Dostupni linkovi

Maja Gojković i Ranko Krivokapić: Za saradnju i protiv nacionalizma


Gojković i Krivokapić, Podgorica 20. oktobar 2014.
Gojković i Krivokapić, Podgorica 20. oktobar 2014.

Crna Gora i Srbija imaju sve bolje odnose i unaprjeđuju saradnju ne samo na bilateralnom nego i na ekonomskom planu od čega najviše koristi imaju građani dvije zemlje, poručili su u ponedjeljak u Podgorici predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Novinare je, međutim, najviše interesovalo da od dvoje zvaničnika čuju komentare i ocjene incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija koji je uzburkao nacionalističke duhove na Balkanu.

Incident na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija nije, dakle, bio tema današnjeg razgovora predsjednice srbijanskog parlamenta Maje Gojković i njenog kolege Ranka Krivokapića, ali smo ih pitali za komentar činjenice da je izazvao bujicu incidenata sa nacionalističkom pozadinom koji su se prenijeli i na Crnu Goru.

Zašto je nacionalizam koji je bjesnio tokom 90 tih u dobroj kondiciji i danas?

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kaže da je nacionalizam u Evropi, a pogotovo na Balkanu uvijek bio i ostao živ, ali da se protiv njega moramo zajednički boriti.

"To je proces koji postoji, a koji se ogleda u zloupotrebama predrasuda i svega onoga što ide uz predrasude i to će biti stalna prijetnja Balkanu. Razvoj demokratije, građanskog društva, slobode u cjelini, drugačije ekonomsko vladanje, vladavina prava jedina su borba protiv toga", rekao je Krivokapić.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković smatra da je najnovije buđenje nacionalizma zapravo politička provokacija čiji je cilj destabilizacija regiona.

Gojković i Krivokapić u Podgorici
Gojković i Krivokapić u Podgorici

"Rekli ste da su nacionalizmi u dobroj formi pa bih ja uputila sve one koji još uvek imaju takve snove i razmišljanja da svoju dobru formu usmere ka radnim mestima, da rade i da to usmeravaju ka reformskim procesima u koje su ušle sve zemlje u našem regionu. Ti procesi obuhvataju dobru saradnju, nalaženje prostora za saradnju da bi obični građani bolje živeli, jer od nacionalizma nema dobrog života", ističe Maja Gojković.

Upravo je saradnja svih država regiona jedini garant mira i stabilnosti i jedini način da se zaustavi nacionalizam, ističe predsjednik crnogorskog parlamenta.

"Mi hoćemo da vodimo proaktivne politike. Nećemo da incidenti budu mjera naših politika, nego proaktivne politike izgradnje takvih društava i to je jedini način borbe protiv takvih prijetnji. Sve ostalo je ulaženje u krug koji takve prijetnje i takvi provokatori žele da ostvare. Mi želimo da radimo ovo što radimo i to je odgovor koji trajno može ta pitanja da skloni u stranu, vjerovatno nikada konačno dok postoji sve ono što je stvoreno u ljudskom biću, obrazovanju koje dobijamo u školama. Politikama proaktivne saradnje na ključnim politikama evroatlanstkih integracija mi trajno eleiminišemo takve prijetnje", rekao je Krivokapić.

Maja Gojković je tim povodom pozdravila odluku vlade Srbije da dogovorene razgovore sa najvišim zvaničnicima Vlade Albanije ne otkazuje već odgodi na određeno vrijeme, a kao dokaz da se može sarađivati i kada se dešavaju incidenti poput onoga nedavno u Beogradu navodi slijedeći primjer:

"U danu kada se taj incident i provokacija desila u Beogradu, ja sam u Ženevi imala razgovore sa predsednikom parlamenta Albanije i dogovorili smo se o potrebi saradnje dva naroda, dva parlamenta upravo da bi Zapadni Balkan bio ekonomski i politički stabilan region i da EU ne bi pokazivala signale zamorenosti od proširenja nego otvorila vrata čitavom Zapadnom Balkanu ka integracijama."

XS
SM
MD
LG