Dostupni linkovi

Crnogorske vlasti najavile reakciju nakon vijesti RSE o odlasku na strana ratišta


Militanti u Siriji, ilustracija
Militanti u Siriji, ilustracija

Vijest koju je objavio naš radio da je sa teritorije Crne Gore na ratišta u Irak i Siriju otišlo oko 30 islamskih dobrovoljaca pratilo je više reakcija, kao i najava nadležnih tijela da će se pozabaviti ovim problemom i inicirati izmjenu legislative.

Nakon što je Radio Slobodna Evropa objavio informaciju da je samo iz Crne Gore na ratišta u Irak i Siriju otišlo 30 dobrovoljaca koji se bore u redovima Islamske države oglasio se predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić, koji je kazao da državni organi i društvo uopšte moraju biti efikasniji u rješavanju problema ekstremnih vehabijskih grupa.

Nuhodžić je najavio da će Odbor već krajem septembra, razmatrajući redovni izvještaj o radu Agencije za nacionalnu bezbjednost u okviru posebnog dijela o vjerskom ekstremizmu razmatrati i ovo pitanje.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova koje je saopštilo da ne posjeduje podatke koliko se crnogorskih državljana zaputilo na ratišta u Siriji i Iraku.

Obrad Stanišić, član Odbora za bezbjednost i odbranu iz redova Demokratske partije socijalista kaže da informacija koju je objavio naš radio zahtijeva hitnu reakciju države.

"Mislim da ćemo na sjednici Odbora za bezbjednost koja je zakazana za 29. septembar tražiti od Agencije za nacionalnu bezbjednost podrobnu informaciju vezano za ovu pojavu. Sasvim je sigurno da ćemo tu informaciju dobiti i da ćemo na osnovu toga donijeti zaključke koji će obavezivati sve subjekte nadležne za suzbijanje ovih pojava da promptno reaguju“, najavio je Stanišić.

I dok nadležni državni organi, evidnetno, još nemaju jasnu predstavu o dimenzijama ovog problema, novinarka Vijesti Aida Skorupan, koja godinama prati djelovanje vehabija sa sjevera Crne Gore, kaže da se boji da je broj crnogorskih državljana na stranim ratištima znatno veći od onog koji se pominje.

“Teško je govoriti o preciznom broju, ali neki podaci do kojih sam došla tokom istraživanja ukazuju da je broj crnogorskih državljana koji ratuju u islamskim državama i broj onih koji trenutno prolaze obuku za odlazak na ratište daleko veći do 30. Regrutni centri u Crnoj Gori su, na osnovu podataka do kojih sam došla, Plav, Rožaje I Pljevlja. Iz Plava i Rožaja budući džihadisti na ratište odlaze preko Novog Pazara, a iz Pljevalja preko Sarajeva. Ta pojava u narodu nije toliko uočljiva, ali nije ni strana. Duboko sam uvjerena da je ta pojava rezultat sukoba unutar Islamske zajendice u Crnoj Gori koja se poslednjih godina više bavi politikom nego problemima unutar nje same. Pojedini lokalni odbori Islamske zajednice na sjeveru Crne Gore su se potpuno oteli kontroli Mešihatu”, konstatuje Aida Skorupan.

Zakašnjelo osvtanje na problem

Na vijest da se crnogorski državljani bore u redovima zloglasne Islamske države reagovao je i opozcioni Demokratski front. Poslanik te stranke Zoran Miljanić predložio je izmjene Krivičnog zakonika po kojima bi se takvi ekstremisti kažnjavali do pet godina zatvora, a oni koji ih regrutuju do 10 godina robije. U vladajućem DPS-u kažu da podržavaju tu inicijativu.

“Poznato nam je da u Krivičnom zakoniku Crne Gore ta pojava nije definisana, i trebalo bi se povesti primjerom BiH koja je to već uradila, a i Srbija je na dobrom putu da to uradi. Za nas je apsolutno prihvatljiva inicijativa kolege poslanika Miljanića”, navodi Obrad Stanišić.

I Aida Skorpupan kaže da misli da je dobro što se konačno krenulo u izmjenu legislative, ali je ipak razočarava što se država tek sada osvrće na ovaj problem.

“Ukoliko država zaista nema tačan broj crnogorskih državljana koji ratuju u stranim zemljama to pokazuje njenu neozbiljnost, ili nemoć da se suprotstavi problemu koji je zahvatio čitav region, a ne samo Crnu Goru”, smatra Skorupan.

Podsjetimo, Adis Salihović iz Rožaja, pripadnik vehabističkog pokreta, poginuo je sredinom maja u bombaškom napadu u Siriji i, prema raspoloživim podacima, jedini je crnogorski državljanin za koga se zna da je ratovao u Siriji.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je posljednjih godina u nekoliko navrata upozoravao da postoji opasnost od djelovanja ovog radikalnog islamskog pokreta u Crnoj Gori, koji, radi ostvarivanja njihovih vjerskih ciljeva, opravdava i terorističke akcije i poziva vjernike na džihad.

U izvještajima crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost vehabije su više puta pomenuti kao prijetnja, ali su nas policijski čelnici u nekoliko navrata uvjeravali da su pod kontrolom u Crnoj Gori.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG