Dostupni linkovi

Iranski diplomat u nevolji zbog jednog pozdrava


Pozdrav predsjednica njemačke Zelene stranke Claudie Roth i iranskog ambasadora u Njemačkoj Reze Sheikha Attara
Pozdrav predsjednica njemačke Zelene stranke Claudie Roth i iranskog ambasadora u Njemačkoj Reze Sheikha Attara
Golnaz Esfandari, priredila Mirjana Rakela

U kodeksu ponašanja koji je propisan iranskim dužnoscima spada i pravilo da se ne smije „dodaknuti žena“. Naime, digla se prava bura nakon što je iranski diplomat snimljen kako radosno pozdravlja istaknutu njemačku političarku na Konferenciji o sigurnosti u Munchenu početkom februara.

Pozdrav poznat kao "daj mi pet“ izazvao je probleme za dvoje političara, jednog Iranca i jednu Njemicu.

Predsjednica njemačke Zelene stranke Claudia Roth i iranski ambasador u Njemačkoj, Reza Sheikh Attar radosno su se pozdravili u Münchenu. Gesta koja je češće viđena među „klincima“, nego političarima ili diplomatima, je snimljena i vrlo brzo je obišla svijet.

(Video Telegrapha)

Video je objavljen u njemačkim medijima, ali je i podjeljen putem društevnih mreža, te postao predmet komentara brojnih blogera, došlo je do polemika i kritike.

Roth je kritizirana što se tako srdačno pozdravila s dužnosnikom zemlje koja je ne poštuje i ugrožava ljudska prava. List „Bild“ ju je nazvao „gubitnicom dana“.

Njen glasnogovornik pokušao je umanjiti incident, pa je izjavio da Roth podržava "iranski opozicijski pokret“, a da je pozdrav bio srdačan i neuobičajen, jer se predsjednica Zelenih već niz godina poznaje s ambasadorom Irana.

Attar, je sa svoje strane, pojašnjavao, da njegova ruka nije dodirnula ruku njemačke političarke. U Islamskoj Republici Iran, muškarci ne smiju dodirivati ženu koja im nije bliski rod. To je naprosto tabu. Attaru je, uz to, i kao diplomatskom predstavniku, zabranjeno rukovanje sa ženom.

U intervjuu za državnu novinsku agenciju Fars, Attar je rekao da je samo podigao ruku u znak pozdrava.

"Zbog zakona i vjerskih razloga, mi se ne rukujemo sa ženama", objasnio je Attar.

"Dakle, kao znak poštovanja, podigao sam ruku, ali ne kako bih se sa gospođom Roth rukovao. I ona je također podigla ruku. Udaljenost među nama jest bila mala, ali među nama nije bilo dodira."

Attar je optužio dnevnik "Bild" da je pobornik "cionista" i iranske opozicijske grupe Mudžahedin Khalq organizacije (MEK, ili MKO), koju Iran smatra terorističkom organizacijom.

Istaknuo je da njemačka Zelena stranka i Islamska Republika Iran različito gledaju na neka pitanja, uključujući ljudska prava, ali obje strane se slažu da je ova grupa "opasna“.

Attar je također rekao da je napisao članak u kojem je negirao optužbe da je naredio ubojstva stotina kurdskih aktivista dok je bio guverner iranskog Kurdistana na sjeverozapdu zemlje. No, kaže „njegov članak nikada nije objavljen“.

Rukovanje tabu, batinanje ne

Pronalaženje načina da se izbjegne rukovanje sa ženama iz visoke svjetske politike oduvijek je bio izazov za iranske političare i diplomate. Često se samo naklone pred ženom. Tokom svog nedavnog posjeta Egiptu, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je jednu ženu pozdravio na hinduistički način – sklapanjem ruka.

Ironično, dok je rukovanje sa ženama u javnosti zabranjeno, iranske snage sigurnosti nisu bile suzdržane kada su se obračunavale s prosvjednicama.

Na YouTube ima više video snimaka koji su se pojavili tokom masovnih prosvjeda koji su uslijedili nakon spornog reizbora Mahmuda Ahmadinedžada na predsjedničkim izborima 2009. Policajci su tukli žene rukama, nogama, ili pendrecima.



Žene su također fizički zlostavljane od "policije zadužene za moral nacija“ i to tokom racija u kojima se provjeravalo da li nose hidžab. Opravdanje za postojanje takvih policijskih jedinica bilo je očuvanje islamskih vrijednosti.
XS
SM
MD
LG