Dostupni linkovi

Vladika Artemije zalaže se za mobilizaciju


Vladika Artemije, arhivski snimak
Vladika Artemije, arhivski snimak

Jedan od uticajnijih velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, vladika raško-prizrenski Artemije upozorio je državni vrh Srbije da njihovo ponašanje u odnosu na pitanje statusa Kosova ne dolikuje jednoj suverenoj državi.

Episkop SPC takođe se zalaže za niz radikalnih poteza koj bi prema njegovom mišljenju delovali preventivno i uticali da odgovorni razmisle pre donošenja odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Vladika Artemije predlaže da se zatvore administrativne granice Kosova prema Srbiji na tri dana za putnike i smatra da treba da se pozovu na mobilizaciju svi vojni obveznici Srbije, pod vidom provere spremnosti i edukacije, na tri dana, kao i da se organizuju vojne vežbe u oblastima blizu Kosova. Treba, prema mišljenju episkopa Artemija, takođe izvesti masovne demonstracije u Beogradu i ostalim gradovima Srbije, da se shvati koliko je Srbima stalo do Kosova, a na tome bi morala da se angažuje i Srpska pravoslavna crkva. Vladika Artemije u izjavi za RFE kaže da su izneti stavovi njegovi lični, a ne crkve i dodaje da njegov stav podrazumeva preporuku šta bi Srbija kao država trebala da uradi.

“Ne čekati da oni nešto prvo urade pa da mi onda odreagujemo nego da mi radimo svoj posao, a oni neka rade svoj. Ja ne pozivam na nasilje, ja pozivam samo na spremnost za odbranu. Ja ne kažem da Srbija treba da ratuje, ali treba da se brani. To je sasvim druga situacija drugi razlog. A ne ratuje onaj koji se brani, bar ne proizvodi rat, ali na njega odgovara”.

Istovremeno ministar vera u Vladi Srbije Radomir Naumov u izjavi za naš program povodom stavova vladike Artemija kaže.

“Mi imamo u Vladi naše stavove koji su jasni i javni a to preosvećeni vladika iznosi svoje mišljenje i stav za koji ja isto ne nalazim da je ekstremistički, nego prosto malo izražen emotivnije ili oštrije. Ne može on da nastupa u ime crkve. Crkva je jedna velika i javna institucija koja ima svoje delovanje i mi to uopšte ne poistovećujemo”.

Vladika Artemije je u više navrata davao je slične izjave kaže socioog religije Mirko Djorđević i naglašva da ovakvi istupi predstavljaju pritisak na državu da pribegne radikalnim merama.

“Ona može biti, naravno, opasna i tačno je to da je trenutno veliki uticaj crkve u društvu uopšte, pa i na vođenje državne politike, ali ovakva izjava iako deluje malo neuobičajeno sa ovako radikalnim akcentima neće biti, to je moj utisak, stav crkve u celini. Stav crkve u celini biće kudikamo pragmatičniji, prilagodiće se postojećem stanju stvari.”

Uprkos više puta izrečenim stavovima najviših državnih organa Srbije da u rešavanju kosovskog pitanja Srbija ni u kom slučaju neće posezati za silom, vladika Artemije u svojim stavovima odlazi i korak dalje tvrdeći da bi svaka država u ovakvoj situaciji reagovala pojačanom vojnom aktivnošcu.

Pitajte neku od demokratskih zemalja Evrope šta bi one činile da im neko uzima petnaest odsto teritorije nasilno, pa će vam onda biti jasno šta Srbija treba da radi. Srbija može biti samo napadnuta i ona se mora braniti ili će kapitulirati pre napada kao što su mnoge izjave takve i bile”.

Merama koje predlaže episkop Artemije ne može se postići apsolutno ništa zaključuje na posletku Mirko Djorđević i nagalšava još jedan aspekt na koji bi crkva trebala da se fokusira.

“Kako god bude određen status Kosova interes je crkve da ostane na Kosovu i ona će tamo ostati kao Raško prizrenska eparhija i Arhiepiskopija pećka i sarađivaće sa postojećim vlastima. Ova izjava sada može da nanese veliku političku štetu nastojanjima da se nađe neko kompromisno održivo rešenje”.

XS
SM
MD
LG