Subota, 30. april/travanj 2016, 09:10 CET

  Programi / Na vratima Evrope

  Evropa oštro upozorava: Nema novih ustupaka Bosni i Hercegovini

  Blokiraće sama sebi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dugo priželjkivanu aplikaciju za evropsko članstvo će trajno učiniti bezvrijednom i, konačno, doći će u situaciju da naredni opšti izbori u zemlji, bez prethodnog provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava, ne budu priznati od strane Evrope jer u tom slučaju neće ispuniti evropske demokratske standarde.

  Upravo tako - vrijeme poluupozorenja i sugestija je prošlo, bh. politička elita je potrošila sav manevarski prostor i suočava se sa realnošću. Odluke se više ne mogu odgađati, moraju se donijeti sada, danas. Poručio je to u četvrtak sa govornice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope evropski komesar za proširenje Štefan Füle u govoru koji je svojom jasnoćom i oštrinom iznenadio i one iz komesarovog najužeg kruga.

  Ponavljajući uvjerenje kako je proširenje bilo i ostalo najsnažniji mehanizam promjena, snaga koja hrani i one koji se pridružuju i evropsko društvo, komesar Füle je ključni dio svoga govora posvetio jednoj jedinoj - očito najbolnijoj tački procesa proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan – Bosni i Hercegovini:

  „Neprovođenje presude Sejdić-Finci blokira Sporazum o stabilizaciji i  pridruživanju, kao i uvjerljivu aplikaciju Bosne i Hercegovine za evropsko članstvo. A samo onda kada Sporazum stupio na snagu, tek tada ćemo biti u  prilici da pomognemo zemlji u rješavanju nedostataka Daytona."

  Treba razbiti dva postojeća mita u vezi sa ovim pitanjem, poručio je evropski komesar Füle:

  „Prvo, nije istina da će evropske članice eventualno ublažiti uvjete za bh. aplikaciju ako domaće vlasti ne uspiju da nađu rješenje. Drugo, nije istina ni da će odugovlačenje u primjeni presude dovesti do situacije u kojoj je vrijeme nakon izbora pogodnije za traženje rješenja, jer mi nećemo smatrati da takvi izbori ispunjavaju neophodne evropske standarde. Rješenje je potrebno odmah.“

  Fahrudin RadončićFahrudin Radončić
  x
  Fahrudin Radončić
  Fahrudin Radončić
  Sličan stav je komesar prenio i bh. ministru sigurnosti, Fahrudinu Radončiću, dva dana ranije, tokom njihovog nedavnog briselskog susreta. Ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić:

  „To je bio skoro jednosatni sastanak, vrlo direktan, vrlo precizan i s obje strane zaista dobronamjeran. Dobili smo uvjeravanja gospodina Fülea da nam žele pomoći da što brže ispunimo uslove iz Mape puta, ali također i vrlo precizan stav koji sam dužan prenijeti bh. javnosti i liderima šestorke i opozicije u Bosni i Hercegovini da nema novih ustupaka. Preuzete obaveze iz Mape puta moramo i trebamo završiti prvo u interesu građana BiH, a onda i drugih. A naravno, neugodnost svakog u Bosni i Hercegovini treba da bude, jer nas se praktično gura, nas se praktično pritišće da radimo ono što je u najboljem interesu naših građana. Ipak, moje je uvjerenje da ćemo mi do kraja marta ispuniti ono što smo obećali i što smo trebali završiti i ranije.“

  Vjerovatno po prvi put u svojoj komesarskoj karijeri je g. Füle odbacio diplomatiju i obraćajući se bh. zvaničnicima stavio na sto činjenice o kojima moraju ne samo razmišljati, već zbog kojih moraju konačno djelovati, rekao je i izvor blizak komesaru, potvrđujući da u Evropskoj komisiji vlada mišljenje kako u cijeloj integracijskoj priči trenutno nema ozbiljnije priče od bosanskohercegovačke.

  Komentarišući Füleov govor pred Vijećem Evrope, a u svjetlu nastojanja Bosne i Hercegovine da se aktivnije uključi barem u raspodjelu novca iz evropskih pretpristupnih fondova, predstavnik za medije Komesarijata za proširenje Peter Stano upozorava:

  Peter StanoPeter Stano
  x
  Peter Stano
  Peter Stano
  „Vi ne možete osloniti samo na jedan instrument - morate ispuniti široka pitanja o kojima se već predugo govori. Mogu samo da ponovim jučerašnje riječi komesara Fülea da je za Bosnu i Hercegovinu ključno da primjeni presudu po slučaju Sejdić-Finci. Bez toga, blokiran je Sporazum o stabilizaciji i  pridruživanju, nemoguća je kredibilna aplikacija za evropsko članstvo. Ukoliko ne bude rješenja, ni naredni bh. izbori neće doseći evropske standarde."

