Dostupni linkovi

Šta očekuje DPS sa Marovićem na čelu


Svetozar Marović
Svetozar Marović
Crnogorski premijer i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović prepustio je rukovođenje strankom potpredsjedniku Svetozaru Maroviću. Šta je suština promjene u upravljanju strankom i kako će se ta promjena odraziti na buduće funkcionisanje najjače partije?

Da će potpredsjednik demokratske partije socijalista preuzeti rukovođenje strankom, potvrdio je sam Svetozar Marović u intervjuu televiziji Crne Gore.

On je rekao da Milo Đukanović zbog premijerskih obaveza nije u prilici da bude aktivan u partiji te je upravljanje prepustio potpredsjedniku.

"Postojaće potreba te neke dnevne koordinacije u partiji i u tom periodu njegovog dnevnog ili aktivnog prisustva u partiji te funkcije koordinacije kao nekog prvog čovjeka u partiji bih, kako je saopšteno od gospodina Đukanovića, kako je upoznao Glavni odbor i Predsjedništvo DPS, trebalo da radim ja", izjavio je Marović.
Milo Đukanović
Milo Đukanović

U pokušaju da u samoj Demokratskoj partiji socijalista provjerimo da li će prepuštanje upravljanja strankom ostati na nivou odluke predsjednika Mila Đukanovića ili će biti i formalizivana u nekom obliku, do momenta slanja ovog izvještaja nismo mogli dobiti ni jednog funkcionera koji bi pojasnio suštinu te promjene i kako će se to odraziti na buduće funkcionisanje najjače partije.

Svetozar Marović u posljednje dvije godine nije zauzimao nijednu državnu funkciju, odnosno povlačio se sa državnih funkcija kada i sam Milo Đukanović – najprije 2007. godine, a potom i 2009. Odmah nakon posljednjeg povlačenja Svetozar Marović se suočio sa hapšenjem čelnika opštine Budva među kojima su bili njegov brat Dragan, gradonačelnik Rajko Kuljača, njegovi poslovni partneri i prijatelji u sklopu istrage, a kasnije sudskog procesa oko afere Zavala u kojem su desetorica prvostepeno osuđeni ukupno na nešto više od 30 godina zatvora.

U drugostepenom postupku koji je u toku, svi se brane sa slobode. Tih dana Svetozar Marović nije krio svoju ogorčenost povodom hapšenja budvanskih funkcionera i tvrdio je da su oni nevini. U intervjuu televiziji Vijesti, Marović nije sporio mogućnost da i sam bude uhapšen tokom finansijske istrage.

"Što se tiče prava i zakona ja sam poptuno otvoren. Ja ne mogu da utičem na to. Kao što su uhapsili moga brata mogu da uhapse i mene. Možda će sačekati da mi umre još jedan stric, pa da onda uhapse mene. Tako će biti. Nemam pojma, možda jedan dio iz DPS misli da nije loše da Svetozar Marović osjeti dio pritisaka neke vrste", kazao je on.

Marović nije imao formalne nadležnosti u Budvi, zbog čega se u sklopu sudskog procesa koji se vodio protiv budvanskih funkcionera pojavljivao kao svjedok. U presudi za Zavalu, sutkinja Valetina Pavličić je ocjenila da je potpredsjednik DPS-a u procesu dijelom „svjedočio bez razumske logike“.

Gašenje požara

Komentarišući činjenicu da će Svetozar Marović ubuduće rukovoditi Demokratskom partijom socijalista, u opozicionim strankama ne smatraju da se radi o suštinskoj promjeni, odnosno vjeruju da će glavne konce vući i dalje Đukanović.

"Suštinski se neće ništa promijeniti i znamo ko je lider DPS već duži niz godina. Vjerovatno će nekim operativnim dijelom sada rukoviditi gospodin Marović, ali će suštinski Đukanović nastaviti da vuče konce u DPS", ocjenjuje Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore.

Slaven Radunović
Slaven Radunović
Slaven Radunović iz Demokratskog fronta smatra da se radi o formi kojom će se gasiti požar u vrhu DPS-a.

"Ne mislim da će gospodin Marović da ima neke velike ingerencije, u svakom slučaju ne veće nego što ih ima kao potpredsjednik stranke. Mislim da je ovo samo jedan pokušaj da se malo rehabilituju neki odnosi između njih dvojice, nakon što je gospodin Đukanović, kao što znate prošle godine uhapsio brata Svetozara Marovića. Kako smo upoznati, postala je čak i neka varijanta čak i sina da mu uhapse organi gonjenja tako da je ovo neko, ja bih rekao gašenje požara u DPS. Sigurno nijesu u pitanju neke ozbiljne promjene", smatra Radunović.

Aleksa Bečić iz Socijalističke narodne partije kaže:

"To su jednostavno njihove partijske rokade, ali slušajući sinoć gospodina Marovića siguran sam da će sve ostati po starom. Biće nastavljen jedan kontinuitet politike od koje su u prethodnom periodu najmanje interesa imali građani. U značalnoj mjeri je zapravo rađeno suprotno interesima građana".

Ostaje da se vidi kako će se Marović uklopiti u proklamovani Vladin princip štednje i smanjenja beneficija funkcionerima s obzirom na dosadašnji glamurozan stil života koji, osim skupog voznog parka, uključuje i mega jahtu Fereti, vrijednu više miliona eura koju Marovići koriste. Mediji su svadbe njegove djece, organizovane u Splendidu, sa po 500 zvanica koje su zabavljale među ostalima Severina, Ceca i ostale zvijezde Granda, nazivali svadbama vijeka.
XS
SM
MD
LG