Dostupni linkovi

Veljović zaprijetio zagovaračima autonomije Sandžaka


Čardak ni na nebu ni na zemlji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:22 0:00

Uzroci podjela među Bošnjacima u Sandžaku duboki su i komplikovani. Jedan od osnovnih svakako je uplitanje politike u vjeru. (Autor: Marija Arnautović)

Uzroci podjela među Bošnjacima u Sandžaku duboki su i komplikovani. Jedan od osnovnih svakako je uplitanje politike u vjeru. (Autor video priloga Marija Arnautović)

Ocjenjujući pojedine izjave i saopštenja o potrebi formiranja regije Sandžak kao neodgovorne i neozbiljne sa bezbjednosnog aspekta, prvi čovjek crnogorske policije Veselin Veljović na sastanku sa načelnicima policijskih ispostava, upozorio je kako će policija shodno zakonskim ovlašćenjima intezivno pratiti i eventualno sankcionisati one koji se zalažu za autonomiju Sandžaka.

Dimitrije Jovićević


U Bošnjačkoj stranci koja se otvoreno zalaže za regionalizaciju Sandžaka, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore, prema riječima potpredsjednika Hazbije Kalača, to su doživjeli kao direktnu prijetnju, sa vokabularom koji podsjeća na 90-te i kao poruku da Bošnjaci nemaju prava na političko djelovanje.

Drugog sagovornika na ovu temu iz Bošnjačke stranke nijesmo uspjeli da dobijemo. Podrška stavovima Hazbije Kalača stiže od Nebojše Medojevića iz Pokreta za Promjene, koji je član Odbora za bezbjednost i odbranu.

"Ova izjava Veljovića ne samo što je politički štetna već pokazuje da mi nijesmo napravili ključne političke reforme, da nije došlo do dovajanja vladajuće partije od države i da se svi državni funkcioneri i dalje ponašaju kao partijski funkcioneri i uvijek kada se u politiku umiješa jedno policijsko lice i jedan policajac to uvijek sa sobom nosi prizvuk prijetnje , posebno od čovjeka koji je već imao direktno učešće u akcijama protiv pripadnika manjinskih naroda početkom 90 tih godina. Ovakvim stavovima predstavnika vlasti, prijetnjama i ucjenama koje su bile emanentne početkom 90 tih ova Vlada može da podigne tenzije u Crnoj Gori"
, upozorava Medojević.

Policija treba da štiti integritet


Boris Raonić iz nevladine organizacije Incijativa mladih za ljudska prava poruke ukazuje na to kako nema dovoljno informacija na osnovu
kojih bi ocijenili da li je upozorenje direktora policije legitimno.

"Ono što bi bilo veoma korisno u ovoj fazi je to da čujemo do same Uprave policije na osnovu kojih to kriterijuma su utvrdili da ovo što tvrde u Bošnjačkoj stranci, a što je dio sporazuma njihovog sa DPS, može da ugrozi integritet države Crne Gore i na osnovu čega su oni to utvrdili. Sa druge strane, bilo bi veoma korisno od Bošnjačke stranke da izađe s ugovorom koji je potpisala sa DPS a ono što bi smo svi mi trebali da uradimo je da poradimo sa suočavanju s prošlošću jer veoma slične aktivnosti su se dešavale prije 17 godina kada je neka slična akcija sprovedena nad rukovodstvom Stranke demokratske akcije iz koje je proizašla današnja bošnjačka stranka"
, kaže Raonić.

Gdje je granica između prava na političko djelovanje i obaveze policije da ih štiti a da istovremeno profesionalno obavlja posao zbog koga postoji? Nebojša Medojević ovako odgovara:

"To je vrlo jednostavno. Svaka partija koja postoji u Ustavu, koja se za svoje legitimne političke ciljeve bori legitimnim, pravnim sredstvima , mirnim putem tu je sve legitimno i policija nema tu šta da traži.Onoga trenutka kada policija i bezbjednosne službe otkriju da postoje grupacije koje planiraju nasiljem da realizuju svoje ciljeve i planiraju terorističke akcije, koje su povezane sa organizovanim kriminalom, kada otkrije da organizovani kriminal finansira političke partije, onda treba da reaguju i da te partije budu zabranjene, pojedinci da se privedu pravdi. U Crnoj Gori, međutim bilo koj epolitičko mišljenje koje se razlikuje od onoga koje ima vlast biva kategorizovano kao opasnost po državu i to je taj najvažniji , najozbiljniji deficit legitimiteta koji ima ova vlast."


Granica između političkih prava partijskih aktivista i obaveza policije na profesionalno djelovanje vrlo je precizna, ističe Boris Raonić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

"Policija mora da štiti državni integritet u ovom slučaju države Crne Gore.Partije koje su registrovane i koje postoje moraju poštovati Ustav Crne Gore, to je više nego jasno ali da ne bi došlo do manipulacije ovoga tipa mi moramo imati veoma precizne informacije oko toga šta je dogovoreno u predizbornom koalicionom dogovoru dvije partije i moramo znati na osnovu kojih je to kriterijuma Uprava policije procijenila da to može biti bezbjednost. Bilo je više puta priče predstavnika policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih u parlamentu Crne Gore o tome kako Crnoj Gori ne prijeti bilo kakva prijetnja ni iznutra ni iz samog regiona. Ili su tada te procjene bile netačne ili su sada ove procjene Uprave policije paušalne"
, zaključuje Raonić.
XS
SM
MD
LG