Subota, 30. april/travanj 2016, 20:48 CET

  Srbija

  Supružnici u pet minuta ostali bez posla

  Zorica i Dragan Nenadović, Foto: Vladimir Nikitović
  Zorica i Dragan Nenadović, Foto: Vladimir Nikitović

  Multimedija

  Audio
  Supružnici Dragan i Zorica Nenadović iz Gornjeg Milanovca ostali su u istom satu
  bez posla u kompaniji Svislajon Takovo, nakon 22, odnosno 26 godina radnog staža. Zorica kaže da joj je kao alternativno rešenje da ostane na platnom spisku ponuđeno da bude kućna pomoćnica u kući vlasnika kompanije Rodoljuba Draškovića na Dedinju, ali je ona to odbila.

  Nenadovići su pre desetak dana dok su bili na radnom mestu dobili telefonski poziv pretpostavljenog da se jave u jednu od kancelarija kako bi potpisali neke papire. Kako kaže Dragan Nenadović, supruga i on su se samo pogledali i odmah su znali o čemu je reč.

  "Jednostavno nismo imali drugog izbora osim da potpišemo i da idemo kući", rekao je on.

  Inženjer Dragan Nenadović koji je u Takovu proveo 22 godine kaže da dosada nije čuo da su oba supružnika u pet minuta ostala bez posla.

  "Ja ne znam da li je zabeleženo u Srbiji nešto ovako - da su istovremeno ostali bez posla. Bilo je slučajeva u Takovu da su ostali bračni parovi, ali u nekom razmaku - ali ovakav slučaj ne."

  Zorici Nenadović sve još teže pada kada se priseti na kakve je ponižavajuće kompromise morala da pristane samo da bi ostala na poslu. Pored ostalog i da bude kućna pomoćnica u kući i vikendici vlasnika kompanije Rodoljuba Draškovića.

  "Ranije sam radila u proizvodnji, poslednje tri godine kao čistačica. Onda su mi rekli da idem na Zlatibor, na Dedinje, išla sam da čistim - Draškovićevu privatnu kuću na Dedinju gde živi sa porodicom, na Zlatiboru gde ima veliki ranč. Jedna-dve koleginice i ja smo išle, sređivale smo kuću, spremale hranu i kad su im dolazili sa strane gosti, sve što je trebalo radili smo. Da nisam prihvatila sigurno bih dobila otkaz. Morala sam sve to da prihvatim i na kraju sam opet dobila otkaz", kaže Zorica.

  Nenadovićeva naglašava da poslednju ponudu poslovodstva da ostane na platnom spisku kompanije ipak nije mogla da prihvati.

  "Da prihvatim da budem domaćica na Dedinju po sedam, po petnaest dana, da se menjam sa koleginicom kao kućna pomoćnica - i dan i noć tu da budem - ja stvarno nisam mogla to da prihvatim, da ostavim svoju porodicu toliko dugo."

  Iz kompanije Svislajon Takovo nismo mogli da dobijemo komentar o ovom slučaju. S druge strane, Rade Maksimović iz Samostalnog sindikata Opštine Gornji Milanovac kaže da je sramno da u uslovima ovakve krize jedna porodica u istom danu ostane bez prihoda.

  "To pokazuje pravo lice tih ljudi koji vode Takovo. Ne znam koju reč upotrebiti za sva ta dešavanja tamo."

  Vladimir Nikitović

  nikcacak+yahoo.com

  U novinarstvu kao izveštač i reporter od 1994. Informativno-političkim novinarstvom bavi se od 1996. u redakciji čačanskog Ozon radija. Dopisnik Radija Slobodna Evropa od maja 2001. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  11.11.2012 02:05
  Narode trazili ste kapitalizam sad uzivajte.

  Ime: Boban Grad: Beograd
  10.11.2012 09:53
  Strašno. Samo to mogu reći. Ponižavajuće, pre svega...

  Ime: b0r1s
  09.11.2012 14:19
  da je ovo bila neka sretna prica, litra negaziranog soka ove kompanije nebi u bosni kostala jednu marku

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Poplava srušila stambenu zgradu u Keniji

  Spasilačke ekipe u glavnom gradu Najrobiju tragaju za preživelima... Najmanje sedam osoba je stradalo, dok je nepoznat broj onih koji su zarobljeni ispod ruševina.

  Sadrove pristalice upale u zgradu parlamenta

  Stotine, uglavnom mladih Sadrovih pristalica uzvikivale su parole i mahale zastavama unutar parlamenta, pošto su uspeli da probiju barikade i uđu u "zelenu zonu". Prethodno, sednica skupštine, na kojoj je trebalo da se potvrde novi članovi vlade, otkazana zbog nedostataka kvoruma...

  Novi napadi na Alepo, Keri sutra u Ženevi

  Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, od 22. aprila, blizu 250 civila stradalo je u gradu u kojem se vladine snage i pobunjenici bore za prevlast. U današnjim napadima, najmanje pet...