Dostupni linkovi

Dogovor o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo


Sedušte EU u Briselu
Sedušte EU u Briselu

Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa postigli su sporazum o telekomunikacijama na pregovorima u Briselu, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozvijak.

Prema tom sporazumu, Kosovo bi dobilo međunarodni pozivni broj, verovatno 383, tako što će Austrija podneti zahtev u njegovo ime Međunarodnoj telekom uniji.Istovremeno, pozivi sa severa Kosova u Srbiji i dalje bi se obračunavali po sadašnjoj ceni, kao domaći saobraćaj, a ne međunarodni poziv. Za sada nije jasno da li će građani sa severa Kosova i dalje koristiti lokalni pozivni broj ili međunarodni za Kosovo.

Član srpske delegacije Dragan Vladisavljević je kazao da je delegacija Beograda "veoma zadovoljna zbog dogovora o telekomunikacijama, jer će Srbija imati svoju kompaniju na Kosovu, a srpski narod će moći da koristi telefonske usluge kao i dosad, po istim tarifama i biranju broja u Srbiji".

Međutim, sporazum o telekomunikacijama nije potpisan, jer su u toku razgovori o asocijaciji srpskih opština, slobodi kretanja preko mosta na Ibru u Mitrovici i energiji. Kosovska strana insistira na dogovoru o svim pitanjima.

„Koliko sam mogao da saznam delimično su približeni stavovi i oko Asocijacije srpskih opština. Pitanje mosta mira u Mitrovici je očito veoma komplikovano. Kada je reč o energiji, sporno pitanje je akumulaciono jezero Gazivode, čiji se deo nalazi u Srbiji", kaže Džozvijak.

Razgovori su ipak neizvesni, što je i sam Mustafa ukazao kada je uoči polaska za Brisel izjavio da ‘ništa nije gotovo dok se ne završi’.

On je stigao oko devet sati u sedište Evropske komisije, nakon čega je imao sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Potom je usledio susret Vučića sa Mogerini, da bi nešto pre jedanaest sati njih troje sastali na prvom od nekoliko razgovora koje će imati u toku dana.

Iz Beograda su došle i najave da će se za pregovaračkim stolom razgovarati i o slučaju pritvorenog Olivera Ivanovića.

Obe strane pod pritiskom EU

Obe strane su možda i pod najvećim pritiskom od početka pregovarakog procesa, prenosi Džozvijak. Zbog toga veruje i da se dogovori čine izvesnijim nego pre:

“Mislim da možemo imati prilično visoka očekivanja zbog toga što su obe strane pod jakim pritiskom, posebno srpska strana kako bi postigla dogovor, uoči konferencije o Zapadnom Balkanu koja se održava u sredu i četvrtak u Beču. Nemačka je jasno stavila do znanja da očekuje da se nešto dogodi nakon leta koje je proteklo bez rezultata. Kancelarka Angela Merekel čini se nije raspoložena da produžava ovu stvar dalje. Potreban je dogovor o nečemu, što bi moglo da znači i dogovor o više stvari danas. Dakle, za očekivati je da će biti dogovora do kraja dana”.

Stoga okolnost predstojećeg bečkog samita postaje ključni faktor pritiska pod kojim pregovaraju Mustafa i Vučić.

“Za Vučića to je apsolutni pritisak. Mislim suštinski značajno. Nemački predstavnici će biti tamo, a jasno stavljaju do znanja da žele dogovor, žele progres u razgovorima Kosova i Srbije. To je dakle dodatni pritisak koji se danas ovde oseća. Jasno je da bi Srbija morala da postigne neki dogovor ukoliko želi da otvori neko od poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom do kraja godine”, podseća Džozvijak.

Dopisnik Radija Slobodna Evropa ističe Srbija bi dobila u ovom trenutku mnogo više ukoliko se postigne sporazum, "jer bi se time omogućilo otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, dok je Kosovo već potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanja i trenutno ne može da napravi neki veliki iskorak na evropskom putu“.

XS
SM
MD
LG