Dostupni linkovi

Dodikovi delegati blokirali rad Parlamenta BiH


Kao što su i najavili, tri delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda bh. parlamenta nisu se u utorak pojavili na sjednici. Samim tim, nije bilo kvoruma, pa je predsjedavajući, Bariša Čolak, mogao samo konstatovati:

„Kako na današnjoj sjednici nisu ispunjeni uvjeti poslovnika, sjednica se prekida.“

Odsustvo trojice delegata, čiji je stranački šef Milorad Dodik, dogovoreno je još u ponedjeljak u Banjaluci, upravo sa Dodikom. Razlog je, kako su naveli, njihovo nezadovoljstvo zastupljenošću SNSD-a, koji je trenutno opoziciona stranka u parlamentarnim komisijama.

Reakcije OHR

Reagujući na blokadu rada Doma naroda Parlamenta BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko upozorio je kako bilo kakve aktivnosti koje mogu blokirati institucije BiH i sprečavati funkcionisanje Parlanenta nisu konstruktivne, niti prihvatljive.

"Takve aktivnosti predstavljaju ozbiljan korak u pogrešnom smjeru. Takvih pokušaja je bilo i u prošlosti, a stav OHR-a je uvijek bio isti", naveo je Incko.

On je upozorio kako očekuje od svih stranaka da poštuju institucije Bosne i Hercegovine, te naglasio da "stranke moraju osigurati neometan rad institucija, znači moraju osigurati u ovom slučaju neometan rad Doma naroda, kao i donošenje odluka u Domu naroda".

"Stranke i poslanici trebaju rješavati politička pitanja redovnim učešćem u parlamentarnim procesima. Upravo je Parlament pravo mjesto gdje se moraju i mogu tražiti rješenja za probleme. Zato apelujem na poslanike da ispunjavaju svoj mandat i omoguće da Dom naroda normalno i neometano radi. To je u interesu institucija, a prije svega u interesu građana koji su poslanicima dali svoje povjerenje i podršku - za funkcionisanje institucija i za rad u tim institucijama", rekao je u utorak Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Na novinarsko pitanje, kako riješiti postojeću situaciju, predsjedavajući Bariša Čolak odgovara:

„Ja ću probati, u što je moguće kraćem roku, sazvati prošireni kolegij, mada mislim da nije problem u Domu naroda, već je problem negdje drugdje, ali se on reflektira na Dom naroda.“

Za ostale delegate iz reda srpskog naroda, kako kažu, potpuno je nejasno zbog čega se trojica iz tog kluba nisu pojavila na sjednici, s obzirom da niti jedno od ustavom zagarantovanih prava, nije ugroženo.

„Znamo da postoji instrument nedolaska delegata na sjednicu Doma naroda kako ne bi bilo kvoruma, ali znamo i to da je to instrument koji se koristi isključivo kada je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum, kada je ugrožena Republika Srpska ili kada je ugrožen srpski narod kojeg mi predstavljamo kao delegati. Ni jedan od tih razloga mi, u ovom momentu, ne vidimo“, poručio je Ognjen Tadić.

A delegat iz reda bošnjačkog naroda Safet Softić je kazao:

„Današnji potez ova tri delegata iz srpskog naroda je nastavak kojeg SNSD provodi, u smislu blokiranja vlasti na državnom nivou.“

Sukob unutar političkog bloka u RS

Za one kojima je ustavno uređenje BiH nepoznanica, treba pojasniti da je Dom naroda bh parlamenta sastavljen od delegata iz sva tri konstitutivna naroda koji potvrđuju zakone ili odluke Zastupničkog doma. Radi se, dakle, o zakonodavnoj instituciji u koju se ne biraju politički predstavnici. No, uprkos tome, ono što se trenutno dešava u Domu naroda je političko pitanje.

Kako navodi profesor na banjalučkom univerzitetu Ivan Šijaković, riječ je o dosadašnjoj praksi kojom SNSD želi pokazati da država BiH nije funkcionalna, ali i sukobu unutar političkog bloka u Republici Srpskoj.

„Vrlo su nezgodne pozicije, naročito sada kada se dešavaju ti koraci prema Evropi. Mislim da je to i namerno kako bi se pokazalo - evo dobar gest Evrope, ali nema odgovora u dobrom gestu Bosne i Hercegovine“, ocjenuje Šijaković.

Evo šta o postojećem problemu misli politički analitičar Žarko Papić:

„Sve jeste rezultat političkog rata između SDS-a i SNSD-a, ali cenu tog političkog rata te dvije stranke plaća cela Bosna i Hercegovina. Nadati se da će se naći neko razumno rešenje da blokada ne postane trajan proces, ali kod nas se nikad ne zna šta se može desiti.“

Iako se radi o političkom pitanju, činjenica je da ni u Ustavu BiH, ali ni u poslovnicima o radu domova naroda ne postoji odredba u kojoj se navodi na koji način se može riješiti situacija u kojoj pojedini delegati ne dolaze na sjednice. Kako navodi profesor ustavnog prava Nurko Pobrić, za takvo ponašanje nisu predviđene ni sankcije.

„Jedina sankcija koju bi, eventualno, mogla biti primijenjena u tom slučaju je ona od visokog predstavnika. No, kako visoki predstavnik niz godina ne primjenjuje takve ili slične sankcije, onda nije za očekivati da će to učiniti“, smatra Pobrić.

Ukoliko Dom naroda bh. parlamenta i dalje ne bude mogao zasjedati, neće biti moguće ni izabrati novi saziv Vijeća ministara BiH. To bi značilo ponovni zastoj na evropskom putu Bosne i Hercegovine i to u trenutku nakon što je u ponedjeljak Vijeće Evropske unije preporučilo da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu, i to sedam godina nakon njegovog potpisivanja.

XS
SM
MD
LG