Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 03:52 CET

  Hrvatska

  Hrvatska: Čeka li ukrajinskog poduzetnika izručenje

  Zatvor, ilustracija
  Zatvor, ilustracija
  Iz osječkog pritvora na suđenje za privredni kriminal u Ukrajinu? To je scenarij koji bi ukrajinski poduzetnik Andrija Eduardovič Zadrožni ako je ikako moguće izbjegao, i njegovi odvjetnici čine sve da ga Hrvatska ne izruči Ukrajini, gdje ga traže zbog optužnice da je na prevaru otuđio velik iznos novaca državne Rodovid banke.

  Zadrožni je temeljem tjeralice ukrajinskog ureda Interpola uhićen 29. srpnja prošle godine na graničnom prijelazu Bajakovo prigodom ulaska u Hrvatsku  i pritvoren u osječkom zatvoru.

  Prošlog rujna iz Ukrajine stiže zahtjev za njegovim izručenjem, što Zadrožni odbija jer – kako kažu njegovi ukrajinski odvjetnici - tamo postoji velika vjerojatnost da se neće moći adekvatno braniti pred pravosudnim tijelima i tamo postoji stvarna prijetnja njegovu životu i zdravlju.

  Vukovarski Županijski sud 18.rujna prošle godine odlučuje da se Zadrožnog izruči Ukrajini, on se na to žali Vrhovnom sudu Hrvatske, koji 18. prosinca također odobrava izručenje, i njegovi se odvjetnici 25. siječnja  žale Ustavnom sudu Hrvatske. 

  „Ja se toplo nadam da će ustavna tužba uroditi plodom. Naime, naša argumentacija  je dosta snažna i vjerujem da će Ustavni sud usvojiti našu tužbu i proglasiti izručenje nedopuštenim. Da bi stvar bila potpuno jasna, moram istaknuti da gospodin Zadrožni ima puno poštovanje prema svojoj državi i njenim organima, dakle tu se uopće ne radi ni o kakvoj osobitoj problematici. Međutim, činjenica je da je za njim raspisana tjeralica bez nekog zakonom utemeljenog razloga i on će svakako – ukoliko uspijemo zaustaviti izručenje – svoje probleme rješavati pred ukrajinskim pravosuđem, kako je uostalom i red“, kaže za naš radio odvjetnik Zadrožnog Ljubo Pavasović Visković.

  U svakom slučaju, nešto je vremena dobiveno. Kako nas je izvijestilo Ministarstvo pravosuđa,  zastat će se sa ministrovom odlukom o izručenju, koja je onda konačna, dok Ustavni sud ne razmotri žalbu odvjetnika Zadrožnog. Kako se radi o žalbi na slučaj s pritvorom, takvi se slučajevi rješavaju žurno, rečeno nam je u Ministarstvu.

  U međuvremenu se za Zadrožnog zauzeo i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, čiji je predsjednik Ivan Zvonimir Čičak upozorio da je u slučaju Zadrožni došlo do ozbiljne povrede  Europske konvencije o ljudskim pravima.

  „Mi smo zatražili da se njega ne izruči, pogotovo što nad tom cijelom pričom lebdi sjena novog postupka protiv Julije Timošenko u kojem ukrajinsko Državno tužiteljstvo traži za nju doživotni zatvor. Ovaj čovjek je bio jedan od trojice svjedoka obrane. Dvojica su mrtvi. Kako – u to ne ulazimo“, kaže Čičak.

  Dok čeka odluku o izručenju ili njen opoziv, Zadrožni je i dalje u osječkom zatvoru, gdje ima tretman kao i svi drugi zatvorenici. 

  „Gledajte, to su uobičajeni uvjeti u hrvatskim zatvorima. Dakle ništa spektakularno – to su višekrevetne sobe, hrvatski su zatvori prenapučeni, međutim mislim da su – barem po onome što mi je moj klijent prenio – uvjeti više nego zadovoljavajući“, navodi odvjetnik Pavasović Visković.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.