Dostupni linkovi

Ruski biznismeni rastjeruju turiste


Mamula
Mamula
Incident koji se u četvrtak desio na ostrvu Mamula, koje se nalazi na ulasku u bokokotorski zaliv, kada je obezbjeđenje izvjesnog ruskog državljanina grubo otjeralo turiste, samo je jedan u nizu primjera bahatog ponašanja ruskih biznismena u Crnoj Gori.

"Progovori još jednu i polomiću ti glavu" - ovo je samo jedna u nizu prijetnji koje je rusko obezbjeđenje biznismena, izvjesnog Ildara Temirbulatova, juče uputilo posjetiocima ostrva Mamula nadomak Herceg Novog koji su željeli da obiđu tamošnju tvrđavu.

Nekoliko desetina Novljana, turista iz Srbije i Italije, bilo je zatečeno kada su naišli na zatvorena vrata nekadašnje austrijske tvrđave u kojoj su tokom Drugog svjetskog rata italijanski fašisti zatvarali crnogorske rodoljube. Međutim, pravu neprijatnost, posjetioci Mamule su doživjeli tek kada su im pripadnici Temirbulatovljevog obezbjeđenja uskratili pristup, i poručili da će i oni moći na tvrđavu, ali tek kada plate pet - šest hiljada eura. Gorile su potom posjetioce zasuli prijetnjama: "Nemoj da je neko zakoračio ovdje! Pustite nas da radimo da vam ne polomimo vilice!"

Danas nije bilo moguće kontaktirati portparola javnog preduzeća Morsko dobro Sandru Radulović koja je prethodno potvrdila dnevniku Vijesti da je ova firma Rusu Ildaru Temirbulatovu odborila korišćenje tvrđave, i to potpuno besplatno, samo uz uslov da skup prijavi policiji i da nakon dvodnevne zabave prostor ostavi čistim.

Ovaj incident je samo jedan u nizu primjera bahatog ponašanja ruskih biznismena u Crnoj Gori na koje država uopšte ne reaguje.

Ko god ovdje nešto zakupi, ponaša se samovoljno, kaže za naš program profesor barskog Fakulteta za turizam Rade Ratković:

"To je prisutno. Od mnogih turističkih kompanija i agencija dobijamo prigovore na privilegovan status ruskih biznismena u Crnoj Gori. Radi se o ljudima koji nijesu navikli na pravila koja su poznata u slobodnom dijelu svijeta, a moram da primijetim, da im domaćini ne postavljaju nikekave regule, iz čega bi se vidjelo da smo neka organizovana država, da se resursi, bez obzira što su kupljeni ili zakupljeni, moraju koristiti na način kako je to uobičajeno u organizovanim društvima. Nego, maltene, ko god nešto kupi ili zakupi on tamo proglasi eksteritorijalnost. Mislim da to nije dobro za ukupan turistički imidž Crne Gore."


Nadležno Ministarstvo odbrane?!


Profesor Ratković kaže da ovakve pojave nijesu dobre za turizam, a povodom ovog incidenta Ministarstvo turizma nema nikakav komentar. Tamo su nas, vjerovatno zbog nadležnosti nad tvrđavama, preusmjerili na Ministarstvo odbrane.

Aleksandra Krgović, Ministarstvo turizma:

"To je ipak nadležnost Ministarstva odbrane, tako da bi najbolje bilo njih da kontaktirate."


RSE: Ministarstva odbrane? Ovo neće uticati na vojsku nego na turizam.

Krgović: Znam, ali oni su nadležni po tom pitanju tako da ne možemo da odreagujemo.

Bahato ponašanje ruskih biznismena, i njihov privilegovan status prevazišao je dimenzije incidenta i postao pojava. Naime, kompanija "Mirax", ruskog milijardera Romana Polonskog je, kada je to svima zbog turističke sezone bilo zabranjeno, nesmetano izvodila građevinske radove koje su znali da produže i u noć. Grupa francuskih turista, kada više nije mogla da podnese buku građevinskih mašina, jednostavno je pobjegla iz obližnjeg hotela.

Ista kompanija "Mirax", iako nema dozvolu za noćni rad takozvanog action parka - Miracle Lounge, nesmetano pravi žurke, koje sa poznatim gostima iz šou biznisa, tek počinju poslije ponoći, dok njihovim komšijama, budvanskim ugostiteljima, muzički uređaji moraju biti ugašeni najkasnije do 12h.

Moćnici postali bezočni


Još jedan primjer privilegovanog statusa Rusa u Crnoj Gori je rt Arza koji je već duže vrijeme nedostupan turistima, od kada je na njega kročio ruski kapital.

O tome svjedoči Olivera Doklestić, predsjednica Ekološkog društva Boke:

"Pojavio se kupac koji je stavio ogradu, i nama i turistima zabranio pristup. To je užasno - da neko kupi tvrđavu. Nešto što je spomeničko blago prve i druge kategorije, nešto što mora da bude u rukama države. S druge strane ograđivati plažu je nonsens. To je bila jedna od najljepših plaža na primorju Crne Gore."


RSE: Ko je taj kupac?

Doklestić: Mislim da je to vlasnik hotela "Splendid".

Sve to govori, kaže Doklestić, da je društvu nešto nezdravo.

"Neko zaista može sve, i zakoni za njega ne važe. Za sve nas druge, zakoni su itekako rigorozni. Uloga države je pošla negdje u sjenku, ili da je uopšte nema. To normalnog, malog, običnog čovjeka, smrtnika demorališe. Moćnici su uzeli stvar u svoje ruke. Postali su bezočni."
XS
SM
MD
LG