Dostupni linkovi

Glorifkacija zločinca i neprihvatanje pravde


Doček Biljane Plavšić pokazuje održava stav vlasti prema ratnim zločinima i pokazuje da BiH nije učinila ništa po pitanju pomirenja

Prijeveremeno puštanje na slobodu osuđenog ratnog zločinca Biljane Plavšić i špekulacije oko njenog povratka i zvaničnog dočeka još jednom su podijelili javnost u BiH i podsjetili i na neke druge slučajeve.

Zbog odluke švedske vlade da haška osuđenica Biljana Plavšić bude prijevremeno puštena na slobodu , predsedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otkazao je posetu Švedskoj koja je bila planirana za početak novembra.

I prije Plavšićeve, iz Haškog tribunala uz sve počasti dočekivani su i kod zvaničnika kao heroji primani osuđeni za ratne zločine.

Putovanje iz Švedske u Beograd avionom Vlade RS i doček premijera tog entiteta Milorada Dodika, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević kaže da to iz BiH šalje dvije važne poruke.

"Jedna je poruka zaista neprihvatanje pravde, necivilizovan odnos prema institucijama pravde. A drugi je problem u tome što se time želi očigledno iritirati oni drugi. Dakle, negiranje Međunarodnog krivičnog suda, negiranje međunarodne pravde, to je ono što je krajnje neprihvatljivo sa stanovišta nasušne potrebe u BiH da se krene u normalizaciju, odnosno da lideri počnu da grade odnose, da tkaju
Jedna je poruka zaista neprihvatanje pravde, necivilizovan odnos prema institucijama pravde
odnose u tom bh. nesretnom trouglu," rekao je Dizdarević.

Nažalost, politika je svih poslijeratnih godina je učinila puno toga da građane BiH međusobno udalji i unese još više nepovjerenja i straha nego što je učinio rat, ističe predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović.

"NI HEROJ, NI HEROINA"

"Svaka prilika koja je mogla biti iskorištena za uspostavljanje razumijevanja, solidarnosti sa žrtvama je propuštena i umjesto toga mi smo imali na društvenoj sceni u BiH demonstraciju bliskosti i podrške ne samo najviših predstavnika institucija nego čak i samih institucija koje su pravile glorifikaciju onih koji su bili optuženi ili osuđeni pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za najteža djela protiv humanosti. Prema tome, BiH nije napravila skoro nijedan korak u pravcu pomirenja," kaže Todorović.

Nekadašnji advokat Plavšić Krstan Simić kaže da od njenog povratka u Beograd ili u RS ne treba praviti bilo kakav politički slučaj.

Srdačan doček
Plavšić je u Haškom tribunalu tretirana kao i bilo koji drugi osuđenik i tako treba i da ostane, dodaje Simić:

"Ja smatram da gospođu Plavšić ne treba dočekivati ni kao heroja ni kao heroinu, gospođu Plavšić treba dočekati kao ženu koja je svoju kaznu odslužila, svoju zakonsku obavezu odužila," rekao je Simić.

Istovremeno, predstavnici stranaka iz RS uglavnom nisu javno komentarisali dolazak Plavšićeve i najave da će ona uskoro doći u Banju Luku i Biljeljinu.

Ističu kako nekadašnju predsjednicu, a danas haškog osuđenika, treba ostaviti van pažnje medija i javnog života.

"HEROJ, MUČENIK"

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović ističe kako je odluka vlade Švedske o prijevremenom oslobađanju Plavšićeve u skladu sa njenim godinama i vremenom provedenom u zatvoru.

"Ovdje se radi isključivo o odluci legalnih institucija Švedske, ovdje se radi o povratku gospođe Plavšić iz zatvora - i, naravno, treba na neki način da treba biti dovoljno dostojanstven i pustiti da gospođa
gospođu Plavšić ne treba dočekivati ni kao heroja ni kao heroinu
Plavšić ostatak svog života provede mirno, na način kako to svi ljudi treba da rade," rekao je BOrenović.

Muharem Murselović, poslanik Stranke za BiH u Narodnoj skupstini RS, podsjeća da je Biljana Plavšić ipak priznala zločin za koji je osuđena, te da bi prema tome tako trebala biti i tretirana.

"Prema tome, tu se ništa ne da više promijeniti. Tako je treba i dočekati. Mi imamo tu različite stavove, ali je sigurno ovo što sam maloprije rekao i da se svi prema njoj trebamo tako i ponašati - kao osuđenom ratnom zločincu," rekao je Murselović.

Prema najavama predsjednik Odbora za oslobađanje Biljane Plavšić Svetozara Mihajlovića, ona će nakon odmora u Beogradu uskoro posjetiti i Republiku Srpsku.

Plavšićeva je ranije potvrdila da će učestvovati na promociji knjige "Biljana Plavšić, heroj, mučenik", koju je napisao prota Vlada Rafailović, sveštenik koji je Plavšić redovno obilazio u zatvoru.
XS
SM
MD
LG