Dostupni linkovi

Srbija Đukanovićevu optužbu smatra neutemeljenom


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Kakve su reakcije u Beogradu na veoma provokativnu izjavu, odnosno optužbu crnogorskog premijera Mila Đukanovića da je crnogorski koalicioni opozicioni blok "sklepana u kabinetu jednog od savetnika" predsednika Srbije Borisa Tadića.

Crnogorska opozicija je na izjavu da je instruisana i formirana iz Beograda rekla da je to "već viđen scenario čovjeka koji odlazi sa političke scene".

Da li se to shvata kao predizborna strelica koja se tiče unutrašnjih odnosa ili je izjava zasnovana na realnim činjenicama.

Jelena Trivan, portparolka Demokratske stranke čiji je lider prozvani predsednik Boris Tadić za RSE program tim povodom kaže:

"Reč je o gruboj optužbi iza koje stoji gruba neistina. Ja jedino što mogu da kažem je da Srbija potpuno poštuje suverenitet svake države, pa i Crne Gore, da se nikako nije mešala, niti će se mešati u unutrašnje odnose drugih zemalja i da je neukusno na ovakav način uplitati državu Srbiju u unutrašnje partijske borbe."

Zabeležili smo i dva različita ekspertska mišljenja. Aleksanar Popov iz Igmanske inicijative koja godinama radi na normalizaciji odnosa u regionu:

"Mislim da nije realno, niti verujem da bi kabinet predsednika Tadića ušao u takvu vrstu kalkulacija i poteza da on objedinjuje opoziciju kontra
Jelena Trivan, foto Vesna Anđić
vladajuće garniture u Podgorici. Mislim da je ta izjava više namenjena unutrašnjoj potrebi, nego što ima neku realnu težinu."

Politički analitičar Dušan Janjić, međutim, iznosi suprotno mišljenje i evo na čemu ga zasniva:

„Prvo, saznanje koje kruži u međunaordnoj zajednici i lokalnim javnostima već dva meseca da je taj ključni sastanak u objedinjavanju crnogorske opozicije i priključivanja Socijalističke narodne partije bio organizovan u Beogradu od kabineta Tadića. Druga činjenica je potez predsednice Parlamenta Slavice Đukić Dejanović u otkazivanju posete predsednika crngoroskog parlamenta Ranka Krivokapića koji je u suštini pokazao da Srbija ne podržava Đukanovića. Treće je kampanja koja je sistematski vođena u slučaju Šarić i koja je dala moto opoziciji za ujedinjavanje. Da je u Crnoj Gori na vlasti jedan mafijaški režim, a da je Đukanović nosilac tog režima.“

Šta o tezama da je otkazivanje posete predsednika crnogorskog Parlamenta Srbiji i otkrivanje afere braće Šarić u funkciji pokušaja Beograda da oslabi poziciju Đukanovića, kažu Aleksandar Popov i Jelena Trivan.

"Pa, jeste, krajnje je neuobičajeno da se po drugi put otkazuje poseta predsednika parlamenta Beogradu. Da li je to u funkciji poruke biračima ili ne, ja ne bih ulazio u te konstatacije. Ali, to govori o tom kratkom spoju na relaciji Beograd - Podgorica, isto kao i slučaj Šarić. Očigledno je da nemamo nagoveštaja neke ozbiljnije normalizacije odnosa između dve države", ocenjuje Popov.

O istom pitanju Jelana Trivan kaže:

"O toj poseti je sve rečeno, da se radi o tehničkom dogovoru pomeranja posete na drugi datum. A kad je reč o slučaju Šarić, on je daleko ozbiljniji. Reč je o jednoj od najvećih akcija koja se vodi u Evropi , to Srbija čini zbog dobra sopstvene države, ali i svih država u regionu. I za to dobija priznanja međunarodne zajednice.”

*****
Pročitajte i ovo:
Opozicija "s prezirom" odbacuje Đukanovićeve optužbe

Đukanović: Instrukcije sa beogradske adrese

Đukanović: Instrukcije sa beogradske adrese

Milo Đukanović je na promotivnom skupu u Golubovcima kod Podgorice rekao da je udružena crnogorska opozicija da su "oni koalicija 'sklepana' u kabinetu jednog savetnika predsednika Srbije“ Borisa Tadića.

Lider Demokratske partije socijalista Crne Gore smatra da je cilj takve opozicione koalicije, ne samo rušenje DPS-a, već i preispitivanje crnogorske nezavisnosti.

Navodeći da su svi dosadašnji potezi opozicije bili takvi da im se ne može verovati, Đukanović ih je optužio da svoju šansu traže u izazivanju haosa u i da njihov interes nije bolja Crna Gora, već da po svaku cenu dođu do vlasti.

"Sve što su do sada radili - radili su da Crne Gore ne bude. Zbog toga su i sada, po instrukcijama sa beogradske adrese, potpomognuti novcem i jednom marketinškom agencijom, na istom zadatku rušenje Crne Gore. To im nećemo dozvoliti", rekao je Đukanović.
XS
SM
MD
LG