Dostupni linkovi

Ratni cilj VRS-a: Obrana ili etničko čišćenje?


Grujo Borić
Grujo Borić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Gruje Borića, ratnog zapovjednika 2. krajiškog korpusa VRS-a.

Borić je svjedočeći preko video-linka kao svjedok obrane opisao djelovanje Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Hrvatskoj, a kasnije njezinog naslijednika u Bosni i Hercegovini – VRS - kao obrambeno, nakon čega je u unakrsnom ispitivanju suočen s vojnom direktivom u kojoj je opisan kao ratni cilj – razdvajanje od nesrpskog stanovništva i pretvaranje etnički očišćenog teritorija u zasebnu državu.

„Vidimo ovdje da general Gvero (Milan, pomoćnik u Glavnom štabu VRS za moral, politička i vjerska pitanja) piše: u Republici Bosni i Hercegovini srpski se narod politički organizirao i čvrsto je riješen da se sam izbori za svoje povijesno pravo, nacionalno dostojanstvo i interese. Onda kaže: državotvoran srpski narod koji živi na oko 65 posto teritorije i predstavlja preko 35 posto stanovništva BiH – mora se izboriti za potpuno razgraničenje s muslimanskim i hrvatskim narodom i formirati svoju državu.“, citirao je dopis tužitelj Arthur Traldi u kojem je opisana svrha rata u Bosni i Hercegovini, pokrenutog 1992.godine.

„Imenovan je i Glavni štab, a za zapovjednika je postavljen general potpukovnik Ratko Mladić koji je od početka ovog rata jako uspješno zapovjedao krupnim sastavima na kninskom ratištu.“, stajalo je u obavještenju jedinicama JNA u BiH o njezinom transformiranju u VRS i zapovjedanju generala Mladića, koji je nakon ratišta u Hrvatskoj 1991.godine, dobio zadatak ratovanja u BiH.

Smjena nesrpskih kadrova

Borić je prvo potvrdio da je Gverin dopis upućen 19.svibnja 1992.godine svim jedinicama, no nakon toga je izjavio – kako nije siguran da ju je i on uopće vidio, jer je u to vrijeme izvlačio svoju nekadašnju formaciju JNA iz Bihaća.

„Znao sam što je svrha rata – da branimo srpski narod, a ovu naredbu nisam dobio“, ogradio se pri tom svjedok Borić, ostajući kod svoje vizije akcija VRS-a.

Borić je osporavao i da su nesrpski pripadnici JNA, a potom VRS – upućeni prema naređenju generala Mladića – u Beograd kako bi „riješili administrativna pitanja“, odnosno kako bi prema optužbi – bili udaljeni iz jedinica. Čak ni kad je suočen sa svojim naređenjem u kojem je potčinjenima prenesena ta zapovjed generala Mladića.

„Ne sjećam se ovog naređenja, ali ja kažem da su muslimani, Hrvati i Slovenci - svi već otišli iz jedinica JNA, prije nego smo mi došli na teritoriju BiH. Tako da ovo naređenje nije ni trebalo.“, poricao je i dalje Borić, koji je kao i general Mladić – prvo ratovao u Hrvatskoj do kraja 1991.godine, nakon čega je JNA povukla svoje jedinice u BiH.

Tužitelj Traldi je istaknuo i da su i Borić, kao i drugi viši oficiri VRS-a dobivali tijekom rata plaću iz Beograda, kroz kadrovski centar Vojske Jugoslavije (VJ).

Borić, s kojim je haško tužiteljstvo 2004.godine obavilo razgovor kao s osumnjičenikom - svjedočenje na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastaviti će i u četvrtak.

VIDEO LINK: Početni dio unakrsnog ispitivanja Borića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG