Dostupni linkovi

Srbija otvara još tri konzulata


Ministarstvo inostranih poslova Srbije najavilo je da će pored ambasade u Pogorici otvoriti još tri konzulata u Crnoj Gori, Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom. Zbog čega su Srbiji potrebna četiri konzularna predstavništva u državi sa oko 700.000 stanovnika?

Ključni razlozi otvaranja još tri konzularna odjeljenja u Crnoj Gori su, prema obrazloženju ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, aktivna i angažovana politika u regionu, razvijanje ekonomske saradnje i zaštita Srba u Crnoj Gori. Prema istom obrazloženju pored ambasade u Podgorici Srbija namjerava da otvori konuzlate u Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom kako bi pokrivali okolne gradove na sjeveru i jugu.

U Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore nijesmo mogli dobiti komentar na ovu informaciju dok ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac nam je najavio da će konkretne informacije o namjeri Vlade Srbije dati nakon što predlog bude formalno predat.

Dušan Janjić
Odgovarajući na pitanje šta bi mogli biti motivi da Srbija otvori toliki broj konzulata na teritoriji Crne Gore, s obzirom na veličinu države i činjenice da se u tim konzulatima neće izdavati vize direktor Foruma za međuetničke odnose i politički analitičar Dušan Janjić ne spori da postoji mnogo kontakata i državljana Srbije koji putuju u Crnu Goru, te da nije dovoljan samo jedan konzulat u okviru ambasade u Podgorici. Sigurno je potreban još jedan konzulat barem na primorju, kaže Janjić, naglašavajući da je ipak preveliki broj od tri konzulata, odnosno četiri ako se računa i ambasada u Pogorici. Šta bi bili konkretni razlozi za ovakav potez srpskog Ministarstva spoljnih poslova Janjić kaže:

"Moguće je da se iza toga krije neka politička poruka, na primer, severu, pa onda izbor da je to Herceg Novi, na primer, a nije Budva. Nikšić ima malo tu političku notu podgrejavanja tih srpskih sentimenata. Naravno, sada je to tema za pregovore apsolutno nepotrebna. Ja sam se lično nadao da će odnosi krenuti u punu političku i diplomatsku realizaciju, 'Ajde da kažemo da sada ovaj predlog u suštini ne ide u pravcu političke normalizacije tako da bez ozbiljne potrebe sada Filip Vujanović i Boris Tadić imaju vrlo ozbiljnu temu na svom susretu to je i problem šta se zapravo želi postići sa svim tim konzulatima jer, bojim se, da je ipak iza toga igra da se Crna Gora prinudi da ona kaže da je previše četiri ili možda tri, pa da je ona zapravo ta koja ne želi punu normalizaciju. Kratko rečeno, broj je nerealan, ne odgovara potrebama konzularnih poslova, ali šalje, s obzirom na izbor mesta gde bi bili ti konzulati, jednu neprijatnu političku poruku."


Nama je veoma važno da, osim konzulata i ambasade koja osim ambasade koja već postoji i konzulata koji treba tek da se uspostave, mi u Crnoj Gori imamo određeni broj kulturnih centara i u tom smislu koji čuvaju tradiciju, istoriju i kulturu srpskog naroda na prostoru Crne Gore.
Da je prioritetni razlog za otvaranje tri konzulata upravo zaštita Srba u Crnoj Gori potvrđuje predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović koji kaže da je upravo ova organizacija tražila otvaranje konzulata. Vuksanović kaže da je pored ambasade i otvaranja konzulata planirano i otvaranja srpskih kulturnih centara:

"Mi smo kao Srpski nacionalni savjet od Ministarstva za dijasporu Republike Srbije tražili da se otvore konzulati koje vi napominjete. To je vjerovatno po odluci Vlade Republike Srbije i potrebe srpskog naroda u Crnoj Gori otvaraju se ti konzulati i nama je veoma važno da, osim konzulata i ambasade koja osim ambasade koja već postoji i konzulata koji treba tek da se uspostave, mi u Crnoj Gori imamo određeni broj kulturnih centara i u tom smislu koji čuvaju tradiciju, istoriju i kulturu srpskog naroda na prostoru Crne Gore. Nadamo se da ćemo formirati ove kulturne centre i nevladine organizacije koje će se isključivo baviti zaštitom identiteta i ostvarivanje prava srpskog naroda a to znači da će u tijesnoj komunikaciji sa državnim institucijama Crne Gore i institucijama Srbije, konzulatima i ambasadom obezbijediti onaj status za koji se mi zalažemo i formiranje Srpskog nacionalnog savjeta."

Za manju članicu vladajuće koalicije Socijaldemokratsku partiju je zahtjev Srbije za otvaranjem tri konzulata neprihvatljiv. Potpredsjednik stranke Ivan Brajović je za radio Antena M ocjenio:

„Neobično je da na maloj državnoj teritoriji, kakva je Crna Gora, koju možete za nekoliko sati obići iz ambasade u Podgorici, tražiti tri konzularna predstavništva locirana po regionalnom principu. Sve to liči na staru logiku koja je dovela do zahlađenja odnosa između Srbije i Crne Gore i želju da se bude prisutno u drugoj državi više nego što je to uobičajeno za odnose medju suverenim i nezavisnim državama. Mislim da je ovakav zahtjev neprihvatljiv.”


Da je odlučivala opoziciona Socijalistička narodna partija nikada se ne bi otvorili ambasada i konzulati Srbije u Crnoj Gori niti crnogorska ambasada u Beogradu, saopšteno je iz te stranke, uz očekivanje da crnogorska vlast učini sve kako bi bila realizovana inicijativa Srbije o otvaranju konzulata u Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom. Potpredsjednik SNP-a Vasilije Lalošević je rekao agenciji MINA da narod ne smije biti talac ničije neozbiljne politike, te da inicijativa treba da bude realizovana kako bi građani riješavali probleme dvojnog državljanstva i prava radnika dvije države. I ostale prosrpske stranke su izrazile zadovoljstvo namjerom zvanične Srbije.
XS
SM
MD
LG