Četvrtak, 05. mart/ožujak 2015, 09:04 CET

Intervju

Dopisnik RSE iz Brisela: O novcu iz fonda će odlučivati EU, Srbija i Kosovo

Prelaz Jarinje
Prelaz Jarinje
Ponovo su na delu različita tumačenja Beograda i Prištine o tome šta predviđa nedavno postignuti briselski sporazum o naplati carina na prelazima Brnjak i Jarinje, pre svega o fondu u koji će se slivati novac od carinskih dažbina sa tih prelaza na severu Kosova.

Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozwiak pojašnjava šta je sporazumom predviđeno.

RSE: Da li je deo dogovora da će taj fond biti deo kosovskog budžeta, kao što kaže kosovski premijer?

Jozwiak: Tehnički gledano, to jeste deo kosovskog budžeta, ali taj novac se neće slivati u kosovski budžet tako da kosovska vlast može po svom nahođenju raspolagati tim novcem. Dakle, to što premijer Kosova kaže - i stoji i ne stoji, što je posledica te ambivalencije. Brisel, naime, namerno ostavlja otvoren teren, tako da obe strane mogu lakše “prodati” sporazume svojoj javnosti. Međutim, gospodin Tači neće moće da samovoljno koristi taj novac i troši ga, recimo, na infrastrukturu i bolnice na jugu Kosova. Tim novcem niko neće smeti samostalno da raspolaže, a on ide direktno na sever Kosova.

RSE: Da li će se novac u taj fond uplaćivati na isti broj računa predviđen za budžet Kosova?

Jozwiak: Ne, neće. To će biti različit bankovni račun.

RSE: Banka u kojoj će fond imati račun, je li to inostrana banka i gde će ona biti?

Jozwiak: Evropska unija je ta koja će otvoriti račun i to na svoje ime, dakle, ni Priština ni Beograd neće moći samostalno da raspolažu novcem sa računa fonda, a račun neće biti otvoren u banci čiji su vlasnici bilo Kosovo bilo Srbija nego u inostranoj banci koja postoji i na Kosovu i u Srbiji, verovatno ili u nemačkoj ili u austrijskoj banci.

RSE: A ko će odlučivati na šta će se taj novac trošiti?

Jozwiak: O tome će odlučivati sve tri strane – EU, Srbija i Kosovo.

Branka Trivić

trivicb+yahoo.com

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. godine. Iste godine dobila otkaz od miloševićevskog rukovodstva te kuće, zbog aktivnosti u Nezavisnom sindikatu RTB i nepristajanja na režimsku ratno-huškačku propagandu. Za Radio Slobodna Evropa radi od decembra 1993. godine.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Mostari
|| 0:00:00
...  
🔇
X
01.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Mostara. Voditelj i moderator je Marchelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva