Dostupni linkovi

Crna Gora kao vinska destinacija


Vingorad Čemovsko polje
Vingorad Čemovsko polje
Sa prepoznatljivim sortama grožđa, sve više kvalitetnih proizvođača, prirodnim ljepotama, Crna Gora bi mogla da se pozicionira kao prepoznatljiva vinska destinacija. Vinski turizam dopunio bi turističku ponudu, a vinarima koji u Crnoj Gori i dalje žive za vino a ne od vina, donio održive prihode.

Interesovanje za obilazak vinskih podruma je sve veće, ali je sama ideja tek u povoju. Tako će se po prvi put o dove godine i vinske ture, naći u ponudi lokalnih agencija.

Po ugledu na susjede i zemlje u okruženju, Crna Gora bi svoju turističku ponudu mogla da obogati vinskim turizmom. Autohtone sorte, moćna vina sa juga i sve veći broj kvalitetnih vina potencijal su za razvoj ovog vida turizma koji je u Crnoj Gori u povoju, kaže direktorica razvoja u Plantažama Vesna Maraš.

"Ko god da je probao vina koja su proizvedena od autohtonih sorti u našoj zemlji sigurna sam da je ponio najljepše impresije o tome i da je Crnu Goru prepoznao po vinu i da će je pamtiti po dobrom crnom vinu sorte Vranac. Karakteristično je da u Crnoj Gori, pored Plantaža sve više imamo i kvalitetna vina iz privatnih vinarija i sigurna sam da ćemo udruženim snagama i sve boljim kvalitetom naših vina doprinijeti promovisanju Crne Gore kao vinske destinacije", kaže Vesna Maraš.

U nacionalnom udruženju koje broji 300 proizvođača, sa 50 registrovanih vrsta vina u vinskom turizmu vide veliko tržište za prodaju svojih proizvoda, promociju atraktivnih vinarskih krajeva sa oboda Skadarskog jezera i šire, ali i kao značajan izvor prihoda.

I dok, na primjer, većina vinara u Hrvatskoj svoja vina uglavnom prodaju kroz posjetu turista privatnim vinarijama prodaja na kućnom pragu je još u povoju pa većina vinara živi za vino a ne od vina, kaže Rade Rajković iz Nacionalnog udruženja vinara.

"U Crnoj Gori je to tek u povoju. Znači, odrađena je edukacija, zatim su obilježeni neki vinski putevi po Crnoj Gori. Sada ide druga akcija - obilježavanje tih vinarija koje zadovoljavaju osnovne uslove da bi mogle da prime određeni broj turista", kaže Rajković.

Izostaje adekvatna promocija

Jedan od prvih registrovanih proizvođača vina u državi iz vinorodne Crmnice Milenko Sjekloća nudi degustaciju vina u svom podrumu. Ovaj rekorder u proizvodnji vina kaže da je interesovanje iz godine u godinu sve veće, ali da izostaje adekvatna promocija.
Ilustracija
Ilustracija

"Svakako da nedostaje jedna daleko veća organizovanost i pomoć države u organizaciono medijskom smislu. Takođe, treba nam pomoć na poboljšanju te lokalne infrastrukture. Mi dosta toga imamo na papiru ali u praksi na primjer određeni standardi za sam taj vinski turizam i uslove u kojima se sve to odvija nemamo. Tako da bez toga neki slobodni strijelci ne mogu baš mnogo da promijene situaciju", navodi Sjekloća.

Vinskih tura nema u promotivnim kampanjama Nacionalne turističke organizacije, ali ni u ponudama turističkih agencija u Crnoj Gori. Mali broj kvalitetnih vinskih podruma, nepovezanost vinara sa turističkim agencijama i odsustvo promocije trenutno su najveće prepreke za razvoj ovog vida turizma, kaže Rade Rajković iz Nacionalnog udruženja vinara.

"Nije napravljena adekvatna kopča sa turističkim agencijama, odnosno sa Nacionalnom turističkom organizacijom. Malo je urađeno na marketingu, jer ja kao proizvođač vina znam koliko treba da se uloži rada i truda da bih proizveo vino, a onda nailazite na slijedeći problem, a to je da to vino treba prodati. Još uvijek imate vinara, a i ja sam jedan od njih koji žive za vino, a strašno bih volio da je obrnuto", kaže Rajković.

Imamo potencijal i interesovanje turista za posjete vinskim podrumima postoji i par njih će od naredne godine prvi biti dio ponude lokalnih turističkih agencija, najavljuje Petar Ivković iz Crnogorskog turističkog udruženja.

"Na žalost, nije bilo tih tura kao redovnih agencijskih tura. Nijedna agencija nije to prodavala u okviru redovnih ekskurzija, kao što tako idu ture poput Skadarskog jezera, Dubrovnika, ali za očekivati je da će se već naredne godine barem sa jednim ili dva podruma raditi vrlo ozbiljno po tom pitanju", ističe Ivković.

Konkretna podrška vinskom turizmu i domaćim vinarima bila bi i njegova veća ponuda u domaćim restoranima i hotelima, što za sada nije slučaj.

Kako bi trebalo da bude drugačije svjedoči i priča o sirotoj starici Ćaki Jokovoj iz Crmnice i njenom vinu koje je zbog svježine završilo na kraljevskom dvoru, a koja je prevedena na više jezika. Tako, pričajući tu priču, u jednom od rijetkih crnogorskih hotela prodaju domaće vino i na taj način promovišu domaći prozvod.
XS
SM
MD
LG