Dostupni linkovi

Beogradski sajam: Fiat "nacionale" među najkontroverznijim proizvodima


Fiat 500L
Fiat 500L
Jedna od najkontroverznijih pojava na ovogodišnjem Sajmu automobila u Beogradu je Fiat 500L „nacionale“ iz fabrike u Kragujevcu. Delom zbog posebnog dizajna, ali najviše zbog cene tog automobila za građane Srbije od 10.900 evra, koja je 3.000 evra manja od prvobitne, što su uvoznici automobila okarakterisali kao poklon države italijanskom proizvođaču.

Posle odluke države da kroz podsticaje FIAT-u dotira nižu cenu automobila 500L, „nacionale“ izložen na beogradskom salonu okuplja sve više oduševljenih potencijalnih kupaca, ali i skeptika i kritičara. Posetioci sajma koji su razgledali i probali FIAT „nacionale“ rekli su za RSE da su došli da uživo provere o kakvom se automobilu radi.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Direktan link

Oko „nacionalea“ izloženog pod sajamskim kupolama uglavnom je gužva ali, osim nezvanične informacije dilera da je interesovanje veliko, na štandu FIAT-a nisu želeli da govore o tome kako ide prodaja.

Prema protokolu Ministarstva finansija i privrede Srbije i FIAT automobila Srbija, iz budžeta će biti odobreno 3.000 evra popusta po vozilu, a građani će imati mogućnost da automobil uzmu na kredit na rok od pet godina sa godišnjom kamatom od tri odsto.

Pod tim uslovima biće prodato oko 5.000 automobila u ovoj i narednoj godini, dok se FIAT obavezao da u fabrici u Kragujevcu do kraja 2013. zaposli još najmanje 600 radnika i još 800 u 2014.

Srpska asocijacija uvoznika ocenila je da zbog državnih subvencija FIAT-u više nema fer tržišne utakmice i zatražila iste uslove za sve proizvođače. Protest zbog ove odluke države uvoznici su na sajmu izrazili na štandovima stranih auto-brendova gde hostese sada povremeno nose majice sa natpisom “I ovaj automobil je mogao da bude jeftiniji za 3.000 evra”.
XS
SM
MD
LG