Dostupni linkovi

Egipat: Fudbalska sezona počela na praznim stadionima


Demonstranti izvikuju parole protiv predsjednika, Port Said, februar 2013.
Demonstranti izvikuju parole protiv predsjednika, Port Said, februar 2013.

Priredila Lejla Sarić Ljubović

U zemlji opsjednutoj fudbalom ovogodišnja sezona počela je u subotu bez navijača na tribinama.

Umjesto uz buku i velike gužve, i će svoje mečeve igrati u tišini na stadionima koje osigurava vojska.

Utakmice u subotu biće prve od velikih nereda prošle godine u februaru, kada su na stadionu u Port Saidu poginule 74 osobe, a 1.000 je povrijeđeno.

Tada je, nakon utakmice u kojoj je na stadionu Al-Masry u Port Saidu istoimeni klub pobijedio kairski Al-Ahly sa 3:1 u meču egipatske lige, došlo do žestokih sukoba.

Zbog svega je prošlog mjeseca sud osudio na smrt 21 osobu, što je, pak, izazvalo novu tragediju jer je u neredima zbog sudske odluke poginulo 30, a povrijeđeno 300 ljudi.

Istorija sukoba dva grada

Napeti odnosi između gradova Port Said i Kairo, prenosi CNN, traju oko 60 godina, od kada su se stanovnici Port Saida osjetili izdanim od egipatskih snaga sigurnosti tokom niza ratova sa Izraelom.

Hiljade stanovnika bile su raseljene nekoliko puta zbog šestodnevnog Sueckog rata 1967. godine, te Arapsko-izraelskog rata 1973.

Stanovnici Port Saida, grada na sjeveroistočnom kraju Egipta, smatraju da snage sigurnosti nisu adekvatno branile njihov grad.

Osim toga, neki smatraju da Kairo takođe nije dovoljno uložio u izgradnju infrastrukture u Port Saidu, te da taj grad nije dobio dovoljne poreske olakšice zbog trgovine sa međunarodnim brodovima, koji prolaze kroz Port Said preko Sueckog kanala.

Neki takođe tvrde da Kairo još održava hladne odnose sa Port Saidom koji su uslijedili nakon pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka u tom gradu 1999. godine.

Molotovljevi kokteli na predsjedničku palatu

Nova fudbalska sezona sa praznim stadionima startala je i u vrijeme novih previranja u zemlji.

Novi talas nasilja počeo je tokom demonstracija prošle sedmice, u dane obilježavanja dvogodišnjice početka egipatske revolucije i smjene Mubarakovog režima.

Demonstranti, ljuti zbog sporih promjena u zemlji i velikih ovlaštenja koja je sebi dao novi predsjednik države Mohamed Morsy, sukobile su se sa pristaliciama predsjednika i policijom u nekoliko gradova, poput Sueca i Ismailije.

Ti su sukobi, zajedno sa onima nastalim u protestima zbog smrtne kazne za navijače, doveli do desetina novih smrti.

Haos je nastavljen u petak, kada su demonstranti izazvali požar na predsjedničkoj palati, bacajući Molotovljeve koktele i gađajući kamenjem snage sigurnosti.

Vlasti su odgovorile suzavcem i vodenim topovima, a egipatska TV emitovala je uživo snimke na kojim snage sigurnosti premlaćuju golog čovjeka.
XS
SM
MD
LG