Subota, 13. februar/veljača 2016, 07:49 CET

  Bosna i Hercegovina

  Hoće li Brisel natjerati BiH i Hrvatsku da riješe otvorena pitanja

  Bh. i hrvatski carinik na granici kod Neuma.
  Bh. i hrvatski carinik na granici kod Neuma.
  Iako su Sarajevo i Zagreb optimisti da će većinu otvorenih pitanja u odnosima dvije države riješiti prije ulaska Hrvatske u EU, 2013., građani koji žive u pograničnim dijelovima u to ne vjeruju. Većini njih su kuće u jednoj, a zemlja u drugoj državi.

  Pitanja više od hiljadu kilometara granice, prolaska kroz Neum, Luke Ploče i izgradnje pelješkog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ni 20 godina od postojanja dvije države nisu riješena.

  Razlog je što nikada do sada nije bilo političke volje, a međudržavna vijeća, koja su bila zadužena za njihovo rješavanje, godinama se nisu sastajala. Nije pomogao ni sporazum kojeg su dva bivša predsjednika države, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, potpisali 1999., jer nije bilo volje da se ratifikuju u parlamentima.

  Zbog svega najviše trpe građani, posebice oni čija su zemljišta u dvije države. Na svojoj koži to najbolje osjete stanovnici lijeve i desne obale Une, odnosno Bosanske i Hrvatske Kostajnice. Tako granična linija dijeli zemljište Cvjete Jelisavac. Kuća i dio bašte su u Bosni i Hercegovini, a 16 duluma zemlje u Hrvatskoj.

  „Morala sam ja ići sa ličnom kartom da dođem u baštu. Oni su meni rekli da dođem sa ličnom kartom i izvatkom gruntovnim. I ja sam tako išla nekoliko puta i onda sam im rekla: ’Sad idem sa tom kartom, ali više neću, dođite kod mene u baštu i kotrolišite me’“, kaže Cvjete Jelisavac.

  I Dušan Sljepčević „muku muči“ sa neriješenim graničnim pitanjima. Kuća i bašta su mu u Bosni i Hercegovini, a jedno drvo jabuke na hrvatskoj strani. Branje jabuka, koje padaju i u jednu i u drugu državu, njegov su problem:

  „Ja ne poznam gdje će pasti jabuka, da li će otići u hrvatsku zemlju ili će otići u BiH. To je sad tako. A kad bi bila tvrda granica, onda bih ja morao, da bih tu jabuku uzeo, ići na granični prelaz“, priča Sljepčević.

  S obzirom da su se neriješena pitanja dvije države godinama „gurala pod tepih“, Evropska unija je preuzela inicijativu i natjerala dvije strane da u Briselu riješe probleme. Tim prije jer Hrvatska sredinom godine postaje članicom Evropske unije.

  No, pitanje granice u dvije Kostajnice mogao bi zadati „glavobolje“ pregovaračkim timovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Hrvatska ne priznaje da je rijeka Una granica, a bosanskohercegovački entitet, Republika Srpska smatra da je to njena sredina.

  Hrvatski pokon?

  Dugogodišnja sporenja dovela su do toga da tvrđavu susjedi obnove i stave pod svoju zaštitu iako pripada Bosni i Hercegovini. Stanovnici u obje Kostajnice o tome kažu:

  „Ona će jednim dijelom ići sredinom rijeke Une, većim dijelom, ali ovaj povijesni dio ne bi mogao ići. To bi bilo čupanje srca Hrvatskoj Kostajnici. To je povijesni grad - kasnije su Zrinjski došli u posjed tog grada, i to je grad Hrvatska Kostajnica.“ 

  „Meni ne pomažu ni Milanović, ni Dodik, ni ovaj, ni onaj. Samo je bitno da taj narod ono što je skoro proživio opet ne proživljava.“


  „Stalo se u hrvatskim medijima ističe da Hrvatska prepušta Bosni i Hercegovini. Netačno je govoriti da Hrvatska nešto poklanja. Ništa ona ne poklanja Bosni i Hercegovini, jer je van svake sumnje utvrđeno da to pripada Bosni i Hercegovini“, navodi pravni stručnjak Kasim Trnka

  Osim pitanja granica, ništa manje značajno nije ni otvoreno pitanje Luke Ploče i prolaska kroz Neum, odnosno izgradnja pelješkog mosta, na kojem Hrvatska insistira, a što bi za Bosnu i Hercegovinu, smatraju stručnjaci, bilo pogubno. No, njene interese ne brane oni koji bi to trebali, pa za Željka Obradovića, predsjednika Komisije za granice BiH, tu nema ničega spornog.

  „Teritorijalne vode - nad njima država ima puni suverenitet. I mi zahtijevanjem koridora prema otvorenom moru vršimo atak na susjednu državu“, kaže Obradović. 

  I dok se u Briselu rješavaju otvorena pitanja, bosanskohercegovačke vlasti tvrde da spremni dočekuju ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Upravo je to izjavio Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

  Prema njegovim riječima, za bh. stranu trenutno je najbitnije da joj se omogući carinjenje i izvoz proizvoda u Luci Ploče. Kada je riječ o broju graničnih prelaza za izvoz proizvoda animalnog porijekla, Bevanda navodi da ih ima dovoljno i da će i oni biti spremni sredinom 2013.:

  „Mi smo u svim proračunima osigurali novac potreban za financiranje svega onoga što treba odraditi. I mi smo završili sve ono što je potrebno u legislativi i sve ono što je potrebno za akreditacije.“

  Ono što je sigurno je da se do sredine naredne godine, kada susjedi ulaze u Evropsku uniju, sva pitanje neće riješiti. U to ne vjeruju ni stanovnici pograničnih dijelova, čiji se i fudbalski stadioni nalaze tik uz granicu. Sada, svako malo, lopta prelazi iz jedne u drugu državu, a vjeruju da će tako biti i ubuduće:

  „Kad bude tu EU, imaćemo čast da naša lopta bude jedno petnaestak puta u Evropi, pa da se vrati na naš teren, na Balkan."

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: nema problema
  20.12.2012 18:50
  Pokusali ucjenjivati RH a na kraju ispali smijesni. U stili Vi nama vasu luku(bez policije i kontrole RH u toj luci) a mi vama prolaz kroz Neum.

  Kaze Hrvat necu prolaz, zaobici cu Neum i tu nastaju problemi. Ne nastaju problemi za RH nego nastaju problemi za ucjenjivace i stalnim pricama kroz medije pokusavaju napraviti to da Hrvata uvjeri da postoji problem.

  Sve u svemu to je obicna komedija

  Ime: P. A.
  20.12.2012 13:09
  E pa sad kad svi imaju suverenitet, neka jedu, disu i zive od njega. Nekada se moglo autom doci iz Mostara u Dubrovnik uzivajuci u voznji i razgledajuci cas Neretvu, cas Pocitelj, cas more i Peljesac. Sad u vrijeme suvereniteta, moras prvo cekati 40 minuta na suncu u Dolima da udjes u Hrvatsku, pa da izadjes iz nje pa da udjes u Bosnu u Neumu, pa da izadjes iz Bosne, pa opet da udjes u Hrvatsku. Ov ni Monti Pajtoni zajedno sa Djurom i Zabranjenim pusenjem, ne bi bolje rezirali.
  Ima samo jedan malehni problem: boli briga obicne ljude za suverenitet. Suverenitet interesuje jedino politicke elite, birokratiju i njima slicne koji su se nagomilali, namnozili, umnozili geometrijski sve u skladu sa novim granicama i novim administrativnim tijelima. Od njih se ne moze ovaj skandal skloniti, jer oni od toga zive, kradu i bogate se. A uvece, kad padne mrak, sa TVaparata obisnom narodu stizu poruke o dugozeljenom suverenitetu i tisucljetnim snovima. I narod guta, jede i dise svoj suverenitet.

  Ime: Germany Grad: .
  20.12.2012 11:07
  Jedna mala drzava Bosna koju je €uropa degradirala jedan narod Bosnjake, u saradnji sa Srbijom,ima jedinstvenu priliku da ih Bosnjaci natjeraju sad da ne prihvataju vise njihove ucjene na ovim zahtjevima granice ,nek i Bosnu prime u paketu sa Croaciom u (EU),upravo zbog toga sta su u 20 zadnjih godina
  cinili Bosnjacima nametnuli Dayton ,trebali bi se zapitati svi..!

  Ime: mostovi povezuju ljude
  19.12.2012 17:04
  odnosno izgradnja pelješkog mosta, na kojem Hrvatska insistira, a što bi za Bosnu i Hercegovinu, smatraju stručnjaci, bilo pogubno.
  ////////////////////////////////////////////////////////////

  - Ovo je teska smijurija i mogu se samo nasmijati jer znam sto je bit cijele stvari. RH ne samo da ce graditi most nego ih moze napraviti 10-ak na tom prostoru ako bi to nekome palo na pamet, a bosnjacki politicari mogu samo gledati kako im pada u vodu smisljen plan sa kojim su htjeli ucjenjivati RH.

  Htjeli su ucjenjivati RH sa time da im RH prepusti u Luci Ploce da bude prisutna BIH policija, tj da RH nema kontrolu nad svojim teritorijem odnosno svojom lukom. To su predlagali godinama znajuci da RH ima problem sto je RH presjecena na tom dijelu da bi cijeli teritorij RH bio prostorno povezan. Govorili su mi vama prolaz kroz Neum a vi nama kontrolu nad lukom Ploce, dakle da bi svercali sve i svasta bez ikakve kontrole RH.

  E a ti pametnjakovici nisu izgleda znali da postoje mostovi i da izgradnjom mosta RH rusi ovakve bezobrazne ucjene. RH najavila da ce graditi most i zaobici Neum a ovi iz Sarajeva se iznenadili i ustrasili sto im je smicalica propala i jos se ponasaju uvrijedjeno. :D

  Odgovor

  Ime: djukljanovic Grad: stolac
  19.12.2012 19:24
  RH treba da vodi racuna o svojem cvijecu kojeg tako predano njeguju jos od Ugarske pa naovamo. Cvijece se nada da ce biti redovno zaljevano a treba i dodavati hranjivih sastojaka ... Inace ode cvjece na Istok, skroz do Stambola ...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.