Dostupni linkovi

General Trifunović: Neću otići na suđenje


Vlado Trifunović
Vlado Trifunović
Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti optužilo je oficire bivše JNA, generala Vladu Trifunovića i pukovnika Berislava Popova za ratni zločin nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991.godine, na osnovu komandne odgovornosti.

Kako je rečeno Radiju Slobodna Evropa u Okružnom tužilaštvu u Murskoj Soboti - optužnica protiv Trifunovića i Popova podignuta je još 2008. godine, ali da je sada obznanjeno da je glavna rasprava zakazana za 28. i 29.oktobar ove godine, pred sudom u Murskoj Soboti.

U optužninici se navodi da je general Trifunović, kao komandant Varaždinskog korpusa, izdao naređenje podređenom pukovniku Popovu, komandantu kasarne Kalnički partizani u Varaždinu, da zaposedne granične prelaze sa Austrijom na teritoriji Slovenije.

"Tu optužnicu sam dobio 2008. Bio sam dužan da dam odgovor na nju. Oni se pozivaju na jedan član Krivičnog zakona države SFRJ. Ja sam pročitao taj član i to nema veze sa mnom. Tu se govori o tome ko je počinio ratni zločin, ubijao civile, hapsio taoce, pa ih streljao, pa silovao žene. Ja sam bio u svojoj kancelariji u Varaždinu kada je moja jedinica dejstvovala u Sloveniji. I drugo, ja sam dobio naređenje od Beograda i Zagreba. U Beogradu je bila vrhovna komanda i civilno rukovodstvo, a u Zagrebu je bila komanda Pete vojne oblasti. Dobio sam naredbu da idem za sat vremena. Pre toga nisam ni znao da ću ići u Sloveniju. Moja manja jedinica je onda otišla tamo, sa zadatkom da zaštiti granicu, jer je meni rečeno da je slovenačka teritorijalna odbrana rasturila carinike i graničare, i da je granica prema Austriji otvorena,"
kazao je Trifunović.

RSE: Da li ćete se odazvati na ovaj glavni pretres 28. oktobra?

Trifunović: Ne pada mi na pamet da idem na suđenje. Oni će, verovatno, suditi meni u odsustvu.

General Trifunović, takođe je optužen i u Hrvatskoj.

Trifunović:
Tamo sam osuđen pravosnažno na 15 godina, u odsustvu.

Tri zemlje se međusobno dopunjuju


Ja nisam počinio zločin i nisam hteo da bilo šta da radim nečasno. Zato sam proganjan, kaže general Trifunović.
Apsurdno je, međutim, da je Trifunović osuđen i u Srbiji, gde je, tek, odlukom Višeg suda u Beogradu, od 18. marta, obustavljen krivični postupak, nakon što je Vrhovni sud Srbije u januaru ove godine ukinuo presudu kojom je Trifunović, kao bivši komandant Varaždinskog korpusa, zbog predaje kasarne osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

RSE: Kako gledate na činjenicu da vam se sudi u tri zemlje?

Trifunović: Gledam na to tako što se te tri zemlje međusobno dopunjuju. Srbija, Slovenija i Hrvatska koje su bile u to vreme u ratnom, političkom i ekonomskom sukobu. Ni u čemu se nisu slagale, osim da mene jednog čoveka, i par mojih saradnika, progone i gnjave. Ubeđen sam da su sarađivali. Ako ne države u celini, onda određeni organi. I pošto me Srbija oslobodila i dala u javnost da sam nevin i pogrešno osuđen, sad je Slovenija aktivirala tu krivičnu prijavu.

Srbija ima moralnu odgovornost prema Trifunoviću


RSE: Šta će se dalje dešavati i kako se osećate u ovakvoj situaciji?

Trifunović: Osećam se jadno, ali istovremeno i svestan da sam radio sve pravilno, i da zbog toga smetam njima. Jer u svim državama, i Srbiji, i Hrvatskoj, i Sloveniji pravljeni su ratni zločini. Ja nisam počinio zločin i nisam hteo da bilo šta radim nečasno. Zato sam proganjan. Zato nemam stan, odgovarajuću penziju, zato mi je porodica rasturena i živim kao bednik. Da sam ja ubijao i zatvarao, moja porodica bi danas živela u vili, država bi je tetošila i pomagala. Branila bi i mene. Ja bih bio možda negde u zatvoru, ali taj zatvor je daleko bolji od moje sobe.

“Kroz sudbinu generala Vlade Trifunovića prelama se celokupna sudbina raspada i ratova bivše Jugoslavije, barem ono što se dešavalo u početku dok je delovala JNA”,
kaže Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, inače jedna od javnih ličnosti koje su u velikoj meri doprinele da general Trifunović bude rehabilitovan u Srbiji.
Kroz sudbinu generala Vlade Trifunovića prelama se celokupna sudbina raspada i ratova bivše Jugoslavije, barem ono što se dešavalo u početku dok je delovala JNA, kaže Žarko Korać.

Korać smatra da bi sada u slučaju Slovenije, odnosno Hrvatske, Srbija trebalo da mu pruži pravnu pomoć.

“To znači da mu obezbedi advokata, da mu pruži najbolju moguću pravnu pomoć i, naravno, uvek postoji mogućnost da se razgovara sa Slovencima. Mada pretpostavljam da će oni odgovoriti da je njihovo tužilaštvo potpuno nezavisno u svojim odlukama. Ali, svakako pravnu, pa ako hoćete i moralnu podršku, država Srbija je dužna da mu učini, jer ona ga je u stvari proganjala, ona je podigla optužnicu, ona ga je i osudila. On je, inače, boravio i u zatvoru. Tako da Srbija ima jednu ogromnu moralnu odgovornost prema tom čoveku,”
smatra Kovač.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:

Golgoti generala Trifunovića nije kraj

Trifunović: Srbiji su trebali mrtvi heroji
XS
SM
MD
LG