Dostupni linkovi

Istraga spornih donacija Demokratskoj partiji socijalista


Šesti kongres DPS u maju 2011.
Šesti kongres DPS u maju 2011.
Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić saopštila je da je pokrenut pretkrivični postupak provjere spornih donacija Demokratskoj partiji socijalista. Radi se o aferi iz maja prošle godine u kojoj je objavljen spisak od 2.000 građana koji su donirali najjaču partiju sa 650.000 eura, a dio navedenih donatora je negirao da je uplatio novac partiji.

U Demokratskoj partiji socijalista su otvoreni i daće sve informacije o dijelu prihoda koje je stranka ostvarila, kaže Rajko Kovačević, portparol DPS-a, napominjući da je ta partija i do sada dostavljala sve podatke o finansiranju stranke

Rajko Kovačević
Rajko Kovačević
"Vrhovno državno tužilaštvo je iskazalo interesovanje da od DPS dobije informaciju o dijelu prihoda koje je naša partija ostvarila putem donacija i naravno , kako smo to i ranije uvijek saopštavali – ukoliko do takvog interesovanje dođe ne postoji niti jedan razlog da ona ne bude dostavljena, i DPS je tako postupila. Podsjećam da je DPS uredno i blagovremeno dostavljala svu neophodnu dokumentaciju ne samo za ostvarene prihode putem donacija već i kompletnu dokumentaciju u vezi sa finansiranjem naše partije a u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija, nadležnim državnim organima, u prvom redu Državnoj izbornoj komisiji i time uvijek činila transparentnim svoje finansijske izvještaje", kazao je Kovačević.

​Komentarišući pokretanje istrage tužilaštva o spornim donacijama Demokratskoj partiji socijalista, nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju, koja se bavi tokovima novca i finansiranjem političkih partija, očekuje da tužilaštvo do kraja završi posao.

"Nama je drago da se krenulo u tu proceduru. Ono što nije ohrabrujuće je to što je tužilaštvo imalo te podatke već neko vrijeme i što je, kako smo saznali, počelo da postupa tek nakon prijave NVO. Nadamo se da će to sada uzeti za ozbiljno, da će ispitati slučaj i uraditi ono što je njihov posao", kaže direktorka CDT Milica Kovačević.

U maju prošle godine štampa je objavila spisak donatora Demokratske partije socijalista sa imenom i prezimenom i matičnim brojevima članova te partije.

Odmah je izražena sumnja u vjerodostojnost tog spiska jer su pojedini članovi DPS-a demantovali da su uplatili objavljene sume na račun stranke. Radi se o spisku donacija prema kojem je 2.000 građana uplatilo iznos od 650.000 eura.

S obzirom da je dio kontaktiranih građana negirao da je uplaćivao novac na račun partije u političkoj javnosti su se pojavile dvije teorije prema kojima se, sa jedne strane, radi o navodnom pranju novca u vladajućoj partiji, a po drugoj teoriji da su se objavljivanjem manjih donacija preko 2.000 građana pokušale su se sakriti ulaganja u vladajuću stranku velikih donatora u iznosu od 650.000 eura.

U međuvremenu, mnoge druge afere i događaji su zasjenili priču o mogućim lažnim donacijama. Upravo opozicione stranke, komentarišući pokretanje istrage tužilaštva, ocjenjuju kao skretanje pažnje javnosti sa mnogo većih problema, poput funkcionera opozicione Socijalističke narodne partije Vladimira Vujovića.

"Priča o 650 hiljada koje se podvode kao zloupotreba na uplata na račun DPS nije ništa drugo nego skretanje pažnje, i to u ovom trenutku sa veoma krupnih problema koje mi u Crnoj Gori imamo. U Crnoj Gori su na sceni ogromne zloupotrebe. Gospođa Čarapić konačno mora da se uhvati u koštac sa krupnim problemima ili da podnese ostavku", kaže Vujović.

U Novoj srpskoj demokratiji takođe ocjenjuju da se istragom o donacijama DPS-a vrijeđa inteligencija građana i ne vjeruju da će tužuilaštvo profesionalno odraditi svoj posao, jer bi istraga bila pokrenuta odmah po objavljivanju sumnjivih spiskova donatora najveće partije.

"Ovo je još jedna lakrdija u režiji crnogorske vlasti kojom se pokušava crnogorskom tužilaštvu namaknuti imidž nepristrasnosti i profesionalizma. Naravno, u Crnoj Gori niko ne očekuje da će državni tužilac preko noći postati nezavistan i profesionalan i da će naprasno početi da radi svoj posao i to na štetu DPS. Da je nešto htjela da preduzme povodom ovih nezakonitosti državna tužiteljka bi to uradila odmah po objavljivanju spiska donacija. Tužilaštvo je jedna od najslabijih tačaka u Crnoj Gori i nalazi se pod direktnom kontrolom vođe DPS o čemu svjedoče brojne afere na koje tužilaštvo ne reaguje jer su njihovi akteri ljudi bliski vrhu režima", naglašava Jovan Vučurović.
XS
SM
MD
LG