Dostupni linkovi

Istinomer za političare


Od početka devedesetih do danas bilo je mnogo velikih obećanja... Foto: Zoran Glavonjić
Od početka devedesetih do danas bilo je mnogo velikih obećanja... Foto: Zoran Glavonjić
Beograđani ovih dana na jednom mestu u centru grada imaju priliku da ocene istinitost brojnih obećanja političara i njihovu doslednost. Udruženje građana Linet napravilo je internet sajt Istinomer, koji podseća na izjave partijskih funkcionera, a na Trgu republike postavilo je pano na kom su prolaznici na skali uspešnosti mogli da lepe fotografije političara.

Šta su sve proteklih godina rekli stranački funkcioneri i koliko su ispunilli. Bilo je puno toga u Srbiji, a bar približan odgovor će možda dati Istinomer, pano koji je postavljen na Trgu republike.

Beograđani su u rubrike Ispunjeno, Skoro ispunjeno, Krenuli pa stali, Nešto između ili Neispunjeno lepili fotografije političara, a koliko su zadovoljni pokazala je prilično uzavrela atmosfera.



Od početka devedesetih do danas bilo je mnogo velikih obećanja – izgradnja metroa u glavnom gradu, Europolis-Beograd grad na vodi, brze pruge Srbije, novi mostovi na Savi i Dunavu, članstvo u Evropskoj uniji do 2007, besplatne akcije javnih preduzeća, mreža autoputeva, plate na evropskom nivou…

Željka Ivanjija, funkcionera G17+, pitali smo da li je tendencija srpskih političara da najavljuju bez namere da ispune.

"Ja bih pitanje postavio na drugi način, odnosno odgovor glasi: Da kada ispunite neko obećanje građani često percipiraju da je to potpuno uobičajena i normalna stvar. Dakle, ono što ste obećali da ste ispunili i to postane sastavni deo života,"
kaže Ivanji.

MANJE EMOCIJA VIŠE ČINJENICA

Političari se najčešće zanesu u predizbornim kampanjama, a Ivanji kaže da ispunjenje obećanog često ne zavisi samo od stranke ili od jednog političara.

"Mi u kampanji potenciramo uvek ono šta smo učinili. A ono što mogu da obećam, ja lično, u razgovoru i radu sa mojim biračima je da ću bukvalno „poginuti“ za ono što sam obećao," tvrdi Ivanji.

Političari se najčešće zanesu u predizbornim kampanjama. Foto: Vesna Anđić
Novinar Ljubomir Živkov, hroničar političkih zbivanja u Srbiji, kaže za RSE da su političari svuda manje više isti, i da bi građani trebalo više da kontrolišu njihov rad.

"Naši građani su digli ruke od toga da kontrolišu vlast. Nisu sve zaboravili ali su nekako depresivni i misle u stilu “znam šta su radili ali baš zato nema nikakve svrhe skoro ni da glasam a kamoli da nešto komentarišem“. Mislim da je u to područje, koje je za nas područje ili nemara ili proizvoljnosti, potrebno uneti malo preciznosti i tačnosti,"
smatra Živkov.

A kada sve izvagaju, građani bi priliku da kazne političare za neispunjena obećanja svakako trebalo da potraže na izborima, zaključuje Živkov, uz jedan savet:

"Da se istini priđe sa malo manje emocija, i sa malo više činjenica."

Oni koji do sada nisu, a voleli bi da izmere istinu srpskih političara mogu da posete adresu www.istinomer.rs.
XS
SM
MD
LG