Dostupni linkovi

Preživjeli masovne egzekucije o razoružavanju sela


Snimak ekshumacije 1996. godine kojoj je svjedok nazočio prikazan je na suđenju Ratku Mladiću, 30. kolovoz 2012.
Snimak ekshumacije 1996. godine kojoj je svjedok nazočio prikazan je na suđenju Ratku Mladiću, 30. kolovoz 2012.
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, VRS-a, Ratku Mladiću iskaz je dovršio zaštićeni svjedok pod pseudonimom RM 10. Nakon što je tužiteljstvu opisao kako je slučajno preživio masovno strijeljanje oko 150 muškaraca blizu sela Biljani, tijekom unakrsnog ispitivanja RM 10 se prisjetio prethodnog naoružavanja mještana svih nacionalnosti općine Ključ.

Bošnjaci su nabavljali lako naoružanje od Srba koji su se vraćali s ratišta u Hrvatskoj, odgovorio je svjedok na tvrdnje Mladićeve obrane - kako su građani nesrpske nacionalnosti napadnuti u Biljanima zbog vojnog organiziranja. Poneki pištolj i kupljena puška pružila im je prije izbijanja sukoba neku lažnu sigurnost.

„S obzirom da su lokalni Srbi već stavili 5-6 punktova iznad nas, a mi smo faktički bili nenaoružani i čuli smo što se događa u Hrvatskoj. I onda su uvijek računali, ako zatreba, nije loše nešto imati uza se“, objasnio je razlog nabavljanja oružja od susjeda koji će ubrzo postati neprijatelji.

Zaštićeni svjedok na suđenju Ratku Mladiću, 30. kolovoz 2012.
Zaštićeni svjedok na suđenju Ratku Mladiću, 30. kolovoz 2012.
S druge strane, svjedok RM 10 je osobno vidio kako su mještani općine Ključ srpske nacionalnosti više puta naoružavani od vojske helikopterima, nakon čega kasnije od njih nije traženo da predaju oružje. Tijekom rasprave s obranom, koja je pokušavala prebaciti odgovornost za napad na selo na Bošnjake, RM 10 je naglasio kako su svi stanovnici nesrpske nacionalnosti prethodno razoružani od strane VRS-a.

„S obzirom da ste sami rekli 27, to je krajem svibnja (1992.), naišli su megafonom kroz selo Biljani i naredili da sve naoružanje odnesemo na željezničku stanicu. Što smo mi i uradili“, naveo je svjedok.

Podsjetimo, nakon predaje oružja, snage bosanskih Srba su 10. srpnja 1992. upale u Biljane i odvele vojno sposobne Bošnjake, prvo na maltretiranje u osnovnu školu, a zatim na obližnju livadu na masovnu egzekuciju.


Prema optužnici - pripadnici VRS-a pod Mladićevim zapovjedništvom, ubili su tada 144 muškarca. Zaštićeni svjedok je negirao stavove obrane - da se radilo o pripadnicima obrane sela u kojoj je i on sudjelovao.

„Jer u to vrijeme ja nisam smio izaći 150 metara na cestu do svoje kuće, a kamoli negdje dalje“, naveo je svjedok prisjetivši se.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Direktan link



Suđenje se nastavilo iskazom još jednog zaštićenog svjedoka, pod pseudonimom RM - 018, ali na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG