Petak, 29. april/travanj 2016, 23:40 CET

  Suđenje Ratku Mladiću

  Hag: Sarajlije gađane granatama napravljenim u Srbiji

  Snimaj dijela raketnog motora avio-bombe prikazan na suđenju Ratku Mladiću
  Snimaj dijela raketnog motora avio-bombe prikazan na suđenju Ratku Mladiću
  Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Ekrema Suljevića, inženjera strojarstva koji je u jedinici za protudiverzijsku zaštitu sarajevske policije obavio između 50 i 60 uviđaja granatiranja i ostalih artiljerijskih napada. Između ostalog i gađanja Sarajlija avio-bombama, imrpoviziranim oružjem velike razorne moći.

  Suljević je sudu potvrdio i kako su serijski brojevi na pronađenim ostacima minobacačkih granata – pokazali da su projektili namjenjeni Sarajlijama - bili napravljeni u Srbiji.

  Inženjer Suljević je o detaljima istraga napada na Sarajlije već svjedočio na nekoliko haških suđenja, poput bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. I tada je opisao kako je cijelo Sarajevo bilo meta vojske bosanskih Srba koja je neselektivno napadala teškim artiljerijskim oružjem.
  Ekrem SuljevićEkrem Suljević
  x
  Ekrem Suljević
  Ekrem Suljević

  Među ostalim i avio bombama koje su pale na područje Alipašinog polja te ulice Safeta Hadžića, pri čemu su uništena tri gornja kata stambene zgrade. Tužiteljstvo je pokazalo fotografiju s mjesta uviđaja, a svjedok Suljević je potvrdio kako prikazuje dijelove raketnog motora koji su tamo pronađeni.

  „Ove rakete su korištene kao pogonski dio improviziranih eksplozivnih naprava, koje su se sastojale od raketnih motora kao pogonskog sredstva i avio-bombe kao bojeve glave. Kao eksplozivno sredstvo koje je na cilju eksplodiralo i nanosilo velika razaranja i stradanja stanovništva“, opisao je avio bombe sucima.

  Osim napada na Sarajlije improviziranim projektilima teškim nekoliko stotina kilograma, Suljević je opisao i nalaze niza uviđaja minobacačkih napada, kao što je prvo kobno granatiranje tržnice Markale. Tijekom zadnje godine rata 1995., Suljević je pronašao prilikom više uviđaja, dijelove granata na kojima su oznake potvrđivale - da im je pogonsko punjenje proizvedeno u Srbiji.

  „Ćirilično KV. Znači sva ova osnovna punjenja su napravljena i kompletirana u tvornici Krušik – Valjevo. Od 1993.godine do 1995.godine koliko ja vidim iz ovih oznaka“, naveo je svjedok.


  Tijekom unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je pokušala prikazati kako su mnoge eksplozije u Sarajevu podmetnute kako bi se za to optužila Vojska Republike Srpske. No Suljević je odgovorio kako ni u jednom od brojnih uviđaja nije vidio tragove koji bi upućivali na nešto takvo.

  Policijski istražitelj napada teškom artiljerijom na Sarajevo dovršiti će iskaz u utorak.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.