Dostupni linkovi

Izborna solidarnost: Demokrate podržavaju desničare


Republička izborna komisija predstavlja rezultate izbora u Srbiji, ilustrativna fotografija
Republička izborna komisija predstavlja rezultate izbora u Srbiji, ilustrativna fotografija

Novi obrti na postizbornoj sceni Srbije. Lider Demokratske stranke (DS) pozvao je simpatizere te partije da na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta podrže desničarsku listu Demokratska stranka Srbije (DSS) - Dveri.

Predstavnici četiri opozicione liste najavili su protest za subotu protiv navodne izborne krađe. RIK je prethodno saopštio da DSS i Dveri nisu prešli cenzus za 0,01 odsto na osnovu podataka sa 99,82 odsto biračkih mesta. Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) najavljuje krivične prijave protiv lidera opozicije.

Deo opozicije optužuje lidera naprednjaka Aleksandra Vučića da je pokrao izbore. Lider proevropskih demokrata Bojan Pajtić ide dotle da poziva svoje članove i simpatizere da podrže ideološki potpuno suprotstavljene DSS i Dveri na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta 4. maja.

“Naši podaci se slažu sa podacima liste DSS-Dveri da je na ovim izborima režim Aleksandra Vučića pokrao oko 300.000 glasova što kroz sistem tzv. bugarskog voza, što kroz kasnije prepravke zapisnika”, rekao je Pajtić.

“Pozivamo svoje pristalice, svoje birače da podrže ovu listu, koja po mnogo čemu u programskom smislu nama nije slična, ali danas branimo Srbiju od jednog čoveka koji je zamislio da može da uzurpira sve institucije vlasti”, uputio je Pajtić poziv iz sedišta DSS-a gde su se okupili predstavnici četiri opozicione liste - DS, Socijaldemokratska stranka (SDS) - Liberalno demokratska parija (LDP) - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), DSS-Dveri i pokreta "Dosta je bilo".

Prethodno je predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić navela da koalicija DSS-Dveri, ima sigurne i pouzdane informacije da je ukradeno najmanje 300.000 glasova.

“Danas se ovo desilo listi Dveri-DSS, sutra se može desiti bilo kojoj od političkih partija jer kada zemlju uvodite u jedan autoritarni režim, koji počinje da liči na Severnu Koreju, onda zaista sve možete očekivati”, rekla je Rašković Ivić.

Predstavnici četiri opozicione liste - DS, SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri i pokreta "Dosta je bilo", pozvali su građane i političke stranke da se u subotu, 30. aprila, pridruže protestu ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) “kako bi se sprečila izborna krađa”.

“Pozivamo i Vuka Draškovića, i Rasima Ljajića, i Velimira Ilića, one ljude sa kojima smo se zajedno 90-ih godina, 96./97. borili protiv krađe na izborima da nam se sutra u 13 sati ispred RIK-a pridruže zbog krađe izbora i zbog krađe glasova. Kao što smo činili to pre 20 godina, pozivamo te iste ljude, bez njih Aleksandar Vučić nema većinu”, poručio je Pajtić.

Saša Radulović
Saša Radulović

Saša Radulović, lider Pokreta “Dosta je bilo”, koji sa 6,03 odsto osvojenih glasova postaje parlamentarna stranka, rekao je da je Vučić na ovim izborima doživeo veliki poraz jer je osvojio manje od 100 poslaničkih mesta “zbog čega je pribegao izbornim manipulacijama da prekroji volju građana i spusti jednu listu ispod cenzusa”.

On kaže da se “pokušaj izborne manipluacije nakon izbora jasno video u postupanju RIK-a.”

“Prvo, proglašavanje nekoliko izbornih mesta, ponavljanje na njima, onda ove sramne sednice gde su praktično brojali glasove sa biračkih mesta gde nije bilo zapisnika, sa biračkih mesta koja nisu potpisana i gde su nakon toga praktično jednu listu pokušali da spuste ispod cenzusa. I pored svega toga uspeli su da to urade za jedan jedini glas”, rekao je Radulović.

Nije se dugo čekalo da odgovori Vučićeva Srpska napredna stranka. Funkcioner naprednjaka Aleksandar Martinović najavio je da će protiv lidera DS-a, DSS-a, Dveri i Pokreta “Dosta je bilo” biti podnete krivične prijave zbog "pokušaja manipulacije izbornim procesom i nezapamćenog pritiska na RIK”.

