Dostupni linkovi

Janković, Vodinelić i Šabić: Povelja za građansku hrabrost, poruka građanima Srbije


Vesna Rakić Vodinelić
Vesna Rakić Vodinelić

Povelja za građansku hrabrost “Dragoljub Stošić” za 2015. godinu dodeljena je profesorki Vesni Rakić Vodinelić, zaštitniku gradjana Saši Jankoviću i povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću. Ovu nagradu tradicionalno dodeljuju nevladina organizacija “Kuća pravde Strazbur” i Unija sindikata, u znak sećanja na sindikalnog lidera i borca za demokratiju Dragoljuba Stošića. Povelja se dodeljuje borcima za ljudska prava i pravdu, "koji prkose i javno se suprotstavljaju autokratskim pravilima ponašanja i življenja i zbog svog javnog delovanja žive pod pritiscima i pretnjama, a zbog uverenja i hrabrosti nikada ne odustaju u borbi za bolje sutra".

Da bi bilo idealno da ne živimo u takvom društvu koje iziskuje dodeljivanje ovakvih nagrada smatraju svi dobitnici ovog uglednog priznanja.

Povelja ima smisla pre svega zbog imena ličnosti koje nosi, kaže za RSE profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

“Ime i uloga Dragoljuba Stošića izuzetno su bili važni i nekako su suviše brzo zaboravljeni u ovom našem društvu i to je ono što za mene predstavlja najveću čast kada mi je ta nagrada dodeljena", navodi Vesna Rakić Vodinelić.

Sindikalni lider Dragoljub Stošić je umro 2007. godine i, nažalost, nije doživeo da vidi plodove svoje borbe najpre protiv Miloševićevog rećima devedesetih godina, a kasnije i protiv svake nepravde i nasilja politike nad pravom, ukazuje Vesna Rakić Vodinelić.

“On je mislio da se dalje ne može otići u toj beznadežnosti, međutim, posle osam-devet godina od njegove smrti ja mislim da je situacija još beznadežnija nego što je bila tada. Nije za života doživeo baš nijedno ostvarenje – isto kao što ni ja ne verujem da ću doživeti da se ostvari ono za šta se zalažem, a to je pre svega demokratska i pravna država. Nisam dobila mnogo nagrada u životu, nisam ih ni zaslužila, a naravno, mnogo više od nagrade bih da budemo zemlja u kojoj može javno i bez straha da se kaže šta se misli, u kojoj nema autocenzure, u kojoj nema ni verbalnog ni fizičkog nasilja i u kojoj izbori mogu da budu zaista slobodni”, kaže Vesna Rakić Vodinelić.

Za društvo bez političkog diktata

Rodoljub Šabić, foto: Vesna Anđić
Rodoljub Šabić, foto: Vesna Anđić

Činjenica da neko ko je visoki državni funkcioner dobija nagradu za građansku hrabrost nije mnogo impresivna sa stanovišta društva u kome živimo, ocenjuje poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ali i ističe da uprkos tome ne smemo prestati da insistiramo na uspostavljanju društva u čijem je temelju vladavina prava, a ne politički diktat.

“Svi zajedno treba da insistiramo na tome da su ljudska prava u fundamentu svakog normalnog društva i da je moderno društvo nešto što funkcioniše u skladu sa zakonima, a ne sa voljom ovog ili onog moćnika nešto u šta se ne sme prestati verovati”, poručuje Šabić.

Povelja za građansku hrabrost “Dragoljub Stošić” dokazuje da ima smisla raditi svoj posao u skladu sa savešću i sa strukom i da se može odupreti pritiscima i raditi ne samo za današnjicu već i za sutrašnjicu Srbije, kaže za RSE zaštitnik građana Saša Janković.

Saša Janković, foto: Vesna Anđić
Saša Janković, foto: Vesna Anđić

“Naravno da bi bilo bolje da zaštitnik građana ne dobija ovakvu vrstu nagrade, ali da bismo jednom došli do tog momenta, moramo proći ono kriz šta sad prolazimo. Mislim da ova nagrada i oni koji su je dobili pokazuju da ima smisla raditi svoj posao u skladu sa savešću i sa strukom, da se može odupreti pred pritiscima, ne pokleknuti pred tabloidizacijom i banalizacijom. Naravno da vas to neće uvesti u klub onih koji dobijaju članstva u upravnim odborima za velike sume novca, da vas neće hvaliti na nekim specifičnim medijima, ali isto tako postoji mnogo ljudi u Srbiji koji uviđa vrednost i značaj takvog rada – dakle, moguće je, uprkos svim izazovima, raditi svoj posao. I ako neko treba da pokaže da je to moguće, a istovremeno da podnese loše posledice takve vrste rada, to smo onda upravo poverenik Šabić i ja instituciolno i to je profesorka Vesna Rakić Vodinelić, kao istaknuti intelektualac”, ocenjuje Saša Janković, ističući da je ova nagrada poruka i građanima Srbije da svako na svoj način ne treba da odstupi i da ne treba da misli da je nemoguće raditi savesno – ne samo za današnjicu već i za sutrašnjicu Srbije.

XS
SM
MD
LG