Dostupni linkovi

Dačić za RSE: Nisam se sretao sa kriminalcima


Ivca Dačić
Ivca Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić tvrdi da niko u SAD nije otvorio pitanje njegovog kredibiliteta zbog afere Šarić. Tražio sam podršku SAD za ono što radi Vlada Republike Srbije, podršku za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU o članstvu, kaže premijer Dačić za Radio Slobodna Evropa iz Vašingtona. Američki zvaničnici su se veoma pozitivno izrazili o politici Vlade Srbije, kaže Dačić nakon susreta sa državnim sekretarom Džonom Kerijem.

RSE: Šta je Vaša glavna poruka američkim zvaničnicima?

Dačić: Moja osnovna poruka je bila želja za unapredjenjm bilateralnih odnosa. Moram reći da su se američki zvaničnici od državnog sekretara Kerija preko njegovog zamenika Bernsa i kongresmena veoma pozitivno izrazili o politici Vlade Republike Srbije, rekli su da oni podržavaju evropski put Srbije, da podržavaju da Srbija što pre dobije datum za otpočinjanje pregovora, da podržavaju napredak koji je ostvaren u dijalogu sa Prištinom, da će ispuniti obećanje koje je Hilari Klinton dala da će pomoći u dovođenju američkih investicija u Srbiju. Naravno da želimo da otvorimo jednu novu stranicu u našim bilateralnim odnosima zato što Srbija sigurno ne može da realizuje i zaštiti svoje nacionalne i državne interese bez jednog partnerskog odnosa sa SAD.

Takođe je moj razgovor sa bezbednosnim strukturama SAD bio veoma uspešan. Imao sam susret sa direktorom FBI Robertom Milerom i sa administratorkom američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) Mišel Leonhart, koji su jednodušno ocenili i zahvalili se na saradnji koju smo imali u proteklom periodu, veoma je visoko ocenili, istakli da je za njih Srbija centralna zemlja u regionu, da su spremni za dalje unapređenje naše operativne saradnje, da su spremni na dodatno angažovanje kada je reč o obuci i treningu naših ljudi. Mi ćemo organizovati zajedno sa DEA regionalni skup gde ću ja pozvati ministre unutrašnjih poslova iz regiona kako bismo razgovarali o još boljoj, operativnijoj saradnji u regionu u borbi protiv narkotika.

Ja sam jednostavno tražio podršku SAD za ono što radi Vlada Republike Srbije, podršku za dobijanje datuma za otočinjanje pregovora sa EU, to bi bila jedna dobra vest za građane Srbije i mislim da ukoliko vlada bude nastavila sa ovakvom politikom da je to nesumnjivo veoma, veoma popravljena slika Srbije u svetu i imidž Srbije što omogućava našim prijateljima i onima koji su bili protiv nas da značajno unaprede podršku za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU.

RSE: Šta Beograd može da očekuje od Vašingtona kada je u pitanju Kosovo s obzirom na suprostavljene pozicije?

Dačić: Mislim da u ovom trenutku ne treba očekivati neke spektakularne obrte u toj oblasti. Sigurno je da Srbija ne može da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Sa druge strane, Srbija je dala i određene predloge kako misli da bi život na Kosovu i Metohiji mogao da bude organizovan u tim uslovima kada Srbija ne priznaje nezavisnost, kako treba da se reši pitanje paralelizma institucija i tako dalje. To će biti tema nekih sledećih razgovora u Briselu koji su već zakazani za 19. februar. Tako da mislim da i SAD i EU očekuju napredak u dijalogu, napredak koji sigurno ne može da se definiše tako da postoje neki uslovi i šta treba konkretno uraditi, ali je važno i da dogovori koji se postignu budu realizovani na terenu što je sada slučaj i što zaista SAD visoko cene. Tako da su oni zadovoljni tokom dijaloga i daju apsolutnu podršku nastavku dijaloga.

RSE: Koliko možete biti optimistični u pogledu daljeg toka tog dijaloga sa Prištinom s obzirom da su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga pokazali prilično mimoilaženja tokom prvog susreta?

Ja se nikad nisam sretao sa pripadnicima bilo kakvih organizovanih kriminalnih grupa...

Dačić: Veoma je dobro što je do tog susreta došlo zato što je to jedna podrška dijalogu koji se vodi i to je, u stvari, deo dijaloga. Sigurno je da su naša mišljenja i dalje suprostavljena, ona su suprostavljena u jednom osnovnom pitanju a to je pitanje statusa. Ali, ako pitanje statusa ostavimo po strani i ako želimo da operativno i praktično rešavamo probleme koji postoje na Kosovu i Metohiji, a naročito taj paralelizam institucija, neophodno je na osnovu naše platforme i rezolucije doći do nekih rešenja koja su prihvatljiva i za Prištinu i za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji i to će biti naš cilj u narednom periodu.

RSE: Vašu posetu Vašingtonu prati eho priče da ste se sretali sa jednim od članova narko klana Darka Šarića. Da li vam je je neko od vaših američkih sagovornika, a sreli ste se sa direktorom FBI i DEA, postavio pitanje o čemu se tu radi?

Dačić: Ja se nikad nisam sretao sa pripadnicima bilo kakvih organizovanih kriminalnih grupa...

RSE: Ali se kasnije ispostavilo da Rodoljub Radulović to jeste.

Dačić: Kasnije da, ali u to vreme ne. A sa druge strane to je tema o kojoj sam zaista dovoljno rekao, državni organi treba da rade svoj posao, a sama ta činjenica da to ovde niko nije spomenuo i sama ta činjenica da sam se drugi put za pet godina sreo sa direktorom FBI i četvrti put sa direktorkom DEA, koja je istakla i moj lični doprinos u uspostavljanju dobre saradnje sa američkom Agencijom za borbu protiv narkotika, dovoljno govori o besmislenosti takvih optužbi. Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak borbe protiv kriminala i korupcije i naravno za hapšenje svih koji treba da se nađu pred licem pravde.

RSE: Da li to znači da Vas nisu pitali o tome da li će u Srbiji možda biti vanrednih izbora?

Dačić: Naravno da je to tema koja je kod nas aktuelna, ali mislim da sa strane SAD postoji jedno uverenje da ova vlada treba da nastavi svoj rad, da je postigla značajne rezultate i da oni daju podršku ovoj vladi.

RSE: Da li je državni sekretar Džon Keri prihvatio Vaš poziv da dođe u Srbiju, imate li neki odgovor?

Dačić: On mi je odgovorio da mu pošaljemo poziv a njegovog zamenika je upoznao sa našim razgovorom tako da je to veoma pozitivna činjenica da su tako brzo reagovali. Siguran sam da će poziv prihvatiti, ovim povodom (u godini obeležavanja jubileja Milanskog edikta, prim. aut.) ili nekim drugim svejedno. Sa druge strane, zaista sam i lično počastvovan time što su na Molitvenom doručku i lično pozdravili moje prisustvo kao premijera Srbije što je priznanje. Znači i pred predsednikom Obamom i pred tri hiljade ljudi što je dokaz da se uloga Srbije visoko ceni u ovom trenutku.

RSE: Pošto ste poznati kao neko ko voli da zapeva da li ste bili u iskušenju da se pridružite Bočeliju na Molitvenom doručku?

Dačić: Da, ali sam odoleo tom iskušenju.
XS
SM
MD
LG