Dostupni linkovi

Šta će meni svijet?


Milorad Dodik u Banjaluci, 13.04.2011.
Milorad Dodik u Banjaluci, 13.04.2011.

Šta će meni svijet?

Pročitah jučer vijest da je Vijeće Socijalističke internacionale donijelo odluku o suspenziji Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, iz članstva te organizacije. Razlozi su, kako navodi Etička komisija sa sastanka u Ateni, da lideri SNSD-a koriste neprihvatljivu retoriku, da su u stranci i dalje prisutni ¨nacionalizam ekstremizam¨. Ako SNSD nešto ne promijeni u svom ponašanju ona će biti isključena iz Socijalističke internacionale, poručuje se u zaključcima.


Onda je brzo reagirao potpredsjednik SNSD-a, Igor Radojičić koji kaže da je to netačna vijest te da je tačno nešto drugo: "Naša informacija je da će nam ponovo, po tužbi SDPBiH, biti upućen upitnik o kojem treba da se izjasnimo do septembra i da se opet izvrši neki monitoring", rekao je Radojičić.


Ali, Radojičića brzo demantira, suštinski, prvi čovjek SNSD-a, Milorad Dodik, koji kaže da će tražiti da SNSD sam sebe isključi iz Socijalističke internacionale: ¨Od tog članstva nismo ni imali koristi i mislim da je politika SI, koja je godinama dominirala svetom, dovela svet u krizu. Mi ne možemo dozvoliti da nas iko ucenjuje saradnjom sa Socijaldemokratskom partijom BiH, pa ni SI", rekao je Dodik novinarima.

Lider SNSD-a poručio je da ova stranka razgovara o saradnji sa nekim moćnim partijama, kao što je Jedinstvena Rusija, najavljujući da će u dogledno vreme biti potpisan međustranački dogovor o saradnji.

Eto, tako se to radi i autoritarnim društvima. Organizacija kojoj pripadaš, njena Etička komisija te suspendira jer u tvom ponašanju ima ¨nacionalizma i ekstremizma¨ a ti obrneš tezu pa kažeš da ti ta organizacija ionako ništa nije donijela, da te Socijalističkoj internacionali stalno tužaka SDP BiH. Ni riječi o ocjenama da u SNSD-u i dalje ima dosta ¨nacionalizma i ekstremizma¨.

Nema ni riječi - jer strankom, prije svega njenim liderom, nacionalizam i ekstremizam dominiraju.

Nema ni riječi jer je konstatcija – istinita.

Catherine Ashton u Banjaluci sa Miloradom Dodikom

Dodikov pokušaj da stvari okrene time što će SNSD sam sebe isključiti i tako izbjeći da bude lider jedne od rijetkih stranaka koja je isključena iz neke medjunarodne organizacije me podsjeća na intervju Milorada Dodika prije mjesec dana nakon posjete Banjaluci lady Eshton, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku. Tada je televiziji Beograd izjavio da je to velika pobjeda RS te da ako se ne ostvare njegovi ciljevi RS neće ni ući u Evropsku uniju.

¨Šta će nama Evropska unija?¨ - zapitao se Milorad Dodik.

Prvom čovjeku SNSD-a i ne treba Evropska unija. On je tamo već odavno za razliku od naroda u čije ime govori. Ne trebaju mu ni medjunarodne organizacije. Ne treba mu ni BiH, ni Sarajevo.

Njemu ne treba – ništa, Dodik je dovoljan sam sebi.

XS
SM
MD
LG