“Ja nisam mogao da verujem da je Bojan Pajtić pozvao da se u sredu 4. maja na biračkim mestima, gde se ponavljaju izbori, glasa ne za DS nego za koaliciju DSS-Dveri”, rekao je Martinović. “Zato što po njegovim rečima ta koalicija mora da uđe u Narodnu skupštinu, pa gde piše da bilo koja politička stranka mora da uđe u Narodnu skupštinu? Ući će ako osvoji 5 posto glasova”, poručuje Martinović.

Ni po koju cenu 'pakt s đavolom'

Potez demokrata deli i javnost. Sociolog Jovo Bakić podržava poziv Bojana Pajtića svojim biračima da glasaju za DSS-Dveri jer je kaže “očigledno u pitanju pokušaj krađe glasova” i da u ovom trenutku program te koalicije nije ono što je ključno.

“U ovom trenutku jedan autoritarni režim pokušava da krade i posle Slobodana Miloševića to se nije dešavalo”, kaže Bakić.

Na pitanje da li u ovom trenutku možemo da budemo sigurni da je reč o izbornoj krađi Bakić odgovora “možemo da budemo sigurni jer nam je dovoljan zdrav razum”.

“Prvo, RIK je probio zakonski rok, oni su morali izaći do četvrtka sa izbornim rezultatima. Imali su nekih 97, 98 posto izbrojanih listića do utorka, a onda su neka 2 do 3 posto brojali i još nisu završili. A danas je petak”, navodi Bakić.

Kokan Mladenović
Kokan Mladenović

Pajtićev poziv morao bi biti skoro pa šok za više od četrdeset antidesno orijentisanih intelektualca koji su ga sopstvenim potpisima podržali pre izbora. Među njima je i reditelj Kokan Mladenović koji na poziv lidera demokrata kaže: „ne mislim da treba praviti pakt sa đavolom ni po koju cenu“.

„Ne mislim da radikalno treba menjati sopstvena građanska i politička uverenja zbog toga što treba pomagati ovu ili onu opozicionu partiju“, kaže Mladenović.

Postizborni proces još uvek nije gotov do proglašenja konačnih rezultata posle ponovljenih izbora na 15 biračkih mesta 4. maja. Na to ukazuje Raša Nedeljkov, programski direktor posmatračke misije Građanin na straži CRTA, koja prati izborni proces.

“Ono što mogu da kažem u ovom trenutku jeste da situacija potvrđuje naše nalaze praćenja i procesa pre izbornog dana i tokom samog izbornog dana a to je da je potrebna ozbiljna revizija i unapređenje zakona i procedura koje uređuju čitav izborni proces”, kaže Nedeljkov.

Matematičar Zoran Lučić, koji je često angažovan na obradi izbornih rezultata u zemlji i svetu, navodi da bi argumenti za tvrdnju o izbornoj krađi morali na neki način da budu dokumentovani.

“Dogodilo se da ima stotinak izbornih mesta na kojima članovi biračkih odbora nisu umeli korektno da popune sve ono što se zahteva da bude popunjeno da bi administracija bila korektna. Meni se čini da se RIK ponašao krajnje razumno, da ne teraju ljude da ponovo izlaze na izbore ako već može da se utvrdi izborna volja i ne bi li se utvrdilo šta može da se izvuče iz ovih rezultata”, kaže Lučić.

“Na kraju se postavlja ovakvo pitanje: da li u tim zapisnicima postoji ikakav trag toga da je bilo bilo kakvih neregularnosti. Ako su svi članovi biračkih odbora potpisali zapisnik, ja ne znam o čemu mi razgovaramo”, zaključuje Lučić.

Dodajmo, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je da njegova partija štiti demokratski poredak u zemlji time što poštuje rad nezavisnih državnih institucija, kao što je Republička izborna komisija, i kaže da je svako poređenje sa izborima 1996. godine neprimereno.

Nova Srbija saopštila je da neće učestvovati u protestima na koje pozivaju pojedini lideri opozicije. "Za Novu Srbiju je svaki vid pritiska na rad institucija kršenje izborne volje građana i urušavanje demokratije", saopštila je ta stranka.

XS
SM
MD
LG