  To svakako mora biti rješeno što je prije moguće, kaže Peter Stano:

  „Mislim da je političkim liderima Bosne i Hercegovine više puta rečeno od strane evropskih partnera šta se mora učiniti i kada. A zaista, došlo je vrijeme da se to i ostvari."

  Na evropskoj strani su odlučni da primjene sve vrste pritisaka kako bi se to i desilo i s tim u vezi su, bez razmišljanja, u ruke specijalnog predstavnika Sorensena stavili sve raspoložive instrumente, tražeći samo jedno: progres Bosne i Hercegovine prema boljoj budućnosti.

  Elvir Bucalo

  Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Bosanac Grad: bezkucnik
  28.01.2013 20:16
  Fahrudin Radončić je rekao Ipak, moje je uvjerenje da ćemo mi do kraja marta ispuniti ono što smo obećali i što smo trebali završiti i ranije.“...ali neznam fahro i ostali iz sestorke sto se treba cekati mart...sto nemoze DANAS pa da i moja djeca izmju jesti ko i vasa iz sestorke

  Ime: Europljanin Grad: EU
  28.01.2013 18:59
  BiH nece Blokirati sama sebi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dugo priželjkivanu aplikaciju za evropsko članstvo će trajno učiniti bezvrijednom i, konačno, doći će u situaciju da naredni opšti izbori u zemlji, bez prethodnog provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava, ne budu priznati od strane Evrope jer u tom slučaju neće ispuniti evropske demokratske standarde. ...to blokiranje je dodlo od dajtona i onih politicki struktura sto je nametnuo dajton a nije ih ocistio jer te su strukture mastazirale od onih iz 1992...kao novi SDS, lazni socijalni SNSD i ostali da ih sad ne nabrajamo a ima ih puno....bez revizije dajtona i ne zacenjem pravne gradjanske BiH bez ovih etniteta,,,tek onda se mozemo nadati EU i europskim zakonima i normalnoj BiH...zato molim gospodina Fulea i ostale da nekrive BiH i narod nego da svi zajedno pocemo raditi na normalnoj drzavi i za narod a ne za mafiju Balkana

  Ime: Gradjanin Ivo
  28.01.2013 18:53
  kako d EU pomogne BiH krenuti s mrtve tačke ....moze jedino ako nestane FBiH i kantona i Republike Srpske....i sa njihovim gasenjem isto tako da nestanu na stotine,vlada,ministarstava,korumpirani ,mafijaski politicara,mercedesa,sekretara) na nivou drzave treba da se naprave moderna ministarstva gdje ce biti zastupljeni svi gradjani BiH, kad kazem svi to znaci svi a ne samo Bosnjaci,Hrvati i Srbi nego svo i Romi,Jevreji,Ukrajinci,Slovaci,Madjari)... i tek onda cemo imati mi narod normalan zivot i necemo morati kupiti hranu po smecu....a mafija nece imati svoju drzavu nego ce morati ili raditi posteno ili ici van nase drzave .....a sve to tad imacemo kao sto sad imamo broj zaposlenih je pao ispod broja umirovljenika, a trećina onih koji rade su budžetski korisnici (podaci su ovo republičkog zavoda za statistiku republike srpske) isto je i u fBiH....Jadno je ovo sve dok nebudemo imali pravu i pravnu drzavu BiH

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.01.2013 17:46
  Evropa oštro upozorava: Nema novih ustupaka Bosni i Hercegovini i njenom gladnom narodu ali ima i dacemo ustupaka nacionalistickim liderima koji su postavljeni u BiH i njihovima strankam,,,,....i dacemo da banja luka i dodikan otvori i otvara konzulate genocidne srpske po frankfurtu, paridu,londonu....i isto nista nece EU reagovati na velikosrpski nacionalizam sto dolazi iz banaj luke sa pomoci beograd kao sto nista nije radila i 1992 do 1995 kad su vojska srpske, kardzaic, mladic sa vojskom srbije i milosevicem ubili silovali i slali u logore na stotine hiljada nevinih ljudi,zena,djece sve od Prijedora,Baja Luke pa do Brckog ,Bijljine, Zvornika Brckog, Zepe, Srebrenice,Foce,Nevesinja, Trebinja....nek se stidi i EU i njeni lider i ovi sad i oni 1992 do 1995 za ono sto je radila i sto radi sad u nesankcijonisanju fasizma i fasiticki lidera,politicara i tajkuna i na Balkanu i u EU

