Dostupni linkovi

"Body Complete" - film o preprekama u potrazi za nestalima


Glavnu ulogu u filmu ostvarila je Asli Bayram
Glavnu ulogu u filmu ostvarila je Asli Bayram
Na kakve barijere nailaze oni koji tragaju za nestalim osobama, tema je filma „Body Complete“, najnovijeg ostvarenja austrijskog režisera i scenariste Lukasa (Šturma) Sturma. Nakon nedavnih premijernih projekcija u Sarajevu i Zagrebu, producenti namjeravaju da film prikažu i u ostalim gradova regije zbog, kako kažu, aktuelne priče o kojoj progovara.
Iako je fabula izmišljena, film „Body Complete“ je baziran na stvarnim dešavanjima - posljednjim ratom u Bosni i Hercegovini. Ostvarenje pripovijeda o austrijskoj novinarki Nicol koja je odlučila napraviti priču o nestaloj djevojci Edini Julić.

Istraživanje je vodi u Morovce, mjesto gdje je Edina posljednji put viđena. U želji da pronađe odgovore, Nicol se suočava sa brojnim problemima, prijetnjama, ali i mukom žitelja ovog gradića koji odbijaju da sarađuju.
„Sva ona dešavanja koja su se devedesetih desila u Bosni i Hercegovini duboko utiču na sve nas, na cijelu Evropu. Poznajem mnoge ljude iz država nekadašnje Jugoslavije koji su napustili svoje zemlje i došli u Austriju, u Beč. Upoznao sam jednog momka iz Zvornika koji mi je ispričao da je bio prisiljen napustiti svoj grad. Njegova priča me je inspirisala da razmislim ima li ikakve šanse da ispričam priču o ratu u Bosni i Hercegovini, ali iz drugačije perspektive”, kaže za RSE autor filma, austrijski režiser Lukas Sturm.
Snimiti film o procesu traženja nestalih osoba bio je izazov budući da je ovo tema o kojoj se nerado govori u Bosni i Hercegovini.
Lukas Sturm
Lukas Sturm
„Priča, kao i sam proces snimanja, i mene su kao režisera doveli do mojih ličnih granica. Uoči snimanja često sam razgovarao sa ljudima iz Međunarodne komisije za nestale osobe. Snimali smo na autentičnim lokacijama, u laboratorijama Komisije gdje se vrše DNK analize. Govorili smo o žrtvama, dakle o segmentima koji su stvarni, realni. Problem filma sa ovakvom tematikom je da niko ne želi o tome razgovarati. Nevjerovatni događaji su se ovdje zbili. Još se 10.000 ljudi vode kao nestali”, navodi Sturm.
Rat u Bosni i Hercegovini dočekao je Roberta Hofferera u San Francisku. Po dolasku u kratku posjetu rodnoj Austriji ugostio je troje bh. izbjeglica koje su mu ispričale svoja iskustva. Inspirisan novim saznanjima, nekoliko godina kasnije, Hofferer je odlučio producirati film „Body Complete“.
„Snimio sam film i iz privatnih razloga. Kao čovjek, Evropejac, smatram da je potpuno nepravedno što Evropska unija ne pridaje puno pažnje problemima u Bosni i Hercegovini. Unija trenutno pokušava spasiti banke u svijetu milijardama dolara i eura. Bosna i Hercegovina treba imati veću podršku Unije jer je ova zemlja u srcu Evrope. Nadam se da će ovaj film omogućiti veću pažnju međunarodne javnosti na Bosnu i Hercegovinu“, kaže Hofferer.
Ulogu protagonistkinje filma „Body Complete“, strane novinarke Nicol tumači Asli Bayram, austrijska glumica turskog porijekla.
„To je novinarka koja traži pravdu, koja želi saznati istinu i pri tome ne odustati. Moj lik ide do kraja, iako je svjesna da rizikuje“, pojašnjava Asli Bayram.

(VIDEO: Trejler za film "Body Complete)


Osim režisera i glavne ženske uluge, kompletna autorska ekipa filma je bosanskohercegovačka.

„Ovaj se film ne bavi ratom. Ovaj se film bavi mirom u BiH. Dakle, ovo je film o današnjim vremenima. Iz te pozicije sigurno je da će film izazvati određene reakcije. Neko će se složiti sa onim što on u sebi nosi, neko neće, ali to je i bila njegova namjera – da napravi dijalog o stvarima, o tome šta je to istina o današnjem miru u BiH, nakon Dejtona itd. Ovaj film će ići u kinodistribuciju u Hrvatskoj i u Bosni tek u februaru i martu“, kaže jedan od producenata Jasmin Duraković.
Snimanju filma pomogle su i članice srebreničkih udruženja koje su glumile u jednoj sceni filma „Body Complete“. Nakon nedavne premijere u Sarajevu, 6. decembra, predstavnica udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić za naš program je rekla:
„Film su super uradili. Mi svakodnevno živimo s ovim što je večeras prikazano u ovom filmu. Zaista, to je naš život – pronalaženje naših nestalih, ukop. Susrećemo se stalno sa četnicima, vidjeli ste. Željela bih da se ovaj film prikaže i u Srebrenici, u RS-u.“
Bh. premijeri filma prisustvovala je i Reiha Avdić, članica „Udruženja građana Srebrenice“ sa sjedištem u Tuzli:
„Film je odličan. Ja sam iz Srebernice. Mi to preživljavamo svaki dan, stalno“, kaže Reiha Avdić.
Na pitanje da li je film objektivan, odgovara:
"Jeste. Trebalo bi još više toga, dosta toga je nedokazano, neiskazano, neispričano. Trebao bi mlađi naraštaj da gleda - i da se prikazuje.“

**************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG