Dostupni linkovi

Grilo isključuje ulazak u koalicionu vladu u Italiji



Pokret pet zvezdica (M5S) koji je osvojio četvrtinu glasova na italijanskim parlamentarnim izborima neće podržati ni jednu vladu, napisao je danas vođa ovog pokreta, komičar Bepe Grilo (Beppe Grillo) na svom blogu.

On je rekao da njegov pokret neće izglasati poverenje levoj Demokratskoj stranci niti drugim strankama koje pokušavaju da privole predstavnike pokreta da im se pridruže posle neizvesnih rezultata izbora.

Grilo je rekao da će njegov pokret, treći po snazi u parlamentu, sa 109 poslanika i 54 senatora, "glasati za zakone koji održavaju njegov program, bez obzira na to ko ih predlaže".

Jedna od mogućnosti koja se pominje za izlazak Italije iz postizbornog političkog ćorsokaka je da bi leva koalicija koja ima većinu u donjem domu i manjinu u Senatu mogla da dobije podršku Grilovog Pokreta u parlamentu.

Šef levice Pjerluiđi Bersani "politički nas uznemirava. Danima daje Pokretu nepristojne ponude umesto da digne ruke od toga, kao što bi uradio bilo ko na njegovom mestu", napisao je Grilo.

Bersani, kandidat levice za premijera, juče se obratio Pokretu pet zvezdica i pomenuo pitanja koja su njima važna, kao što su reforma institucija, moralnost i odbrana siromašnih, i pozvao Bepa Grila da kaže "šta želi za zemlju".

Politička neizvesnost u Italji utiče na nestabilnost finansijskih tršista širom sveta. Za sada Bersani odbija ponudu konzervativaca bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koji su drugi po snazi u parlamentu, da formiraju "veliku koaliciju".
XS
SM
MD
LG