Dostupni linkovi

Azerbajdžan: Prijetnja novinarki hapšenjem


Vodeća azerbajdžanska istraživačka novinarka Hatidža Ismajlova mogla bi biti uhapšena kada se vrati u zemlju Ismailova govori o višemjesečnoj akciji protiv nezavisnih novinara i aktivista za ljudska prava u zemlji bogatoj naftom.

Robert Coalson

Azerbajdžanska istraživačka novinarka kaže da se suočava s hapšenjem nakon povratka u Baku s puta iz Strasbourga gdje se sastala s članovima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Hatidža Ismajlova, koja je poznata po svojim istraživačkim tekstovima o „poslovima“ obitelji azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva i koja vodi dnevni program azerbejdžanskog servisa našeg radija, kaže da je protiv nje pokrenut kazneni progon zbog klevete, te joj je naređeno da se pojavi pred sudom 3. oktobra.

"Upozorena sam da postoji mogućnost da me se uhapsi nakon povratka. Možda je to još jedan način da me se upozori", rekla je Hatidža.

"Vjerujem da, ili ne žele da se vratim u Azerbejdžan ili me pokušavaju zastrašiti kako bi prestala govoriti o onome što se događa u ovoj zemlji. No, moraju shvatiti da ni na što ne pristajem“ kaže Hatidža.

Ismajlova smatra da se radi o kampanji vlasti protiv protiv civilnog društva koja je počela od kada je Baku preuzeo predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Europe u maju. Prema lokalnim aktivistima za ljudska prava, trenutno je iza rešetaka 98 političkih zatvorenika, uključujući i 14 nezavisnih novinara i blogera.

Slučaj protiv Ismajlove zasniva se na navodnom dokumentu kojeg je objavila na društvenim mrežama, a u kojem tvrdi da su azerbajdžanske tajne službe koristile eksplicitne, ilegalno snimljene scene seksa, kako bi ucjenjivali opozicijskog aktivistu da „cinka“ kolegu.

Novinarka kaže da je izbrisala ime i sve reference pojedinca koji je u pitanju, ali da je on ipak podnio kaznenu tužbu za klevetu protiv nje. Ona ističe da joj je cilj bio razotkrivanje taktike kojom se koristi vlada.

"Ministarstvo za nacionalnu sigurnost Azerbajdžana i tajne službe su poznate po tome da tajno snimaju seksualni život svojih kritičara," podsjeća Hatidža.

"To je bilo korišteno i protiv mene, ali i drugih. Za mene će ovaj kazneni postupak biti prilika da razotkrijem ovu praksu u Azerbajdžanu."

"Ja ne izbjegavam kazneni progon", kaže ona, dodajući da kako će joj biti drago da još jednom progovori o metodama kojima se koriste vlasti protiv oponenta i neistomišljenika.

Prošle godine je na web portalu bliskom vladajućoj stranci objavljen članak pod nazivom "Hatidžina armenska majka bi trebala umrijeti“, u kojem se navodi ime kvarta u kojem živi njena majka, adresa stana njene sestre koja se optužuje da je "makro", uključena u "trgovinu seksom“ u Turskoj.

Prije dvije godine tajne službe su snimile video u Hatidžinoj spavaćoj sobi koji je bio objavljen na internetu.

Ismajlova kaže da je njezin odvjetnik bio među onima koji su zatvoreni, te da je Institut za medijske slobode koji je djelovao u Baku također zatvoren.

"Institucionalno civilno društvo više ne postoji u Azerbajdžanu," rekla je ona. "Ostalo je tek nekoliko pojedinaca, ali i njih vlast nastoji ušutkati svim sredstvima".

Hatidža kaže da je putovala u Strasbourg, jer su svi aktivisti za ljudska prava koji su se sretali s evopskim parlamentarcima prethodnih godina ili u zatvoru ili su u bijegu.

"Uloga Hatidže Ismajlove u azerbajdžanskom društvu je velika", kaže bivša američka diplomatkinja i aktivistica za ljudska prava Rebecca Vincent. "Ona je neustrašiva istraživačka novinarka, jedna od rijetkih koja j spremna istraživati tabu teme, poput korupcije vladajuće elite."

"Njeno moguće hapšenje će biti veliki udar na nezavisne medije i ljudska prava", smatra Vincent.

Sama Hatidža kaže da ne želi ni razmišljati da ostane u inozemstvu.

"Vraćam se u Baku jer je to moj dom i neću dopustiti nikome da me istjera iz njega", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG