogu vidjeti u Jajcu, a svjedoči o srednjovjekovnoj bosanskoj istoriji i o moćnoj porodici Vukčića Hrvatinića. Napravljen je s ciljem da to bude njihovo posljednje mjesto počivališta“, dodaje Softić-joldić.

U Jajcu je 1943. godine održano i drugo zasjedanje AVNOJ-a. O tom događaju svjedoči i muzej, koji je jedan od malobrojnih muzeja u Europi posvećen antifažizmu.

Jedna od najspojećenijih lokacija jeste i vodopad u centru grada, gdje se spajaju rijeke Pliva i Vrbas.

U Jajcu je prije dvije godine otvoren i turisitčki info centar, u kojem turisti mogu dobiti sve potrebne informacije tokom boravka u tom gradu.

„Čitao sam dosta o Jajcu. Tu je stari kraljevski grad. Želim vidjeti džamije, crkve, vodopad, a posebna radost mi je vidjeti plivska jezera“, kaže Martin, turist iz Republike Češke.

„Mi smo došli ovdje jer je jedan naš prijatelj rođen u Jajcu. To je razlog što smo tu. Veoma zanilmljiv grad. Uživamo boraveći ovdje“, kaže Aleks, turist iz Austrije.

Nekoliko kilometara dalje nalaze se i Veliko i Malo plivsko jezero. Ovo mjesto ima velik značaj za razvoj sporta, rekeracije i ribolova.

Posebna atrakcija je komples vodenica, koje su izgrađene sedrenim pragovima između Velikog i Malog plivskog jezera, popularno nazvanog Mlinčići.

„Zanimljivo je to što je svako na svoj mlin naveo vodu, ali u skladu s prirodom. Kada bi danas pokušali da neki tok rijeke razdvojite na dvadeset manjih jednakih tokova, pitanje bi bilo da li bi ispio. Kompleks mlinica zajedno s plivskim jezerima je nacionalni spomenik i pod zaštitom je države“, kaže Amir Bašimamović, fotograf i turistički vodič.

„Siguran sam da nam treba jedan hotel više kategorije. To je bilo posebno primjećeno proteklih mjesec dana kada smo imali održavanje svjetskog prvenstva u ribolovu i kada su svi kapaciteti bili popunjeni. Nije bilo mjesta ni za koga, osim za te takmičare. Trebaju nam dodatni hotelski kapaciteti, a to bi trebalo biti financirano iz privatnog sektora“, kaže načelnik Jajca Edin Hozan.

Jajce se poljednjih godina povezuje i sa susjednim općinama, poput Mrkonjić-Grada, kako bi se unaprijedila turistička ponuda i privukli gosti.

Jajce se vratilo na turističku scenu i može biti primjer kako se i u vremenima krize može uspješno poslovati.

XS
SM
MD
LG