  Ime: P. A.
  28.01.2013 13:21
  Samo jedan od uobicajenih, neminovnih znakova gubljenja strpljenja generalno frustrirane Evrope. Frustrirana jer je nemocna, a povremeno nervozna, jer ne moze bas svaki dan da se bavi Bosnom. Nego, onako, kad im dodje na dnevni red. Iskusni bosanski politicari, navikli na ovaj ritam, odavno su prestali da se trzaju oko toga. Evropa (i svijet, generalno) moze da odrzava Bosnu u zivotu saljuci neke pare tu i tamo, iako zna da one zavrsavaju u dzepovima onih sa kojima Evropljani sjede za pregovarackim stolom. Prestati slati pare, bilo bi najefikasnije rjesenje da se sklone "nasi pregovaraci", ali time bi se izazvala nekontrolisana socijalna reakcija, sto bi bilo jos skuplje. A za ozbiljno dugorocno i temeljno rjesenje, niko nema ni vremena, ni snage, ni zivaca, a ni volje.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.01.2013 18:48
  BiH konačno krenuti s mrtve tačke i sad je krajnje vrijeme da se završi pitanje implementacije presude Sejdić-Finci i strukturalnim promjenama Daytonskog sporazuma....treba se odma raditi na novim izbornim jedinicama koje nisu etnicki podjelite i da gradjani sirom BiH biraju sve politicare i da svi gradjani bez obzira na naciju na svim lokalitetima i instistucijama i u sjeloj drzavi imaju se baviti politikom i biti predsednici,gradonacelnici,ministri

  vjeruje da će brzo biti novi sastanak šest vladajućih stranka, i da narod mora staviti pritisak na politicare kroz izlazak na ulice i protestima kako bi politicari razmotriti poruke nase a ako ne onda revolucija i smjena svih politicara i promjeena njih za one koji ce omoguciti nama bolji zivot i nase djece
  strukturalnim promjenama Daytonskog sporazuma moraju biti zadužen svi isvako u BiH
  Odgovor

  Ime: Granjanin Ivan Grad: BiH
  28.01.2013 17:36
  .mi narod FBiH trazimo da FBiH i kantoni treba da prenesu sva svoja ministarstva i vlast na osnovu drzave BiH i da drzavna ministrstva se staraju o FBiH i kantonima ....sto znaci ministrastva drzave BiH ce Biti ministrstva FBiH i njenih kantiona.... FBiH-e i kantoni i njihove vlade sa svojim gasenjem isto tako ce da nestanu na (stotine,vlada,ministarstava,korumpirani ,mafijaski politicara,mercedesa,sekretara) na nivou drzave treba da se naprave moderna ministarstva gdje ce biti zastupljeni svi gradjani BiH...gradjanima FBiH bi ostali bilioni maraka na zdravstvo,skolstvo, i djeciji doplatak

  Ime: Sana
  28.01.2013 12:51
  Ma,nije moguće ! A kakav će biti ishod referenduma u Velikoj Britaniji?Šta će reći mama kraljica?Kad ne možeš priprijetiti velikim,onda se obruši na male i uboge.A Sejdić i Finci...hm...pa,kako Europa da to ne spočita.U ex BiH njih dvojica su bili ,,uračunati"...i...nije pomoglo.Doduše,ima nade...evo ovaj Radončić bi mogao,,pogurati" ;on iz Sandžaka može dosta učiniti za ovu Bosnu.Ne mora čovjek da bude baš uvijek skeptik.Sandžak je preselio u Sarajevo,još 90-tih.Vrijeme je da uđe i u EU.

  Ime: mister x
  28.01.2013 09:19
  stara kurva evropa se kao navodno brine za Bosnu i njjene gradjane a nista nije ucinila da se ponisti nakaradno stvorena dejtonska Bosna i rs kao posledica etnickog ciscenja i genocida u njoj i sad nesto kao se brinu ,a najvaznija stvar koja se treba u raditi je ponistit rezultate te agresije na nekoj medjunarodnoj konferenciji i stvoriti ekonomske regije u njoj pa tek onda mozemo pricati u ulasku u EU to se nece desiti u narednih 50 god.ako uopce i bude bilo EU.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.